Provincie Overijssel

Vrouwenraad ontvangt 50.025,-- subsidie voor project Zorg in eigen hand

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de Overijsselse Vrouwenraad in Zwolle 50.025,-- subsidie toegekend. De subsidie is bestemd voor de uitvoering van het project Zorg in eigen hand; met de zorg op stap, waarbij met vrouwen wordt gesproken over veranderingen in de zorg.

Het doel van het twee jaar durende project is dat vrouwen na afloop beter om kunnen gaan met veranderingen in de zorg. Ook kunnen persoonlijke keuzes met betrekking tot de eigen gezondheid bewuster worden gemaakt. Verder moeten de rechten en plichten duidelijk zijn en moeten vrouwen in staat zijn collectief meer invloed uit te oefenen op de veranderingen in de zorg.

Om deze doelen te bereiken worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Te denken valt aan excursies, theatervoorstellingen, workshops, gesprekken met vrouwen die zelf leven met een ziekte of handicap en inleidingen over diverse themas, als patiëntenrechten, huisartsenposten, nieuwe behandelwijzen en ketenzorg. Ook de patiëntenconsumentenplatforms dragen inhoudelijk bij aan het project. De plaatselijke vrouwenorganisaties krijgen tevens een werkboek waarmee zij zelf aan de slag kunnen.

Door de constante veranderingen in de gezondheidszorg en de zorgsector is het belangrijk dat vrouwen goed op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen. Vrouwen werken steeds meer buitenshuis en door de vele veranderingen kunnen zij niet alle ontwikkelingen op de voet volgen. Toch is dit voor vrouwen van belang, omdat zij naast hun werk ook zorg dragen voor anderen. Zo verrichten ze bijvoorbeeld mantelzorg voor familie en aanverwanten. De combinatie tussen werk en zorg wordt steeds moeilijker. De provincie vindt het daarom belangrijk dat vrouwen ondersteund en begeleidt worden waar dat nodig is.

Bron: Saskia Schonewille, 038 425 1920


© 29-10-2002 Provincie Overijssel