GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 29 oktober 2002 17:58
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kamer structureel en met opzet misleid?

(29 oktober 2002)

De Algemene Rekenkamer constateert terecht dat de Kamer bij miljardenprojecten onvoldoende informatie krijgt. Een open en inhoudelijk debat op basis van feiten is zo onmogelijk. Terwijl het hier om zeer omstreden en kostbare projecten gaat. De vraag is of de Kamer bewust informatie is onthouden. De Rekenkamer stelt in haar rapport 'Informatievoorziening Grote Projecten' dat de Kamer stelselmatig te laat informatie krijgt over de voortgang van de grote projecten. Bovendien worden budgetoverschrijdingen en vertragingen te lang verzwegen. Dit bevestigt iets waar GroenLinks in de Kamer al jaren tegenaan loopt.

Tekenend is het besluit van het kabinet om bijna 1 miljard euro in te boeken voor de afdekking van risico's van spoorprojecten. Hieruit blijkt dat ook het kabinet erkent dat de geplande kosten voor de Betuweroute en HSL-Zuid sterk worden overschreden. Juiste informatie hierover bereikt de Kamer echter niet. Vergelijkbare problemen deden zich voor bij Defensie, bijvoorbeeld omtrent de vervanging van pantserwagens.

Niet voor niets pleitte GroenLinks eerder al voor een parlementaire enquête naar de Betuweroute. De fractie vermoedde dat er bewust een te rooskleurig beeld werd geschetst van het project. Een goed debat over de vraag of het nog wel wenselijk is door te gaan met projecten is onmogelijk als de Kamer niet goed is geïnformeerd. De Kamer wordt op die manier keer op keer met voldongen feiten geconfronteerd.

Na dit rapport van de Algemene Rekenkamer is het de vraag of de Kamer inderdaad structureel en met opzet wordt misleid bij grote en omstreden projecten. Dit raakt de kern van de verhouding tussen regering en Kamer. GroenLinks wil daarover op korte termijn een debat met het kabinet.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -