Ingezonden persbericht

Arnhem, 24 oktober 2002

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum
Een gevarieerd programma en een unieke tentoonstelling

Voor de tweede maal is het Nederlands Openluchtmuseum dit jaar ook in de winter geopend voor bezoekers. Het museum is dan ook zeker een bezoek waard. Er is een gevarieerd (binnen)programma met - alleen déze winter- een unieke collectie antieke lappendekens, historisch filmmateriaal en natuurlijk een bezoek aan de nieuwe museale attractie HollandRama. Ook een ritje met de tram, of een winterse wandeling, langs de historische gebouwen* in het schilderachtige museumpark is een echte aanrader!

"Een dikke deken voor de winter"
Antieke lappendekens uit eigen collectie tentoongesteld Het Openluchtmuseum beschikt over een beroemde collectie antieke Nederlandse lappendekens. Deze kwetsbare dekens -soms meer dan tweehonderd jaar oud- zullen deze winter voor het eerst in tien jaar weer tentoongesteld worden. Het maken van patchwork quilts is een heel populaire hobby in ons land. De inspiratie hiervoor komt vooral door een invasie aan Amerikaanse quiltvoorbeelden. We zouden hierdoor bijna vergeten dat in Nederland al in de middeleeuwen doorgestikte dekens gemaakt werden. In iedere deken uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum ziet u de ziel van de maakster. De lappendekens zijn creatieve 'kunstwerken', waaraan vaak jaren nauwgezet werd gewerkt. De mix van de gebruikte stoffen, de vorm en omvang van de lapjes en de ingewikkelde patronen maakt dat geen deken hetzelfde is. Vaak werd gebruik gemaakt van restjes kostbare 18de eeuwse katoenen 'sits' uit India, maar er is ook een deken te zien van stukjes pyjamaflanel. Een echte blijk van doorzettingsvermogen is een deken uit 1835, waarvoor meer dan 16000 piepkleine lapjes zijn gebruikt! Eén van de tentoongestelde dekens werd aan het eind van de achttiende eeuw door Franse vluchtelingen werd meebracht naar Nederland. Zo'n 150 jaar later kwamen hun nakomelingen in eenzelfde penibele situatie: de evacuatie van de stad Arnhem in 1944. En weer liet de familie alles achter...behalve deze deken!

Nog veel meer te zien
Ook alleen deze winter is er een tentoonstelling van papierknipkunst uit eigen collectie. De knipsels - met mens- en/of diermotieven - laten een grote variatie zien. Van eenvoudig 'kinderwerk', gevonden in een kerkboek, tot prachtige knipkunstwerken en driedimensionale jachttaferelen uit papier. In "een Bonte Stoet" staan kostuums van vrouwen, mannen en kinderen opgesteld in de volgorde waarin ze verdwenen zijn. In persoonlijke videoportretten vertellen (ex)dragers van streekgebonden kleding hun levensverhaal, terwijl ze de laatste hand leggen aan hun kleding. De bewegende tijdcapsule van de museale attractie HollandRama voert bezoekers langs interieurs en stadsgezichten, langs oude en moderne voorwerpen. Nu eens kijken ze binnen in een 18e eeuws herenhuis, dan weer omhoog in de nok van een draaiende graanmolen. U ziet een winters schaatstafereel, maar ook een weids heidelandschap. HollandRama is meermalen internationaal bekroond!

Alleen voor kinderen
Iedere zondag en tijdens de kerstvakantie is er van alles te doen voor de jongste bezoekers van het Openluchtmuseum (6 tot 12 jr). De activiteiten passen helemaal bij de winter en het werk en de spelen die de mensen vroeger deden. Zo gaan we pompoenen snijden rond St. Maarten en als het voor de vogels moeilijker wordt om aan eten te komen maken we vetbollen vol lekkers voor ze. In december zorgen kaarsen en kerstversieringen voor gezelligheid en als het tijd wordt voor de grote schoonmaak gaan we zeep en bezems maken.

Openingstijden: van 29 oktober 2002 t/m 30 maart 2003 (wintertentoonstelling van 1 november t/m 23 maart) dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.30 uur. Op maandag is het museum gesloten. Iedere zondag en in de kerstvakantie zijn er speciale kinderactiviteiten. De voorstellingen van HollandRama starten om 11.00 en om 13.00 uur.
Entree: Volwassenen EUR 6,-- , Kinderen 4 t/m 12 jaar EUR 4,-- (incl. tramrit). Van 29 okt. t/m 30 maart parkeert u gratis

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
6816 SJ, Arnhem
026-3576111
www.openluchtmuseum.nl

>
Copyright foto: Nederlands Openluchtmuseum Arnhem. Eenmalig gebruik toegestaan, naamsvermelding verplicht.


---
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht