Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 31 oktober 2002

NOB presenteert zich tijdens AV Expertisedagen
Demissionair Staatssecretaris Van Leeuwen pleit voor samenwerking omroepen in Digitaal Platform

Op 30 oktober jongstleden heeft de demissionair Staatssecretaris van Cultuur en Media, de heer Cees van Leeuwen, de NOB AV Expertisedagen geopend. In zijn toespraak onderschreef hij het belang van een constructieve samenwerking van zowel publieke als commerciële omroepen in de ontwikkeling van het Digitaal Platform. Via dit productieplatform vindt het gehele productieproces - van opname van programma's tot aan uitzending, opslag en hergebruik - digitaal plaats.

Tijdens de Expertisedagen staat de digitalisering van de werkprocessen binnen de omroep centraal. Door die verdergaande digitalisering komen steeds meer uitzendkanalen beschikbaar. Omroepen kunnen hun audiovisuele content naast uitzending via de traditionele kanalen als radio en televisie, ook uitzenden via (breedband) internet en via de mobiele telefoon. Via retourkanalen kunnen ook interactieve producties worden gerealiseerd. Al deze nieuwe kanalen vergroten het bereik van de omroepen bij hun doelgroepen.

Cees van Leeuwen: "De voordelen van digitalisering worden vaak pas op termijn zichtbaar. Pas als breedband internet en digitale televisie grootscheeps zijn doorgedrongen tot de Nederlandse huishoudens gaat het Digitaal Platform iets opleveren. Nu kost het deelnemers geld. Door samenwerking kunnen de kosten gedeeld worden en expertise gebundeld worden en zal het Digitaal Platform uiteindelijk tot meer efficiency en kostenbesparing leiden. Het nieuwe NOB is naast de Publieke Omroep en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een essentiële schakel in het Digitaal Platform. Ik ben ervan overtuigd dat NOB Cross media facilities over de ervaring en het overzicht beschikt om het Digitaal Platform te faciliteren."

Algemeen directeur Ton Tekstra: "Er is in Nederland ruimte voor een zelfstandig facilitair bedrijf dat voor een aantal strategische partners hun uitzendprocessen verzorgt. Onze ambitie is om met die strategische partners een digitaal productieplatform te bouwen, dat uiteindelijk één geïntegreerd digitaal werkproces mogelijk maakt. Vanaf het eerste idee kan dan efficiënt gewerkt worden aan multimedia producties. Materiaal kan worden bewerkt zodat het geschikt wordt voor Radio en TV, internet en mobiele kanalen. De laatste bieden tegelijk de mogelijkheid voor interactiviteit. Onze rol zal zich concentreren op het ontwikkelen en bouwen van dat platform, op het beheren en exploiteren ervan, en op het ontwikkelen en leveren van daarop gerichte diensten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om efficiënt zoeken, het snel beschikbaar maken van materiaal, beveiligen, toevoegen van informatie."

Nieuwe multimediaprijs
Tijdens de Expertisedagen heeft de Stichting Nipkow, die jaarlijks de Zilveren Nipkowschijf (televisie) en de Zilveren Reissmicrofoon (radio) toekent, een nieuwe prijs aangekondigd: de Zilveren Prichettprijs voor de beste omroepgerelateerde multimediale prestatie. Steeds vaker staat een programma immers niet meer op zichzelf; het is onderdeel van een project waartoe ook diverse internetmogelijkheden, mobiele toepassingen en andere (cross) media uitingen worden benut.
De prijs is genoemd naar de Amerikaanse innovator Harry Prichett, die in 1951 per ongeluk de eerste interactieve tv-show uitvond door thuis op zijn scherm een snor te tekenen op een gezicht op de televisie. NOB en Publieke Omroep zijn de sponsors van deze drie prijzen. De nieuwe prijs zal op 22 mei 2003 voor het eerst worden uitgereikt.


- einde persbericht -