Rijksuniversiteit Groningen

29 okt 2002

Nummer 129 14 oktober 2002

Veel activiteiten op Zernikecomplex RUG

Stad en ommeland volop actief tijdens WeTeNdag

Stad en ommeland volop actief tijdens
Het onzichtbare zichtbaar maken
Buiten de universiteit
Noot voor de pers

WeTeNdag

Tijdens de landelijke WeTeNdag (vh Wetenschapsdag) op zondag 20 oktober 2002 concentreren de activiteiten van de Rijksuniversiteit zich van 12.00-17.00 uur op het Zernikecomplex in het noorden van de stad. Het Kernfysisch Versneller Instituut toont onder meer zijn imposante deeltjesversneller en vertelt over de veiligheidsaspecten van radioactiviteit, elektriciteit en lasers.

Kinderen kunnen knipperlichtjes solderen en meedoen aan een speurtocht door het gebouw. Bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (locatie Nijenborgh 4) staat het zelf-doen centraal. Kinderen kunnen zelf proefjes doen en shampoo maken in de laboratoria. "Aan het eind van de dag is het laboratorium een slagveld, maar dat hebben we er graag voor over", aldus een enthousiaste Geartsje Zondervan van de faculteit. Ook is er een 'knallende proef' over stof-explosies. De afdeling Farmacie meet uw bloedsuikergehalte voor en na een glaasje cola!

Het onzichtbare zichtbaar maken

De astronomen en technici van de Stichting Ruimteonderzoek Nederland (Landleven 12) laten het onzichtbare zichtbaar maken. Thans wordt hard gewerkt aan HIFI, een astronomisch meetinstrument voor de infrarood-sterrenkunde. HIFI gaat speuren naar het ontstaan van sterrenstelsels in het vroege heelal. Tijdens de WeTeNdag kan eenieder een kijkje nemen in de keuken van HIFI. Bij de Universiteitsbibliotheek in het centrum van de stad is een tentoonstelling ingericht over de ontwikkeling van veiligheid in techniek en wetenschap.

Buiten de universiteit

Wetenschap en techniek beperkt zich niet alleen tot universiteiten. Het is dan ook goed dat steeds meer bedrijven en instellingen meedoen aan de WeTeNdag. Wetenschap is overal, aldus de initiatiefnemer, de Stichting WeTeN. De Openbare Bibliotheek en Volksuniversiteit organiseren daarom een lezing over terrorisme: de bedreiging in de toekomst? Het drinkwaterproductiestation van de waterleidingmaatschappij Drenthe in Annen is uitvalsbasis voor een excursie naar het waterwingebied. Het Waterschap Hunze en Aa's stelt vrijdag 18 oktober van 11.00 tot 16.00 uur het gemaal Rozema in Termunterzijl open voor publiek. De Hortus in Haren heeft een programma over het gebruik van biomassa voor het opwekken van energie. Er zijn voordrachten en een demonstratie van de 'Elsbett' motor. In Hornhuizen toont het Centrum voor Isotopenonderzoek van de RUG zaterdag 19 en zondag 20 oktober haar meetstation 'Lutjewad'. Het station wordt gebruikt voor studie naar broeikassen in de atmosfeer. De organisatoren raden aan om de auto in Hornhuizen te parkeren en vervolgens te voet naar het meetstation te gaan.

Voor meer informatie zie:

www.rug.nl/wetenschapsdag of www.wetenweek.nl

Noot voor de pers

Meer informatie:

* Jos Speekman, Interne en Externe Betrekkingen RUG, telefoon (050)363 54 80 .

* Henk Lohrengel, regio-consulent Stichting WeTeN, telefoon (0592)39 86 41