VVD

29 okt 2002 -

VVD: behoud spaarloon sleutel tot loonmatiging

Tweede-Kamerfractie

De VVD stelt voor dat het kabinet de ruimte krijgt om het spaarloon niet af te schaffen. De VVD komt daarbij tegemoet aan de roep van werkgevers- en werknemersorganisaties. De VVD benadrukt tegelijkertijd de noodzaak tot loonmatiging.

Wel wil de VVD dat deze maatregel deugdelijk gedekt wordt. Zij stelt voor daarvoor de reeds beschikbare 500 miljoen Euro aan te wenden en een extra 200 miljoen beschikbaar te stellen die aanvankelijk voor de levensloopregeling was bestemd. Deze regeling behoeft komend jaar nog niet te worden gerealiseerd. De resterende 124 miljoen wil de VVD vrijmaken door de arbeidskorting iets minder te verhogen. De VVD vraagt de regering een definitieve reactie vóór de behandeling van het belastingplan omdat dat het laatste moment is waarop de definitieve beslissingen moeten worden genomen.

Veiligheid

De VVD vraagt opnieuw extra aandacht en geld voor de veiligheid. De VVD wil 30 miljoen Euro binnen de begroting verschuiven ten behoeve van veiligheid. Een aanzienlijk deel hiervan kan worden ingezet voor de aanpak van de bolletjesslikkers. Overige voorstellen: ? De VVD wil meer aandacht voor de aanleg van infrastructuur. De aanleg van de Hanzelijn en de verbetering van de A2 bij Maastricht mogen niet op de lange baan terechtkomen. Ook hier is de financiering van groot belang. ? De VVD vraagt de regering voorzieningen te treffen om een eventuele vredesoperatie in Afghanistan ook financieel mogelijk te maken door een verschuiving van middelen binnen de begroting van ontwikkelingssamenwerking. ? De VVD wil een onderzoek naar de effectiviteit van de vele subsidies die de rijksoverheid geeft. ? De VVD vraagt de regering om ten aanzien van de Europese financiële ontwikkelingen vooral met de andere landen de afspraken die gemaakt zijn in het stabiliteitspact strikt na te komen. De uitspraken van de voorzitter van de Europese commissie hebben grote onrust en zorg veroorzaakt. ? De VVD wil meer aandacht voor de pensioenproblematiek zowel in eigen land waar een aantal pensioenfondsen een tekort dreigen te krijgen als op Europees niveau. Vanwege het toekomstig tekort op de begrotingen dienen de landen op tijd aanvullende maatregelen te nemen.

Algemeen

De economische ontwikkeling is zodanig dat de VVD het absoluut noodzakelijk vindt dat het kabinet de geplande maatregelen onverkort moet doorvoeren. Ook nu het kabinet demissionair is moeten de bezuinigingen en de lastenverzwaringen die worden voorgesteld uitgevoerd worden. De situatie is te ernstig om nog langer te wachten. Het is van het grootste belang dat een beleid wordt vormgegeven waarin vooral de nadruk komt te liggen op herstel van de economische groei, verlaging van de inflatie, verbetering van de concurrentiepositie. Onze exportpositie heeft de laatste jaren te veel geleden onder de veel te hoge loonkostenontwikkeling.