Keywords: TNO,perskamer,arts,bedrijfsarts

Perskamer

Bedplassen bij kinderen met gedragsproblemen is goed te behandelen - Problemen een gevolg van het bedplassen en geen oorzaak.

TNO

30 oktober 2002

Kinderen met gedrags- en/of emotionele problemen kunnen net zo makkelijk van het bedplassen afkomen als kinderen met minder problemen. Het met succes behandelen van het bedplassen vermindert ook het aantal andere problemen dat deze kinderen vóór de behandeling hadden. Dit blijkt uit een studie van TNO Preventie en Gezondheid uit Leiden en het Vrije Universiteit Medisch Centrum/EMGO-instituut naar Droog Bed Training (DBT) voor bedplassende kinderen. Deze kinderen hebben vaak gedrags- en/of emotionele problemen.

Kinderen die bedplassen hebben vaker gedrags- en of emotionele problemen dan kinderen die niet bedplassen. De onderzochte kinderen hadden voor dit onderzoek al één of meerdere mislukte behandelingen voor bedplassen ondergaan. Het advies is vaak om eerst de gedrags- en of emotionele problemen op te lossen. Het bedplassen zou dan beter te behandelen zijn. In deze studie is aangetoond dat na behandeling met de Droog Bed Training (DBT) kinderen met problemen wél droog kunnen worden. DBT is een intensieve behandeling met behulp van de plaswekker die ouders groepsgewijs aangeleerd krijgen en thuis uit kunnen voeren. Het bijkomende positieve effect van het droog worden is, dat hiermee ook een vermindering van het aantal gedrags- en of emotionele problemen is opgetreden.

Taboesfeer rond bedplassen
Uit het onderzoek kwam naar voren dat bij de kinderen die droog zijn geworden een vermindering van de problemen te zien is. Dit was niet het geval bij kinderen die nat bleven. Dit is een indicatie dat de problemen een gevolg van het bedplassen zijn en geen oorzaak. De onderzoekers hopen dat met de resultaten van dit onderzoek ook een deel van de taboesfeer rondom bedplassen wordt weggenomen en ouders van kinderen met bedplassen makkelijker hulp zoeken.

Meer informatie:
TNO Preventie en Gezondheid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

TNO Wegwijzer
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---