Vlaams Parlement


29 okt 2002

Euroconferentie voorzitters regionale parlementen afgerond met verklaring

Op maandag 28 en dinsdag 29 oktober vond in het Vlaams Parlement de 6e conferentie van de CALRE plaats onder algemeen voorzitterschap van Norbert De Batselier. De conferentie werd besloten met de goedkeuring van de "Verklaring van Brussel" waarin de Europese regionale parlementen een gezamenlijk positie over de rol van de regio's in de Europese Unie bepalen.

De CALRE is de conferentie van voorzitters van de wetgevende deelstaatparlementen in Europa. 54 parlementsvoorzitters namen deel aan de 6e conferentie. De voorzitters van de Belgische deelstaatparlementen speelden als voorzitters van de debatten een prominente rol in het welslagen van de conferentie.

De conferentie ging van start met de voorstelling door Vlaams Parlementsvoorzitter Norbert De Batselier van een vergelijkende studie die het Vlaams Parlement liet maken over de werking van elf wetgevende assemblees in Europa. Op basis van de bevindingen van de studie discussieerden de 54 parlementsvoorzitters over diverse thema's:

Het parlement en participatieve democratie: onder leiding van mevrouw Magda De Galan, voorzitter van het Brussels Parlement, ontspon zich een levendige discussie over de manier waarop (regionale) parlementen de spreekwoordelijke kloof tussen politici en burgers kunnen overbruggen. De manier waarop referenda en petitierecht in de verschillende regio's georganiseerd worden blijkt zeer verschillend.

Imagovorming van het parlement en de rol van de media: tijdens deze sessie, onder voorzitterschap van Robert Collignon (Waals Parlement) bleek dat in vrijwel alle regio's de verhouding media/parlement als problematisch wordt ervaren. Er werd onder meer gepleit voor een meer doorgedreven professionalisering van het informatiebeleid en gediscussieerd over de voor- en nadelen van rechtstreekse uitzending van parlementaire debatten.

De CALRE en de Europese Unie: Alfred Evers, voorzitter van de Duitse Gemeenschapsraad, leidde de debatten over de rol die de regionale parlementen kunnen en moeten spelen in de Europese besluitvorming. De Europese institutionele realiteit, waarin de regio's niet erkend worden als volwaardige medespelers, leidt tot heel wat ongenoegen.

De conferentie werd besloten onder voorzitterschap van Françoise Schepmans (voorzitter van het Parlement van de Franse Gemeenschap) en gastheer Norbert De Batselier met de goedkeuring van de Verklaring van Brussel. Norbert De Batselier stelde de Verklaring van Brussel voor. In de verklaring wordt het standpunt van de CALRE tegenover de Europese Conventie vastgelegd. De CALRE stelt nadrukkelijk dat de Europese Conventie moet rekening houden met de realiteit van de regio's binnen de Europese unie.