LAD

Nieuws

Jaarrede van voorzitter Evert Bais tijdens LAD-ledenvergadering 2002

J A A R R E D E 2002

Evert Bais, voorzitter van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband
op de Ledenvergadering van de LAD
dinsdag 29 oktober 2002 om 19.00 uur in Domus Medica te Utrecht

Geachte dames en heren, geachte collega's - geachte leden der LAD!

Helaas is het niet alle leden gelukt vanavond naar Utrecht te komen. U die dat wél lukte, heet ik van harte welkom bij deze Ledenvergadering van de LAD - van de werknemersorganisatie én beroepsvereniging LAD.

Dit wordt vermoedelijk de kortste Jaarrede die ooit vanaf deze plaats is uitgesproken. Dat past ook wel een beetje bij de huidige tijd - een tijd waarin een kabinet binnen drie maanden valt - en een tijd waarin duidelijk wordt dat nieuwe politiek niet altijd betere politiek hoeft te zijn. Het vele gepraat erover heeft tot heden in elk geval niet zo veel opgeleverd

Vandaar dat ik vanavond geen bijzonder welkom kan uitspreken aan de heer Bomhoff - u weet wel: de oud-minister van VWS die een Perestrojka in de zorg wilde ontketenen. Het is misschien maar beter dat hij van beperkte houdbaarheid was - want ik hield, eerlijk gezegd, mn hart vast voor zn ideeën. Waarvoor ook slechts een enkeling leek warm te lopen.

Toch had ik graag in deze Ledenvergadering met hem gediscussieerd. In deze vergadering, vraagt u zich af? Ja - in déze vergadering. Want Bomhoff wilde serieus nadenken over de uitnodiging die KNMG-voorzitter, Ruud Hagenouw hem begin oktober deed. Om vandaag op bezoek te komen in de Domus en dan gelijk naar deze bijeenkomst te gaan. Om zijn visie te geven op het geschil over de Honoreringsregeling Academisch Medisch Specialisten.

Dat gebeurt dus niet, helaas. Maar toch bedankt, Ruud! Wat ook niet gebeurt - maar dat is van voorbijgaande aard, mag ik hopen - is dat er beweging komt in de vastgelopen onderhandelingen met de academische ziekenhuizen over de HAMS. Op alle mogelijke manieren proberen we, samen met de actiecomités in de academische ziekenhuizen - en samen met de Orde van Medisch Specialisten - de druk op de werkgevers op te voeren.

Na de eerste Landelijke Zondagsdienst van 1 oktober, gaan we op 27 november op herhaling met weer een zondagsdienst. En medio november is er een tweedaagse landelijke Onderwijsstop. Omdat we het niet duidelijk genoeg kunnen maken dat het tekort aan medisch specialisten in de academische ziekenhuizen gevolgen heeft voor de continuïteit van het onderwijs aan medisch studenten en co-assistenten en voor de verdere opleiding van assistent-geneeskundigen.

Dat zijn namelijk ook twee - en heel belangrijke - aandachtsgroepen binnen onze beroepsgroep. En daarmee ook voor de LAD - want wij behartigen met volle inzet de belangen van de aanstormende generatie. Voor hen moeten we de zorgsector zo netjes mogelijk achterlaten, en in ieder geval het achterstallig onderhoud voortvarend aanpakken. Waar het wel eens lijkt dat de overheid gezondheidszorg ziet als een tuin die winterklaar moet worden gemaakt - en dat ongeacht het jaargetijde
- ziet de LAD dat wat anders. Ons voorjaar duurt veel langer, om het zo maar eens te zeggen.

De stagevergoeding voor de co-assistenten - waarvan bij het akkoord over de CAO-Ziekenhuizen vorig jaar nog sprake leek te zijn - is uit de CAO die deze zomer werd gesloten weggeschreven. De LAD is met name uit protest daartegen niet akkoord gegaan met de CAO - en inmiddels lopen er procedures bij de rechter om de vergoeding alsnog af te dwingen. Waar ik verheugd over ben, is het initiatief van het Studentenplatform van de KNMG en van het Landelijk Overleg Co-Assistenten. Zij hebben aansluiting gezocht bij de initiatieven van de LAD en vragen vooral ook voor de toekomst om uitbetaling van een stagevergoeding aan co-assistenten. Niet over u zonder u, maar samen. Dat vind ik echt een prima zaak, die nauwe samenwerking.

En is het artsexamen eenmaal gedaan - dan zijn er kansen te over om een medische carrière op te bouwen. Die zal zich steeds vaker in dienstverband afspelen. Het arbeidscontract is een volwaardig alternatief geworden voor de toelatingsovereenkomst of vestigingspapieren. De arbeidsvoorwaarden voor de huisartsen in de gezondheidscentra en voor de medisch specialisten in de perifere ziekenhuizen zijn met de AHG-regeling en de AMS-regeling sterk verbeterd. Voor de agios en agnios willen we de werkgevers houden aan de toezegging bij het AMS-akkoord om deze regeling ook naar deze groep uit te breiden.
U kunt er van verzekerd zijn dat het op de lijst van de LAD blijft staan - want: belofte maakt schuld!

Voor de psychiaters in de geestelijke gezondheidszorg lopen de AMS-zaken jammer genoeg ook stroef. Het lijkt wel alsof de werkgevers in de GGZ-sector wat terugkomen van hun toezegging bij de vorige CAO. Ook hier kunt u er van verzekerd zijn dat ook dit op de lijst van de LAD blijft staan - want: afspraak is afspraak!

