VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW steunt oproep premier Balkenende voor najaarsakkoord

Den Haag, 31 oktober 2002 - Voorzitter Schraven van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW steunt de oproep van demissionair premier Balkende om te gaan praten over een najaarsakkoord. Hij deed dit in zijn toespraak tijdens het jaarcongres van VNO-NCW donderdag in Utrecht.

De slechte toestand van de economie, met weer oplopende werkloosheid, maakt loonkostenmatiging noodzakelijk. VNO-NCW wil daar met de vakcentrales afspraken over maken. De bijdrage van de overheid aan een akkoord moet zijn het schrappen van de éénzijdige verplichting voor ondernemers om hun zieke werknemers twee jaar door te betalen. Ook moet er meer ruimte komen om de pensioenbuffers te herstellen. Dit in één jaar doen zou de loonkosten loodrecht omhoog jagen, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Een najaarsakkoord opent de deur naar spoedig herstel, aldus Schraven. Hij wil onmiddellijk na de komst van een nieuw kabinet ook weer praten over een 'groei-agenda', die de economie verder kan versterken. Om er voor te zorgen dat bedrijven onderzoek en ontwikkeling niet naar het buitenland verplaatsen, moeten overheid en publieke kennisinstituten zorgen voor een goed innovatief klimaat. Door 8 jaar lang 100 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor een beter innovatieklimaat, is er in totaal 1,6 miljard euro beschikbaar voor onderzoek van hoge kwaliteit.

Volgens de voorzitter van VNO-NCW moet een volgend kabinet beginnen met het omlaag brengen van de vennootschapsbelasting. Dat versterkt het economisch fundament van ons land. Hij noemt dat veel verstandiger dan het schrappen van de OZB voor particulieren. VNO-NCW vreest dat gemeenten de verleiding niet kunnen weerstaan om hun inkomstenverlies vervolgens bij ondernemers terug te halen.

De heer Schraven ging in zijn toespraak ook in op 'normen en waarden', waarbij volgens hem 'wij als ondernemers ook naar onszelf moeten kijken'. 'Amerikaanse toestanden' bestaan er volgens hem in Nederland niet. Maar ondernemers zullen hun integriteit en kwaliteit moeten blijven waarmaken en waar nodig versterken. In scherpere wetgeving gelooft hij niet. 'Bedrijven moeten zelf integriteit als norm beschouwen.' De discussie over corporate governance mag volgens hem niet doorschieten. 'Ondernemerschap mag niet worden gesmoord.'


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167(anders via Roelf van der Kooij 06 - 512 84 588)
31 okt 02 14:00