Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 29 oktober 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. Het college van B. en W. heeft besloten om de bijeenkomst voor de leden van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC) op donderdag 31 oktober vanaf 18.00 uur te houden in de Burgerzaal van het stadhuis. Wethouder Wim van Sluis van Economische Infrastructuur zal tijdens de bijeenkomst voor de leden van het RPPC een toelichting geven op het nieuwe havenbeleid "Het nieuwe elan voor de Rotterdamse haven".
2. Het college heeft ingestemd met de financiële verantwoording van de jaarrekening 2001 van de Stichting Democratisch Steunpunt Rotterdam.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer
1. Het college van B. en W. heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om een voorbereidingsbesluit te nemen om de bouw van een moskee (Essalam) aan de Laantjesweg in Hillesluis mogelijk te maken.
2. Het college van B. en W. heeft de directeur van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting gemachtigd tot het voeren van vooroverleg over het voorontwerpbestemmingsplan Noordelijk en Midden Niertje. De inspraakprocedure is in handen van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Het voorontwerp behelst een gebied dat is versnipperd in een aantal verschillende bestemmingsplannen, die zijn verouderd. Er is zoveel mogelijk bestemd overeenkomstig de feitelijke situatie met een beperkte mogelijkheid voor enkele kleinschalige ontwikkelingen. 3. Het college van B. en W. heeft besloten de hoofdlijnen van het Masterplan Schieveste te onderschrijven, onder voorbehoud van antwoorden op de volgende vragen: de consequentie van de ontsluiting van het gebied voor het verkeer op de Tjalklaan en het Giessenplein; de haalbaarheid van de functie wonen in het gebied Schieveste; een sluitende grondexploitatie en de verplaatsing van volkstuincomplex Vreelust. Hierover moet duidelijkheid zijn in maart 2003, als de samenwerkingsovereenkomst met Schiedam voorgelegd wordt aan het college.
4. Het college heeft het voorstel aan de raad vastgesteld om een gedeelte van de Ovinkstraat en de Bollandstraat in IJsselmonde te onttrekken aan het openbaar verkeer om de uitbreiding van twee supermarkten mogelijk te maken.
5. Het college heeft ingestemd met het rapport "De mobiele Stad 2001" en met het uitgeven van een persbericht. Het rapport zal worden verspreid onder de pers, onderzoeksinstellingen en anderen die zich vakmatig met het verkeer en vervoer in Rotterdam bezighouden. Het rapport bundelt relevante informatie over verkeer en vervoer in Rotterdam.
6. Het college heeft besloten de procedure tot aanwijzing als gemeentelijk monument van de boerderij Boszoom 60/62 met erf en bijgebouwen te starten.
7. Het college van B. en W. heeft besloten een Stuurgroep in te stellen onder leiding van wethouder Wim van Sluis van Milieu, die de mogelijkheden voor organisatorische herschikking van milieutaken tussen gemeentelijke takken van dienst en de DCMR moet gaan onderzoeken. De opdracht hiertoe is geformuleerd en vastgesteld. Voorts heeft het college besloten de DCMR te verzoeken om medewerking aan dit onderzoek te verlenen.

Sociale en Culturele Zaken
1. Het college van B. en W. heeft besloten rechtsvordering in te stellen ingevolge de Algemene Bijstandwet voor een bedrag van 36.840,--.
2. Het college van B. en W. is akkoord gegaan met het voorstel kantoorruimte te huren in het bedrijfsverzamelgebouw in oprichting aan de Schiekade 830 / Benthemstraat 30. In het bedrijfsverzamelgebouw zullen naast o.a. het Centrum voor Werk en Inkomen vanuit Sociale Zaken en Werkgelegenheid het district Noord, het meldpunt schuldhulpverlening, het MIP en de Sociaal Wetenschappelijke Afdeling worden gehuisvest. 3. Het college van B. en W. heeft ingestemd met de verhuizing van district Feijenoord (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar een nieuwe locatie op het Noordereiland en heeft hiervoor de benodigde middelen beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft het college besloten het beoogde aantal meldpunten schuldhulpverlening terug te brengen van vier naar twee. Dit brengt financiële en organisatorische voordelen met zich mee en leidt tot een verhoging van de dienstverlening.
4. Gezien de economische tegenwind en de als gevolg hiervan teruglopende sponsorinkomsten in de festivalsector heeft het college van B. en W. in het kader van het actieplan Rotterdamse Zomerfestivals besloten de compensatie van de extra kosten als gevolg van de gemeentelijke regelgeving te handhaven op het niveau van 2002. Ook zal worden onderzocht in hoeverre er mogelijkheden bestaan om partijen (ondernemers) die direct baat hebben bij de festivals te laten bijdragen aan de instandhouding van diezelfde festivals.
5. Het college van B. en W. heeft besloten om aan Siërra Leone twee ambulances te schenken op basis van de vastgestelde criteria. In februari 2003 komen twee afgeschreven ambulances in aanmerking voor schenking. In juni 2000 stelde het college de procedure vast inzake de afhandeling van aanvragen voor afgeschreven ambulances van de GGD. Daarin werd onder meer besloten dat de kosten van de ambulances voor rekening van de ontvanger zijn. De kosten van de twee afgeschreven ambulances bedragen 16.000,- en kunnen niet in rekening worden gebracht van Siërra Leone. Deze kosten moeten ten laste komen van het budget Internationale samenwerking van EB. Daarbij tekent het college aan dat aanvragen voor ambulances per geval beoordeeld moeten worden.

