Ministerie van Justitie

Winnende plan van Hans Kollhoff

Kollhoff architect nieuwbouw Justitie en BZK
29 oktober 2002

De Berlijnse architect Kollhoff ontwerpt het nieuwe gebouw voor het Ministerie van Justitie en het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit werd dinsdag 29 oktober bekend gemaakt tijdens een presentatie in Nieuwspoort te Den Haag.

"Uiteindelijk hebben we gekozen op rust, structuur en kwaliteit", vertelt Fred van der Veen, DG rijksgebouwendienst bij de presentatie van de winnende visie voor de nieuwbouw van de ministeries Justitie en BZK die dinsdag 29 oktober werd gehouden. Jo Coenen, de Rijksbouwmeester beaamt dit en geeft uitleg bij de zeven visies waaruit gekozen moest worden. Uitgebreid staat Coenen stil bij de verschillende visies om uiteindelijk bij het gekozen plan van Hans Kollhoff te komen. Het belangrijkste uitgangspunt van de visie van Hans Kollhoff is de 'vanzelfsprekende' manier waarop het bouwblok in de stedelijke structuur van Den Haag wordt gepast. Het plan sluit volgens hem goed aan bij de stedenbouwkundige visie van de gemeente voor het Wijnhavenkwartier. De visie van Kollhoff is sterk beïnvloed door architectuur uit de Verenigde Staten. Een oude foto uit Chicago werd gebruikt om dit te ondersteunen. Op de foto is te zien hoe de verschillende gebouwen in een stad een eenheid kunnen vormen. Iets wat Kollhoff bij het plan voor het nieuwe Justitiegebouw ook voor ogen staat. Volgens Coenen is bij de keuze voor een overheidsgebouw met name 'aandacht voor de menselijke maat' van belang. Coenen zag dat terug bij Kollhoff die volgens hem een 'uitermate verfijnd' architect is. Dat is terug te zien in bijvoorbeeld de keuze voor de steensoort. Van der Veen was onder meer positief over Kollhoff omdat hij als een van de weinige architecten uitgebreid belangstelling had getoond voor de Haagse omgeving door uitgebreid rond te lopen door het gebied.

In het bedrijfsrestaurant op de Schedeldoekshaven in Den Haag is een kleine tentoonstelling geopend waar de maquettes van de zeven visies te zien is. Op de website van de Rijksgebouwendienst zijn eveneens foto's van de zeven visies te zien. De selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Rijksgebouwendienst, de ministeries van Justitie en BZK en de gemeente Den Haag, beoordeelde zeven visies van (inter)nationaal gerenommeerde architecten voor de nieuwbouw van beide departementen. Het bureau van Kollhoff is onder meer bekend van bouwprojecten op het Berlijnse Postdammerplatz en het woongebouw Pireaus op het Amsterdamse KNSM-eiland.