Dat de LAD zich niet snel van de wijs laat brengen heeft onze inzet voor de hogere functiewaardering van de verpleeghuisartsen wel aangetoond. Uiteindelijk is het eind jaren negentig gelukt om in het FWG-systeem een hogere inschaling te realiseren. Daarmee werd overigens nog wel méér duidelijk - want ook in deze Ledenvergaderingen hebben de verpleeghuisartsen het bestuur en het bureau van de LAD telkens weer aangespoord om er nog méér aandacht aan te schenken.

Welnu - ook dat samenspel is beloond! En - als kersjes op de vla - zijn volgens de recente CAO voor de Verpleeg- en Verzorgingshuizen ook de vergoedingen voor bij- en nascholing en voor overwerk verruimd.

Geachte aanwezigen,
Ook in het afgelopen jaar hebben sommige groepen wat meer aandacht gekregen dan andere. Dat is inherent aan een grote en groeiende organisatie als de LAD. Naast de omvang wordt namelijk ook de diversiteit in de belangenbehartiging beïnvloed. Voor alle groepen onderhandelen wij in CAO-trajecten - maar voor sommige groepen zijn soms extra accenten even noodzakelijk. Ik noemde daar al enkele voorbeelden van.

Waar het dan op aankomt, dat is de samenhang tussen de geledingen vàn de vereniging en dat is de solidariteit tùssen die geledingen. Solidariteit - een begrip dat misschien een wat noodlijdend bestaan lijkt te leiden. Zo zie ik aankomen dat de verzekeringsartsen binnenkort nadrukkelijk bij de LAD zullen aankloppen. In juni is de vereniging van verzekeringsartsen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen opgericht - de UWVA. De hoofddoelstelling is verbetering van de positie van de verzekeringsarts binnen de UVIs - en daar hoort natuurlijk ook de rechtspositie bij - tot en met de professionele autonomie bij de oordeelsvorming. LAD-bestuurslid Guido de Kanter is voorzitter van de UWVA. Dat helpt, zéker. Net zoals de vermoedelijke toetreding van de koepel van verzekeringsartsen - de NVVG - tot de federatie KNMG volgend jaar een extra stimulans is voor de belangenbehartiging van de verzekeringsartsen.

Want - zoals ook gesteld bij de KNMG-aansluiting van de bedrijfsartsen en de verpleeghuisartsen - in ieder geval staat één ding voor de LAD als een paal boven water: de LAD is dé behartiger van de sociaal-economische belangen. Dat geldt natuurlijk ook voor de huisartsen en voor de medisch specialisten in dienstverband, maar dit terzijde.

Het is ook niet nodig de LAD de grootste werknemersorganisatie voor artsen te noemen - de LAD is gewoon dé werknemersorganisatie voor artsen. Wél zijn we de gróótste beroepsvereniging binnen de federatie KNMG - en de enige met meer dan 10.000 leden! Want daar ziet het nu toch echt wel naar uit. Als we op 1 januari 2003 verlies-en-winst opmaken van opzeggingen en aanmeldingen voor het lidmaatschap dan zal de LAD die grens hebben overschreden.

Paul-Michel de Grood - die met groot enthousiasme telkens weer vroeg Ennuh, wat is de stand kan tevreden en met een gerust hart het LAD-bestuur verlaten. Bij het tienduizendste lid zal ik later in de tijd nader stil staan. Niet in gala en met fanfare - daar ben ik nu eenmaal de man niet naar, en zon vertoon past ook niet bij een nuchtere club als de LAD - beide benen op de grond, graag.

Nu de LAD steeds beter en steeds meer positie wint in het bewustzijn van de beroepsgroep in dienstverband en van al die samenwerkingspartners en onderhandelingspartijen, waarvan we iets gedaan moeten krijgen, vind ik dat een goed moment om onszelf achter de oren te krabben. Over wat de kerncompetentie van de LAD is. Een nieuw beleidsplan is daarvoor een goed voertuig. Over een week of drie heeft het centraal bestuur een studiebijeenkomst over een eerste proeve van bekwaamheid. Naar ik hoop - en verwacht - kunnen in de eerste helft van 2003 de uitkomsten van deze exegese worden gepresenteerd.

Geachte aanwezigen!
Ik rond af. Met het uitspreken van de ambitie dat ook in het komende verenigingsjaar de LAD er in zal slagen:

*

Om bestaande dienstverlening te verstevigen.

*

Ons profiel te versterken.

*

En om ons aandachtsveld te verruimen.

Ons nieuwe beleidsplan zal daarvan getuigen, niet zelfgenoegzaam maar wél zelfbewust. Het speelveld wordt almaar veelomvattender, dikwijls ook ingewikkelder - maar ook interessanter. Dus we moesten maar ambitieus blijven!

Als voorzitter van die altijd wat eigenzinnige partner binnen de federatie KNMG blijf ik graag bezig met de continuïteit en de praktijk van ons verenigingsbeleid. Met de aanpak van de on-going concerns en een visie op de toekomst - in goede balans.

2003 zou in CAO-land wel eens een spannend jaar kunnen worden. De economie en de politieke verhoudingen - ook na de verkiezingen van januari - spreken boekdelen. Juist dan blijven wij graag bezig met het maken van verbindingen tussen ons werkterrein en de randvoorwaarden. Representatief voor de beroepsgroep in dienstverband en daarin slagvaardig - met de wind in de zeilen.

Nieuw beleid of Nieuwe politiek het is een kwestie van woorden kiezen. Handigheid voorzien van een nog handiger etiket. Daar kan ik, en daarmee eindig ik zoals ik begon, daar kan ik dus kort over zijn.

De LAD wil zich op de inhoud blijven richten!