Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 29 oktober 2002

Op dinsdag 29 oktober 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Voorstel 2e wijziging Algemene Plaatselijke Verordening 2001 (preventief fouilleren en bestuurlijke ophouding) Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de APV 2001 te wijzigen wat betreft de onderdelen preventief fouilleren en bestuurlijke ophouding. Het is de bedoeling dat in de APV instrumenten worden opgenomen die de burgemeester bevoegdheden geeft om zonodig een bepaald gebied als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen, waarin kan worden overgegaan tot preventief fouilleren en tot het gedurende een bepaalde periode collectief (bestuurlijk) ophouden van ordeverstoorders. Het college stelt tevens voor om na het voor het eerst inzetten van een van beide instrumentende een evaluatie uit te voeren.

Herstructurering relatie gemeente met het onderwijsveld Het college heeft ingestemd met de beleidsnotitie Herstructurering relatie gemeente met onderwijsveld. Deze notitie vloeit voort uit de recente evaluatie van de relatie tussen het onderwijsveld en de gemeente in het zogenaamde Onderwijsplatform. In dit platform hebben zitting de gemeente en alle besturen van de in Capelle aan den IJssel gevestigde scholen voor primair en secundair onderwijs. Het Onderwijsplatform heeft als taak de gemeente te adviseren over een lokaal integraal onderwijs(achterstanden)beleid. Ter verbetering van de communicatie heeft het college besloten om de twee voorbereidende ondersteuningsgroepen -het DIRCAP (ingesteld door de gezamenlijke schoolbesturen) en de Regiegroep onderwijs (ingesteld door het onderwijsplatform)- te combineren tot één officieel ingestelde ondersteuningsgroep. Taken voor deze ondersteuningsgroep zijn: het voorbereiden van het bestuurlijk overleg van het Onderwijsplatform en het fungeren als denktank voor het ontwikkelen van nieuw lokaal (achterstanden)beleid.

Intentieverklaring samenwerking bureaus HALT Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel
Het college heeft besloten de intentieverklaring tot samenwerking tussen de bureaus HALT van Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel te ondertekenen. Voordeel van deze samenwerking is dat meer projecten voor basisscholen kunnen worden ontwikkeld. Verder is door het gebruik maken van één kantoor vervanging beter geregeld. Met behoud van eigen zelfstandigheid hebben de bureaus vanaf 1 januari 2003 een gezamenlijk kantoor in Krimpen aan den IJssel. Het spreekuur van de bureaus zal, net als nu, in de afzonderlijke gemeenten worden gehouden. Daarbij houden de bureaus hun eigen telefoonnummer.

Verkoop percelen bouwgrond in Fascinatio aan Rabo Vastgoed B.V. en Bouw- en Ontwikkelingsmaatschappij IJsselbouw B.V. voor de bouw van 52 woningen in bouwfase II van Fascinatio
Het college heeft besloten tot verkoop van enkele percelen bouwgrond in Fascinatio aan Rabo Vastgoed B.V. en Bouw- en Ontwikkelingsmaatschappij IJsselbouw B.V. voor de bouw van 52 woningen in bouwfase II van Fascinatio.

Gunning Europese aanbesteding verwerking huishoudelijk restafval Het college heeft besloten de verwerking van huishoudelijk restafval te gunnen aan de NV Afvalverwerking Rijnmond. In verband met het aflopen van het huidige afvalverwerkingscontract per 1 januari 2003 had het college eerder besloten gezamenlijk met de gemeenten Brielle, Krimpen aan den IJssel en Ridderkerk over te gaan tot het aanbesteden van de verwerking van huishoudelijk afval.

Last onder dwangsom betreffende de inrichting Koninklijke TPG-post BV, Duikerlaan 400
Het college heeft besloten om Koninklijke TPG-Post aan de Duikerlaan 400 te gelasten de milieuregels na te leven die voor deze inrichting gelden. Mocht het bedrijf in gebreke blijven, zal een dwangsom worden opgelegd.

Vergunningaanvraag voor Sint Nicolaasintocht in Capelle aan den IJssel en een evenement op het Stadsplein
Het college heeft besloten een vergunning te verlenen aan de Stichting Evenementen Capelle voor het houden van een Sint Nicolaasintocht en een evenement op het Stadsplein op zaterdag 16 november 2002 van 8.00 tot 12.30 uur.

