Centrum voor Kennis Communicatie (BR>

Tweedaagse cursus
Toezicht op grondstromen - Een risico-benadering

29 en 30 oktober 2002, Hotel Haarhuis te Arnhem
---

Met medewerking van:

* FFact Management Consultants

* Service Centrum Grond

* De Zeeuw en de Keizer, accountants & belastingadviseurs
* Gemeente Rotterdam

* Korps Landelijke Politiediensten

* Grondbank GMG

Identificatie van risico's
Half Nederland ligt op de schop. De HSL wordt aangelegd, de Betuwelijn, uiterwaarden worden ontgraven in het kader van 'Ruimte voor de Rivieren' en er is een constante aanwas van woonwijken en bedrijventerreinen. Vaak komt bij al deze grondwerkzaamheden vervuilde grond vrij. Wie houdt deze grondstromen in de gaten? Dit is in principe een taak van de verschillende bevoegde gezagsinstanties.

De personele capaciteit voor het toezicht op grondstromen is vrij gering. Het is daarom belangrijk om zo effectief en efficiënt mogelijk het toezicht uit te voeren. Een beproefde methode is om aan de hand van geïdentificeerde risico's het toezicht te plannen en uit te voeren. Per te onderzoeken geval zijn die risico's verschillend. In de cursus zal een methode worden aangereikt om deze risico's te identificeren.

Risico's in de keten van grond
In de cursus zal uitgebreid worden ingegaan op de diverse risico's in de schakels van de keten van grond, zoals de juridische risico's en milieuhygiënische risico's. Een groot risico van grond is dat grond wordt verplaatst. Transport speelt hierbij een belangrijke rol. Na transport van grond is vaak een andere overheidsinstantie bevoegd gezag, waardoor het toezicht op grond wordt bemoeilijkt. Transport is dus een zeer risicovolle schakel in de keten van grond. In de cursus zal dan ook speciale aandacht uitgaan naar deze schakel.

De papieren werkelijkheid
Een van de meest voorkomende overtredingen is dat keuringspapieren niet overeenkomen met de betreffende lading. Grond gaat altijd vergezeld van de nodige paperassen. Hier dient zich dan ook de noodzaak aan om controles uit te kunnen voeren die de 'waarheid' van de papieren kunnen aantonen. Er zijn methoden en technieken die gebruikt worden door de accountancy die kunnen helpen schijn van werkelijkheid te onderscheiden. In deze cursus zal hiervan een tipje van de sluier worden gelicht.

Geld verdienen aan grond
De omgang met grond wordt voor een belangrijk deel bepaald door de mogelijkheden om er financieel iets aan over te houden. Geldelijk gewin is wellicht het grootste risico voor een onjuiste behandeling van grond. Daarom zal in de cursus specifiek aandacht worden gegeven aan dit risico. Hoe zit de markt van grond in elkaar, wat kost grond eigenlijk, wat zijn lucratieve afzetmogelijkheden voor grond? Deze en andere aspecten worden in de cursus behandeld om toezichthouders op het spoor te zetten lucratieve (illegale) handelingen met grond op te sporen.

En.. hoe grondbanken kunnen helpen bij het toezicht Inmiddels is er een landsdekkend netwerk van grondbanken in Nederland. Deze grondbanken vervullen een belangrijke functie bij het toezicht op grondstromen. De grondbank is een punt waar partijen grond worden aangeboden en weer uitgegeven, controle plaatsvindt van de grond en de bijbehorende keurings- en transportpapieren. Voor toezichthouders is het daarom van belang zich op de hoogte te stellen van de werkwijze en aanwezige expertise bij een grondbank. Tijdens deze tweedaagse cursus is daarom in een excursie voorzien naar een hergebruikslocatie van de Grondbank Midden- Gelderland (Grondbank GMG).

Voor wie is deze cursus bedoeld?
De cursus is van belang voor iedereen die werkzaam is op het gebied van beleid, toezicht en opsporing van grondstromen. Te denken valt aan medewerkers van de volgende overheidsinstanties:
* Provincies

* Regionale samenwerkingsverbanden

* Gemeenten

* Politieregio's

* Rijkswaterstaatdirecties

De docenten

Drs. Ing. Harriët Tiemens
Harriët Tiemens is organisatie-adviseur, geassocieerd aan FFact Management Consultants BV en heeft bijzondere belangstelling voor verbetering van toezichtsmethoden. Zo was zij bijvoorbeeld penvoerder van het door de LCCM uitgegeven ´Handboek Handhavingsmethodieken voor probleembedrijven´ en is zij momenteel betrokken bij de methodiekontwikkeling voor het toezicht op grondstromen op projecten in het kader van 'Ruimte voor de rivieren'.

Mr. Ronald Taams
Ronald Taams is werkzaam bij de Afdeling Milieubeleid van Gemeentewerken Rotterdam als coördinator team Saneringen in Eigen Beheer (SEB). Dit team is o.a. verantwoordelijk voor de beoordeling van bodemrapporten en saneringsplannen in het kader van de Wet bodembescherming. Daarvoor is hij ruim 6 jaar actief geweest als juridisch adviseur bij het Ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam en als wetenschappelijk onderzoeker bij het Instituut voor Milieuschade van de Erasumus Univeriteit Rotterdam.

