Persbericht

Datum:
29-10-2002

Onderwerp:
Ander maaibeheer en andere perspectieven

---

Ander maaibeheer en andere perspectieven

Waterschap Rijn en IJssel koerst verder op het in gang gezette onderhoudsbeleid in zijn gebied. De eerste cijfers en resultaten na twee jaar werken in een proefgebied zijn gunstig. Ze vertonen een beeld dat de nieuwe aanpak haalbaar is en grotendeels ook model kan staan voor het onderhoud in andere werkgebieden van het waterschap. De verwachting dat het waterpeil in de watergangen hierdoor niet op grote schaal wijzigt, is bevestigd.

Doelmatig en evenwichtig onderhoud
Het bestuurlijk vastgestelde Onderhoudsplan heeft als doel de efficiency bij het plegen van onderhoud te vergroten. Alle belangen in het gebied worden daarbij meegenomen. Denk hierbij aan wateroverlast, verdroging, landbouw, landschap, natuur, wonen, werken en recreatie. Het waterschap dient al deze belangen op een evenwichtige manier voor zo weinig mogelijk geld. Dat het plan veranderingen voor het hele waterschapsgebied met zich brengt, zeker visueel, lijkt bevestigd te worden.

Veranderingen
De veranderingen kunnen beeldend worden samengevat. Het beeld van ââsteeds netjes gemaaide taludsââ, wordt vervangen door het beeld van ââsteeds grotendeels schone bodemsââ. Het maaiseizoen begint als regel op 1 juni, behalve in die delen waar de kans op wateroverlast relatief groot is. Daar wordt wat vroeger begonnen met maaien.

In het algemeen wordt jaarlijks twee keer gemaaid, daar waar nodig vaker en waar mogelijk één keer. De aandacht qua onderhoud gaat primair uit naar de waterbodem â voor het waarborgen van de afvoercapaciteit â en minder naar de taluds. Voor het gehele gebied wordt gestreefd naar het hebben van een vier meter breed éénzijdig onderhoudspad bij de watergang.

Inloopdagen
Waterschap Rijn en IJssel kent drie afdelingen. Per afdeling organiseert het schap in januari en februari 2003 - verspreid over dat gebied - twee inloopdagen. Daar krijgen belangstellenden uit het gebied informatie over de praktijk van het onderhoudsplan, het tijdstip van maaien van de watergangen en de aard en frequentie van het maaionderhoud. De bijeenkomsten worden ruim van tevoren per advertentie aangekondigd in de dag- en weekbladpers.

Noot voor de pers:
Voor nadere informatie is beschikbaar de heer H. Bijen van de unit Communicatie van Waterschap Rijn en IJssel. Hij is telefonisch bereikbaar onder nummer 0314 â 36 93 67, of mobiel 06 - 22 .001 78.