Sociaal Economische Zaken
1. Het college van B. en W. draagt mevrouw M.K. van Dijk, hoofd afdeling Arbeidsvoorwaarden van directie DPO voor als lid van de externe klachtencommissie van de dienst Werkstad. Deze klachtencommissie heeft als taak het onafhankelijk toetsen van klachten die voortvloeien uit de arbeidsverhouding tussen Wiw-werknemers en de werkgever, de dienst Werkstad. 2. Het college heeft de inhoud van de overeenkomst vastgesteld die de gemeente Rotterdam met Railinfrabeheer sluit. Het betreft een overeenkomst met Railinfrabeheer in de rol van beheerder van de huidige Hofpleinlijn en projectmanager voor delen van het project RandstadRail.
3. Het college van B. en W. heeft besloten nog niet over te gaan tot een directe gemeentelijke bijdrage ten laste van algemene middelen ter grootte van 9 miljoen (prijspeil 2001) aan de integrale realisatie van 750 ha groen als onderdeel van het project Mainportontwikkeling Rotterdam. Het College wil hiermee wachten tot de daadwerkelijke realisatie van de tweede Maasvlakte. Het college heeft ingestemd met een indirecte bijdrage via de Stadsregio en zal in dit verband bij het DB van de Stadsregio bevorderen, dat er spoedig duidelijkheid komt over de wijze waarop in deze regionale bijdrage aan de realisatie van de voornoemde 750 ha groen zal worden voorzien. De gemeente zal overgaan tot het uitwerken van de groenprojecten in de Noordrand, te weten Schiezone en Vlinderstrik (i.c. Schiebroekse polder en Zuidpolder).
4. Het college van B. en W. zal directeur gemeentewerken uitnodigen voor het uitbrengen van een offerte voor de zogenaamde toegevoegde waardediensten van Intranet*Rotterdam en op basis van een expertanalyse vervolgens besluiten over een gunning.

Personeel en Organisatie
1. Het college van B. en W. heeft de weduwen van de RET(M)-ambtenaren van wie de echtgenoot voor 1 januari 1957 is overleden, een gratificatie toegekend als compensatie voor het feit dat hun pensioeninkomen minder bedraagt dan dat van een weduwe wier echtgenoot wel in volledige overheidsdienst was. Deze gratificatie wordt overigens al sinds 1968 jaarlijks toegekend.

Juridische zaken
1. Het college heeft besloten de aanvraag van de Remonstrantse kerk inzake een rooivergunning voor twee naaldbomen (hoek Westersingel/Museumpark) alsnog niet te behandelen. De kerk komt niet in aanmerking voor het aanvragen van een kapvergunning, omdat zij niet de zakelijk gerechtigde is. Een kapvergunning voor een boom kan alleen worden aangevraagd door de eigenaar, in dit geval de gemeente. Aan de hand van een door de kerk in te dienen bouwplan zal door de gemeente alsnog een beslissing worden genomen inzake het al dan niet rooien van de bomen. 2. Het college heeft kennisgenomen van het jaarverslag van de Algemene Beroepscommissie (ABC) over 2001 en heeft de meeste van de daarin gedane aanbevelingen overgenomen. Aan de directeuren van het Havenbedrijf en de Dienst Onderwijs wordt gevraagd alsnog binnen een maand op de hen betreffende aanbevelingen te reageren. 3. Het college ingestemd met de uitbreiding van de mandaatbevoegdheid om te beslissen over bezwaarschriften. De wethouder Sociale Integratie wordt gemandateerd te beslissen op bezwaarschriften op het gebied van de Algemene Bijstandswet. De Directeur Juridische Zaken wordt gemandateerd om te beslissen over overige bezwaarschriften, die nog niet aan anderen zijn gemandateerd en niet contrair zijn tegen de dienst. Ten slotte krijgen de leden van het college de bevoegdheid om te beslissen bij contrair-zaken.

Bestuursdienst Algemeen
1. Het college heeft besloten om drie leden af te vaardigen naar de VIP-lunch die ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van perscentrum Nieuwspoort in Den Haag wordt georganiseerd op 23 november aanstaande.