Ingezonden persbericht

Den Haag, 29 oktober 2002

Nederland prijst zich uit de markt voor buitenlands talent Donner moet verhoogde leges
(430 euro) voor verblijfsvergunningen
tegenhouden
Het voornemen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om de leges voor verblijfsvergunningen per 1 januari te verhogen naar 430 euro is schadelijk voor de Nederlandse economie. Dat staat in een brandbrief, die minister Donner ontvangt van zeven organisaties uit hoger onderwijs, research en bedrijfsleven. Dat zijn VNO-NCW, Nederlands Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de HBO-Raad, de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs Nuffic en de Federatie van Internationaal Onderwijs Instellingen in Nederland (FION). Hun voorzitters verzoeken Donner de verhoging tijdig tegen te houden.
De Nederlandse welvaart staat of valt met een hoogontwikkelde sector research and development, zowel bij het hoger onderwijs en de overheid, als bij het particuliere bedrijfsleven. Geen land - ook Nederland niet - kan in de eenentwintigste eeuw bij blijven, als het niet toptalent aantrekt uit de hele wereld.
De brief: "Dat de Nederlandse economie buitenlandse hoogopgeleiden hard nodig heeft, is de afgelopen jaren onder meer door het Centraal Plan Bureau uitvoerig naar voren gebracht. We concurreren op dat punt met andere Europese landen. In ons omringende landen worden verblijfsvergunningen gratis of tegen administratiekosten van vijftig euro afgegeven". Tot 1 mei 2002 week Nederland met een legesheffing van 56 euro niet sterk van die in andere landen af. Toen werd ze verhoogd tot 258 euro. De nieuwe verhoging maakt Nederland nog veel meer tot een uitzondering in de wereld. "Zelfs bij het huidig legesniveau prijzen we ons al uit de markt in vergelijking met andere Europese landen", aldus de brief van de zeven organisaties.

Niettemin, zo constateert de brief, is ook de regering ervan overtuigd, dat het een Nederlands belang is om hoogopgeleiden uit het buitenland bij Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs en bij (kennis)bedrijven welkom te heten. Om die reden is voor hen een speciale versnelde visumprocedure beschikbaar. Ook heeft het Ministerie van OCenW voor buitenlands talent beursprogramma's in het leven geroepen en investeert het in Netherlands Education Support Offices in Beijing, Taipei en Jakarta. Het gunstig effect daarvan wordt door de voorgenomen legesverhoging meer dan te niet gedaan.

Ingezonden persbericht