Gemeente Zevenaar

Gladheidbestrijding 2002-2003

Het gladheidseizoen in gemeente Zevenaar loopt van 1november 2002 tot 4 april 2003

Aanpak gemeentelijke gladheidbestrijding

Ter bestrijding van de gladheid in de winterperiode heeft het gemeentebestuur het gladheidbestrijdingplan 2002-2003 vastgesteld. In dit plan is bepaald op welke wijze de gemeente Zevenaar de gladheid zal bestrijden.

Wijze van uitrukken

De bestrijding van de gladheid vindt plaats vanaf de gemeentewerf, Prof. Aalbersestraat 5. Er wordt gereden op basis van een vaste route. Er wordt gestrooid op doorgaande wegen, veel bereden wegen en fietspaden en in de omgeving van andere objecten met een openbare publieksfunctie (politiebureau, GGD, brandweer, ziekenhuis, scholen en gemeentehuis).

Moment van uitrukken

De provincie Gelderland beschikt over een uitgebreid meetnet waar de verwachte gladheid wordt vastgesteld. De provincie waarschuwt de dienstdoende opzichter van de gemeente Zevenaar en die geeft het sein dat er gestrooid gaat worden.

Daadwerkelijke bestrijding

Gemeente Zevenaar werkt met gewone zoutstrooiers en niet met zogenaamde natzoutstrooiers. Dit heeft tot gevolg dat bij beperkte gladheid preventief gestrooid kan worden, slechts door meer zout te strooien. De voertuigen hebben de routes dan al voor een groot deel gereden op het moment dat het verkeer op gang komt.

Bij sneeuw en ijzel is dit niet altijd mogelijk. Bij deze weersomstandigheden wordt er allereerst op de doorgaande wegen en belangrijke fietspaden gestrooid.

De bestrijding vindt plaats met 4 voertuigen (2 vrachtwagens en 2 tractoren). De routes zijn zodanig uitgestippeld dat bij normale gladheid de wagens ongeveer binnen tweeënhalf uur weer op de gemeentewerf terug zijn.

Trottoirs en voetpaden

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is geen verplichting opgenomen voor burgers tot het sneeuwvrij houden van en het bestrijden van gladheid op trottoirs en voetpaden. In verband met de hoge kosten zal de gemeente niet zelf tot het bestrijden van gladheid op trottoirs en voetpaden overgaan. Het gemeentebestuur doet een dringend beroep op de burgers om mee te helpen de bestrijding van gladheid op de tegelpaden voor of naast de woning zelf uit te voeren. Op het afvalscheidingstation aan de Didamseweg wordt bij hevige gladheid tijdens de openingstijden aan de burgers strooizout beschikbaar gesteld.

Waar strooien en waar niet

Op de plattegronden in het gladheidbestrijdingplan zijn de wegen en straten aangegeven die gestrooid worden. De overige wegen en straten worden niet gestrooid.

Klachten en opmerkingen.

Klachten van burgers of bedrijven kunnen telefonisch aan de gladheidbestrijders gemeld worden via het doorkiesnummer: tel. 0316-595555. Voor belangstellenden ligt het gladheidbestrijdingplan 2002-2003 ter inzage bij de balie Grondgebied (gemeentehuis).