Ingezonden persbericht

Ministerie LNV gedoogde illegale kokkelvisserij

Visserij na indienen bezwaarschrift stopgezet

GRONINGEN, 20021029 -- Het ministerie van LNV heeft in de afgelopen zes dagen illegale kokkelvisserij in de Waddenzee gedoogd. De Kokkelsector ontving op 22 oktober een vergunning om in natuurreservaten te mogen vissen. Deze vergunning is echter pas na zes weken rechtsgeldig. Volgens de Volkskrant van vanmorgen (29 oktober) hebben de kokkelvissers echter al de helft van de toegewezen duizend ton opgevist. Het ministerie heeft de visserij ondertussen stopgezet na het indienen van een bezwaarschrift door Wilde Kokkels, actiegroep tegen schelpdiervisserij.

Door het aantekenen van bezwaar is het bekende Posthuiswad bij Vlieland op het laatste moment aan bevissing ontsnapt. Deze ochtend bleken de kokkelvissers dit natuurreservaat te zijn binnengevaren. De schepen trokken zich vlak voor hoogwater weer terug.

Het gedogen door het ministerie is het gevolg van een afspraak tussen de kokkelvissers en de Waddenvereniging en Vogelbescherming. De twee natuurorganisaties beloofden om geen bezwaar aan te tekenen tegen het verlenen van de vergunning. Op grond van deze toezegging heeft het ministerie de kokkelvissers toestemming gegeven om vooruitlopend op de definitieve vergunning te gaan vissen. Een ontheffing van de Natuurbeschermingswet treedt echter pas na zes weken in werking. In deze periode is inspraak door bijvoorbeeld natuurorganisaties mogelijk. Door het toestaan van visserij tijdens de inspraakperiode heeft het ministerie in strijd met de wet gehandeld. Wilde Kokkels gaat een klacht tegen het ministerie indienen en onderzoekt de mogelijkheden om de vissers strafrechtelijk te vervolgen.



Ingezonden persbericht