Ingezonden persbericht

Hoogervorst grote verliezer van de PEX

DEN HAAG, 20021029 -- Vorige week zaten de Tweede-Kamerleden de demissionaire ministers en staatssecretarissen niet al te erg op de nek. Op donderdag en vrijdag hielden de volksvertegenwoordigers zich zelfs helemaal stil. Wellicht waren ze al zó druk met de voorbereidingen voor de verkiezingen op 22 januari, dat het ter verantwoording roepen van bewindslieden er een beetje bij inschoot. Uiteindelijk sloot de PEX op 27 punten, een verlies van 22,9 procent ten opzichte van de eek daarvoor (toen de index op 35 punten eindigde).

Minister Donner van Justitie scoorde zoals altijd goed. In week 43 kreeg hij 4 Kamervragen voor de kiezen, onder meer over kansspelen op internet en de aanpak van kindermishandeling in Nederland. Ook bewindsman Remkes van Binnenlandse Zaken en De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken moesten 4 keer in de Kamer verschijnen, evenals de minister van VWS - voorheen Bomhoff, wiens taken worden waargenomen door De Geus (SZW), die zelf met 7 vragen zeer laag in het totaaloverzicht staat. Verkeer en Waterstaat-minister De Boer werd 3 keer ontboden.

Over het geheel genomen verandert er in de einduitslag weinig: Donner blijft de lijst aanvoeren met 48 Kamervragen, gevolgd door Remkes en De Boer met respectievelijk 41 en 38 vragen. Opvallend is dat de parlementsleden zes bewindslieden vorige week helemaal met rust lieten. De "geluksvogels" waren Nawijn (Vreemdelingenbeleid), Kamp (VROM), Van der Hoeven (OC&W), Veerman (LNV), Korthals (Defensie) en de afgetreden Heinsbroek van EZ, die de verantwoordelijkheid voor zijn departement heeft overgedragen aan bewindsman Hoogervorst van Financiën. Maar al heeft de VVD'er nu twee ministeries onder zijn hoede, met 5 Kamervragen staat Hoogervorst nog steeds als laagste genoteerd in het totaalklassement.

(Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.)