Indienen formeel bezwaar bij ministerie SZW
Het college heeft besloten formeel bezwaar in te dienen bij het ministerie van SZW tegen het besluit van de plv. directeur Arbeidsmarktbeleid Bijzondere groepen van dit Ministerie om een onderdeel van het werkplan in het kader van de uitvoering van het zogeten SPAG-project af te wijzen. De gemeente Capelle aan den IJssel ontvangt voor een periode van drie jaar subsidie van het Ministerie van SZW voor de uitvoering van het AA-beleid in het kader van het SPAG-project. Jaarlijks dient de gemeente een werkplan en een verslag te overleggen op basis waarvan de minister jaarlijks de subsidie verstrekt.

Organisatie en formatieplan Deelsector Uitvoering Het college heeft besloten in te stemmen met het principebesluit van de gemeentesecretaris om akkoord te gaan met het organisatie- en formatieplan voor de deelsector Uitvoering, onderdeel van de sector Ruimte. Doel van dit plan is de bedrijfsvoering te verbeteren.

Financiële positie gemeente Capelle aan den IJssel Het college heeft de notitie Financiële positie gemeente Capelle aan den IJssel vastgesteld. De notitie, opgesteld op verzoek van de raadscommissie Middelen, beschrijft de oorzaken van de beperkte financiële armslag van deze gemeente en hoe hiermee om te gaan. Hierbij is een vergelijking gemaakt met soortgelijke gemeenten als Spijkenisse, Zoetermeer en Nieuwegein, die een grotere bestedingsruimte hebben. De mindere gunstige vermogenspositie van Capelle aan den IJssel wordt onder andere toegeschreven aan de extra kosten die voortkomen uit de grondruil met Rotterdam in 1978 (Zevenkamp voor Rivium en Fascinatio), het terughoudend gevoerde tarievenbeleid, de tegenvallende economische ontwikkeling en de achterstand in het onderhoud van de openbare ruimte. Als gevolg van de beperkte financiële middelen is er alleen ruimte voor nieuw beleid door enerzijds bestaand beleid te schrappen of de uitvoering ervan over een langere termijn te spreiden; anderzijds door inkomsten te verhogen door lastenverhogingen en het aanboren van externe financieringsbronnen.

Aanvraag bouwvergunning tot het verbouwen van sport- en recreatiecentrum De Blinkert tot health- en fitnessclub Het college heeft besloten de gevraagde vergunning met vrijstelling van de bepalingen van het bestemmingsplan Middelwatering te verlenen.

Fusie Stichting Woningpartners/Com.Wonen met de Stichting Ouderenwonen Rotterdam (OWRR)
Het college heeft besloten het besluit van de minister van VROM over de goedkeuring van de fusie tussen de Stichting Ouderen huisvesting regio Rotterdam voor kennisgeving aan te nemen. De fusie is in het belang van de volkshuisvesting, met name de toekomst van de ouderenhuisvesting in Capelle aan den IJssel en de verdere uitbouw hiervan naar woonzorgvoorzieningen. Hierdoor kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Door combinatie van voorzieningen wordt tevens minder beslag gelegd op plaatsen in verzorgings- en verpleeghuizen. Dit leidt tot vermindering van de wachtlijsten. De de fusie maakt voor Capelle aan den IJssel de exploitatie en renovatie mogelijk van het complex De Bermensteyn met 235 seniorenwoningen.

Uitslag beroep bij Raad van State Plan van Scholen 2002-2005; starten van drie dislocaties
Het college heeft kennis genomen van het besluit van de Raad van State tot ongegrondverklaring van het beroep van de gemeente Capelle aan den IJssel tegen het besluit van de minister van Onderwijs goedkeuring te onthouden aan het Plan van Scholen 2002-2002. Als gevolg van de uitspraak van de Raad van State kan en mag geen zelfstandige school in de wijk Fascinatio gevestigd worden. Omdat onderwijsaanbod in de wijk echter noodzakelijk is, hebben de Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs, De Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs en de Stichting Protestants Christelijk primair Onderwijs Capelle aan den IJssel ieder een dislocatie geopend in de reeds geplaatste acht noodlokalen. Het college stemt in met de vestiging van deze dislocaties. In 2003 zal een verkennend onderzoek worden uitgevoerd naar de mogelijkheden om te komen tot een zogenaamde Samenwerkingsschool in Fascinatio.