Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 29 oktober 2002

AZ - 23081 Verduidelijking samenwerkingsafspraken Parkstad Limburg De raad van Nuth heeft onlangs besloten niet in te stemmen met het concept voor de nieuwe gemeenschappelijke regeling Parkstad Limburg. Tijdens de beraadslagingen rond dat thema kwam naar voren dat voor raadsleden niet altijd helder is wat de werkelijke betekenis is van de voorgestelde nieuwe regeling. Sommige raadsleden gingen ervan uit dat aanvaarding van de nieuwe gemeenschappelijke regeling tot gevolg heeft dat de gemeentelijke autonomie wordt geschaad en belangrijke bevoegdheden automatisch aan het bestuur van Parkstad Limburg worden overgedragen. Dat is echter niet het geval. Ook bij aanvaarding van de nieuw voorgestelde gemeenschappelijke regeling behouden de aangesloten gemeenten hun autonomie en worden alleen bevoegdheden overgedragen indien en voorzover de raden dat expliciet zelf beslissen. Wel wordt algemeen committment uitgesproken ten aanzien van de kernagenda en de daaruit afgeleide projecten. Dat wil echter niet zeggen dat al die projecten tegelijkertijd worden opgepakt
Het dagelijks bestuur van Regio Parkstad Limburg heeft naar aanleiding hiervan het initiatief genomen om de feitelijke inhoud van de voorgelegde regeling nader toe te lichten om zo meer duidelijkheid te creëren. Mogelijk dat deze toelichting tot heroverweging van eerdere standpunten kan leiden.
De toelichting wordt aan alle colleges van de Parkstad Limburg gemeenten ter kennisname aangeboden.

SO - 23044 Stedenbouwkundig plan Stadspark Oranje Nassau oktober 2002 Het college heeft besloten om de raad voor te stellen het raadsbesluit van maart 2002 te herzien en het aangepaste stedenbouwkundig plan Stadspark Oranje Nassau van oktober 2002 als leidraad te nemen voor de verdere uitwerking van de deelgebieden. Het college is daarbij van mening dat het plan met een overdoorgang stedenbouwkundig op zn minst evengoed goed is. Bovendien is het nieuwe plan financieel aantrekkelijker dan het plan van november 2001. Een overdoorgang is goedkoper, het plan is makkelijker te faseren en onderdelen van de overdoorgang zijn goed te combineren met nieuw te realiseren gebouwen Verder heeft het nieuwe plan als bijkomend voordeel dat het mogelijk is om de eventuele tweede fase van 8.000 m2 Grootschalige Detailhandel (GDV) deels aan de zuidzijde van het spoor te positioneren. Dit komt meer tegemoet aan de wensen van de ondernemers. Bovendien lijkt een overdoorgang gevoelsmatig een beter en makkelijker beheersbaar sociaal veiligheidsklimaat te bieden. Ook voor de toekomst is een overdoorgang makkelijker aan te passen aan eventuele ontwikkelingen op het gebied van de openbare ruimte.
Het college stelt verder aan de gemeenteraad voor om een financiële strategie bij de verdere uitwerking te hanteren en deze via de planning en controle per kwartaal te volgen. Zij stelt daarbij voor het eventuele tekort voor het stationsgebied te begrenzen op maximaal 50 miljoen. Verder zal waarschijnlijk in februari 2003 een sluitende grondexploitatie voor de deelgebieden Station en Zeswegen aan de gemeenteraad voorgelegd worden.

SO - 22848 Zelfstandige projectprocedure in verband met de aanleg van het zuidelijk deel van de Binnenring (verbinding Euregioweg-Wickraderweg)
Het college van burgemeester en wethouders van Heerlen heeft ingestemd met het eindverslag van de inspraakprocedure die is gevoerd voor zowel de vaststelling van het bestemmingsplan Binnenring als de voorbereiding van toepassing van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het zuidelijk deel van de Binnenring (de verbinding Mijnspoorweg-Euregioweg). Er zijn veel inspraakreacties kenbaar gemaakt waarmee bij de verdere voorbereidingen rekening zal worden gehouden. Er bestaat naar aanleiding van de verleende inspraak echter geen aanleiding om wijzigingen aan te brengen in het voorontwerp-bestemmingsplan.
Daarnaast heeft het college, in verband met de versnelde aanleg van het zuidelijk deel van de Binnenring, besloten om voor de aanleg van dit deel de artikel 19 vrijstellingsprocedure te voeren. De Binnenring ontsluit globaal het stedelijk gebied van de gemeenten Heerlen en Landgraaf door de bestaande Euregioweg met een wijde boog te verbinden met de Wickraderweg en de Beersdalweg en volgt globaal het verloop van de oostelijke grens van de gemeente Heerlen met Landgraaf.
De aanleg van de weg zal gefaseerd worden uitgevoerd, waarbij ervoor is gekozen om eerst het zuidelijk deel - het wegvlak tussen de Mijnspoorweg en de Euregioweg - aan te leggen.