Eric J.D. Leenderts AA MA
Eric Leenderts is milieu-accountant sedert 1994 en is als partner verbonden aan de vestiging Rotterdam van De Zeeuw & De Keizer accountants en belastingadviseurs. Hij is
gespecialiseerd in milieuverslagen in het MKB, accountantstechnische aspecten van bodemproblematiek, fiscale voorzieningen voor milieukosten en milieuverzekeringen.
Hij publiceert regelmatig in de vakbladen over deze onderwerpen en schrijft in opdracht van het N.I.v.R.A. thans een milieu-praktijkhandleiding voor alle accountants in Nederland.

Ronald A. Hoen
Ronald Hoen is sinds 1993 bezig op het werkveld milieu binnen de KLPD. Hij was eerst aangesteld als milieu-adviseur van verkeersprojecten en is nu belast met de informatie en coördinatie op milieugebied, waaronder transportcontroles.

Drs. Armand Orbons
Armand Orbons is momenteel als senior adviseur verbonden aan het Service Centrum Grond (SCG). Het SCG ondersteunt overheden bij de sturing, borging en handhaving van grondstromen. Armand is sinds 1992 in diverse functies aan de slag met het hergebruik van grond en secundaire materialen. Tot 2000 was hij tevens secretaris van de Brancheorganisatie Grondbanken (BOG).

Martin Koopmans
Martin Koopmans is bedrijfsleider van de Grondbank Midden-Gelderland BV.
Hij zorgt voor de personeelszaken bij GMG en hij begeleidt projecten met betrekking tot grond.

---

Programma Dag 1
9.00 Ontvangst

9.30 Inleiding en kennismaking

9.45 Identificatie van risico's: een methode
door Harriët Tiemens

10.15 Juridische risico's: gaten in de Wet- en regelgeving door Ronald Taams

11.00 Koffie-/theepauze

11.15 Administratieve risico's: komt papier overeen met de werkelijkheid?
door Eric Leenderts

12.00 Risico van het transport van grond: grondstromen in zicht? door Ronald Hoen

12.30 Lunch

13.30

Excursie hergebruikslocatie Grondbank GMG

De excursie naar een hergebruikslocatie kent twee onderdelen. Er zal door Martin Koopmans van de GMG in algemene zin uitleg worden gegeven over de werkwijze van een grondbank en hoe een toezichthouder hier gebruik van kan maken. Tijdens een rondleiding op de locatie zullen de praktische aspecten van het werk worden getoond, zoals de acceptatie en weging van grond, de controle van papieren, partijscheiding en partijkeuring.

16.30 Afsluiting dag 1

---

Programma Dag 2
9.15 Ontvangst

9.30 Milieuhygiënische risico's: saneringsgrenzen, partijvorming en partijkeuring
door Armand Orbons

10.45 Koffie-/theepauze

11.00 Bedrijfseconomsiche risico's: de markt van grond door Armand Orbons

12.30 Lunch

13.30 Casus toezicht houden op grondstromen
In kleine groepjes wordt gewerkt aan een casus. Voor een locatie waar grondwerkzaamheden plaatsvinden zal aan de hand van de aangeboden methode een risico-inventarisatie worden uitgevoerd. Tevens moet worden bepaald op welke wijze het toezicht op deze risico's effectief kan plaatsvinden.

16.00 Evaluatie en afsluiting

16.30 Einde

---

Datum en plaats
29 & 30 oktober 2002, Hotel Haarhuis te Arnhem

Aanmelden
U kunt zich aanmelden door het daarvoor bestemde aanmeldingsformulier in te vullen en te e-mailen.

Twee weken voor aanvang van de cursus ontvangt u van ons een bewijs van inschrijving en een routebeschrijving. Heeft u vijf werkdagen voor aanvang van de cursus nog niets van ons ontvangen neemt u dan even contact met ons op (040 - 212 94 99)

Kosten
De kosten voor deelname aan deze cursus bedragen EUR. 995,- excl. BTW per persoon. Bij deze prijs zijn koffie/thee, lunch en uitgebreide cursusdocumentatie inbegrepen.
Voor deelname van iedere tweede en volgende deelnemer van dezelfde organisatie bedragen de kosten EUR. 895,- excl. BTW.

Verhinderd?
Indien u verhinderd bent, kunt u in uw plaats een collega deel laten nemen, mits deze in het bezit
is van uw inschrijving.
Indien u uw inschrijving wilt annuleren dient u rekening te houden met de volgende regelingen. U kunt tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden c.q. aanvang van de cursus annuleren. Annulering dient per aangetekend schrijven te geschieden. Bij annulering tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden c.q. aanvang van de cursus, berekenen wij u EUR. 50 exclusief BTW aan administratiekosten. Bij latere annulering bent u echter het volledige cursusgeld verschuldigd. De documentatie wordt u dan automatisch toegezonden.