Politie IJsselland PERSBERICHT
Regiopolitie IJsselland

Tienduizendste certificaat politiekeurmerk veilig wonen in ijsselland

De regiopolitie IJsselland reikte op 29 oktober het 10.000ste certificaat "Veilige Woning" uit van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Hoofdcommissaris van politie IJsseland J. Wilzing overhandigde het certificaat aan de bewoner/huurder van de woning, de heer H. Vrieze uit Deventer. Eigenaar van de woning is de Deventer woningcorporatie Woonunie. Th. Oosterhuis, directeur van Woonunie ontving eveneens een exemplaar van het certificaat uit handen van de hoofdcommissaris. Wat betreft het aantal politiekeurmerken is regiopolitie IJsselland de tweede regio op de totaallijst van Politiekeurmerk Veilig Wonen in Nederland. Alleen initiatiefnemer politie Utrecht, gaat ons daarin voor.

Tijdens de bijeenkomst lichtten de korpschef J. Wilzing, directeur Th. Oosterhuis van Woonunie en de heer P.T. Reijenga, directeur van het Beheerinstituut Politiekeurmerk Veilig Wonen, ieder hun indrukken en ervaringen in het traject toe.


---

Politiekeurmerk staat als een huis
In zijn toespraak memoreerde de korpschef dat het Politiekeurmerk 'staat als een huis'. Daarbij verwees hij naar de goede en nog steeds groeiende samenwerking tussen politie en netwerkpartners. Gezamenlijk doel is de criminaliteit een halt toe te roepen.

Huurwoningen belangrijke doelgroep
In IJsselland zijn ruim 185.000 wooneenheden. Ongeveer de helft daarvan is in het bezit van verhurende organisaties. Vandaar ook dat de politiemedewerkers van Veilig Wonen veel aandacht besteden aan de contacten met deze organisaties.

'Wij gaan voor veiligheid'
Dat is één van de leuzen die regiopolitie IJsselland hoog in het vaandel heeft staan. Het is daarom goed te constateren dat het woninginbraakrisico voor de inwoners van IJsselland relatief laag is. In deze regio is de kans om slachtoffer van een woninginbraak te worden beperkt tot 10 op de 1000 woningen per jaar. Elders in Nederland ligt dit getal aanzienlijk hoger, namelijk gemiddeld 15 op de 1000 woningen per jaar. Eind vorig jaar stond de teller voor IJsselland stil op 8360 beveiligde woningen. In dat jaar werd er in slechts één beveiligde woning ingebroken. Bewoners van een gecertificeerde woning hebben ruim 95 % minder kans op een geslaagde woninginbraak dan bewoners van een woning zonder goed hang en sluitwerk.

Ontwikkeling en groei van het project

Sinds 1996 draait het project Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) in de regio IJsselland. Het is een kwaliteitslabel, waar het met name gaat om sociale veiligheid. De politie brengt haar kennis over criminaliteit in en denkt mee in de ontwikkeling van nieuwbouw en renovatie van woonwijken. Politiemensen kijken door de bril van criminelen en stemmen de nieuwe plannen daarop af. Zo kijkt de politie onder andere naar toegangswegen, vluchtwegen, zichtlijnen, openbaar groen, verlichting enzovoort.

Ook de lokale overheden zien steeds meer het belang van deze politie-inbreng. Voor de nieuwbouw geldt in enkele gemeenten inmiddels dat de bouwnorm moet voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk. Deventer, Olst/Wijhe en Steenwijkerland lopen daarin duidelijk voorop. Er ligt nog een grote uitdaging voor ons om ook de overige gemeenten ook enthousiast te maken voor deze gemeenschappelijke veiligheidszorg.

Procedure
Met de instelling van het Politiekeurmerk Veilig Wonen is er één landelijke norm voor beveiliging van de bestaande woningen gekomen. Woningen die voldoen aan het PKVW krijgen een certificaat 'Veilige Woning'. De eigenaar c.q. bewoner kan met zo'n certificaat onder andere korting bedingen op de premie van zijn/haar inboedelverzekering. Goede sloten voorkomen immers inbraken en daarmee de diefstal van waardevolle spullen.

De certificaten worden verstrekt aan de woningeigenaar. In dit geval dus aan woningcorporatie Woonunie uit Deventer. Zij houdt de certificaten in bezit omdat de woningen van huurder wisselen. De huurders krijgen van de Woonunie een afschrift van het certificaat, zodat zij weten dat hun huis veilig is en zij in aanmerking komen voor premiekorting.

Huidige ontwikkelingen
De verhurende organisaties in IJsselland zijn momenteel allen druk doende hun bezit onder de normen van het keurmerk te laten vallen. De corporaties willen kwaliteitsverhuurders zijn en hebben veel voor de veiligheid van hun bewoners over. Van de 10.000 certificaten zijn ruim 9000 stuks verstrekt aan corporaties. De overige exemplaren zijn verstrekt aan individuele woningeigenaren.

Politiekeurmerkbedrijven en corporaties
Omdat het 'verkopen en monteren' van hang- en sluitwerk geen politiewerk is, heeft politie IJsselland samenwerkingsovereenkomsten gesloten met 29 bedrijven, die onze particuliere woningbezitters kunnen beveiligen en ook kunnen voorzien van een certificaat.

Drie corporaties mogen inmiddels hun eigendommen zelfstandig certificeren. De Woonunie is er daar één van. De anderen zijn Woningstichting Hanzewonen in Deventer en DES in Genemuiden.

Waarborg
De politie treedt steeds meer in een motiverende rol. Zij draagt het keurmerk langzaam maar zeker over aan marktpartijen en houdt toezicht op de naleving van het eisenpakket. Zij beoordeelt de montage en het uitgebrachte advies. Zij verricht steekproeven om het kwaliteitslabel te waarborgen.


---