SO - 22743 De Deyl
Al in december 1999 heeft het college ingestemd met de ontwikkeling van bouwplan De Deyl door Welling/Repro en MC Projectmanagement (SO/1999/27883). Dit plan heeft enige vertraging opgelopen door een tussentijdse wijziging in het plangebied; nl. de realisatie van nieuwbouw voor mensen met met een verstandelijke beperking door Woningstichting De Voorzorg.
Nu ligt er een stedenbouwkundig ontwerp waar alle betrokken partijen consensus over hebben bereikt. Dit ontwerp vormt de basis voor de verder uit te werken onderdelen.
Het bouwplan wordt gerealiseerd op de plaats van de gesloopte sporthal in de wijk Hoensbroek en wordt begrensd door de Pastoorskuilenweg, de Mijnbouwstraat en de Steenkoolstraat. Het plangebied De Deyl is een uitstekende woonlocatie met voorzieningen op loopafstand. De stedelijke ontwikkeling dient door de woningmarkt steeds meer afgestemd te worden op een kwalitatieve woningbehoefte. Deze ontwikkeling vraagt om een invulling van woningbouw met (royale) kavels grondgebonden woningen van het type vrijstaand en/of vrijstaand geschakeld en/of twee-onder-één-kap dan wel patio in het duurdere segment. Het voorliggende ontwerp is gebaseerd op het gemeentelijk vastgestelde woningbouwbeleid, het doelgroepenbeleid en het duurzaam en energiebewust bouwen met hoogwaardige stedenbouw en architectuur.

OW - 23220 Reactie Stroomgebiedsvisie Limburg
B&W geven een schriftelijke reactie op de voorlopig vastgestelde Stroomgebiedsvisie Limburg van september 2002. Het college geeft Gedeputeerde Staten van Limburg aan niet te kunnen instemmen met de visie neergelegd in het voorlopig vastgestelde plan en wel om de volgende redenen:

1. de uitvoering van de maatregelen leidt tot een hogere lastendruk voor de burgers.

2. de haalbaarheid van de planning c.q. de gehanteerde doorlooptijden zijn niet realistisch.

3. de gebruikte rekenmethodiek c.q. de gehanteerde bedragen opgenomen in de kostenraming roepen grote vraagtekens op voor wat betreft het afkoppelen van verhard oppervlak en het beperken van de riooloverstorten.

OW - 22491 Vaststellen Telecommunicatie Verordening 2002" c.a. Het college heeft de Telecommunicatie Verordening 2002" vastgesteld . In de Telecommunicatiewet is bepaald dat iedereen de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels etc. van een openbaar telecom-netwerk of omroepnetwerk moet gedogen. Grondeigenaren hebben dus een gedoogplicht en de telecommunicatieaanbieders een graafrecht. In de wet is bepaald dat de gemeenten verplicht zijn om een verordening vast te stellen met betrekking tot de coördinatie van de graafwerkzaamheden.
De gemeente Heerlen heeft sinds 1 juni 1999 een dergelijke verordening.
Na ruim 2 jaar ervaring met de Telecommunicatieverordening zijn er diverse inhoudelijke en redactionele aanpassingen nodig. Na vaststelling van de verordening zal het college bovendien nadere (technische) uitvoeringsregels en voorschriften vastleggen in de "Uitvoeringsregels voor nutsbedrijven".
Deze regels zullen niet alleen van toepassing zijn op telecommunicatiebedrijven maar op alle nutsbedrijven die werkzaamheden in de gemeente Heerlen uitvoeren.
Regionale afstemming moet ertoe dat leiden dat de Parkstad-gemeenten een identieke verordening en uitvoeringsregels gaan hanteren.

WWS - 21519 Subsidieaanvragen op basis van het "Actieprogramma Cultuurbereik Heerlen 2001-2004"
Het college heeft besloten een vijftal subsidieaanvragen in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik 2001-2004 te honoreren en in totaal 15.522,- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van deze projecten. Via het actieprogramma wil de gemeente een bijdrage leveren aan de verbreding van het cultuurbereik zoals ook aangegeven door het Ministerie van OCenW. Bij vier van de vijf projecten ligt het accent op het betrekken van meer jeugd bij cultuur door middel van muziek, film en fotografie. Eén project beoogt meer begrip te kweken voor de vluchtelingenproblematiek via muziek en poëzie. De programmas voldoen hiermee aan de gestelde criteria.

Gemeente Heerlen, 29 oktober 2002
Afdeling Communicatie

persvoorlichting@heerlen.nl