Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten 29 oktober

B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Opzet Burgerjaarverslag bekend (2002/9848)
De burgemeester wil in zijn Burgerjaarverslag van 2002 onder meer een beeld laten zien van de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en van de procedures op het vlak van burgerparticipatie. Over het jaar 2002 is er al een aantal onderwerpen onderzocht. Ook doet de burgemeester een voorstel om in 2003 het Burgerjaarverslag uit te breiden. In 2003 zal bijvoorbeeld ook de mening van bewoners over verschillende onderwerpen aan bod komen. In Nieuwegein verschijnt het Burgerjaarverslag in 2002 voor de tweede keer. Met ingang van dit jaar is elke burgemeester verplicht jaarlijks een Burgerjaarverslag uit te brengen, met daarin aandacht voor de rol en taken van de burgemeester. De burgemeester is een apart bestuursorgaan, naast het college en de gemeenteraad, met eigen taken en bevoegdheden.

Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

College neemt kennis van hoofdlijnen Regionaal Structuur Plan (2002/10097) Het college heeft kennisgenomen en haar eerste reactie bepaald op het concept Nota van Hoofdlijnen van het Bestuur Regio Utrecht. Deze Nota vormt een voorloper van het nieuwe Regionaal Structuur Plan (RSP), dat in 2004 wordt opgesteld. In diverse ambtelijke en bestuurlijke bijeenkomsten wordt het concept Nota van Hoofdlijnen de komende tijd verder uitgewerkt.

Leden voor straatnamencommissie benoemd (2002/10090) De commissie Straatnaamgeving heeft negen jaar geleden voor het laatste vergaderd. Inmiddels zijn een aantal leden van de commissie gestopt. Het college heeft daarom besloten om nieuwe leden te benoemen in deze commissie.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/10088) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College vraagt GS om verklaring van geen bezwaar voor woningbouw Kampersveste (2002/7103) Het college heeft eind 2001 ingestemd met het opstarten van een vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan, zodat 23 eengezinswoningen en 19 appartementen aan de Kamperveste kunnen worden gebouwd. Tegen dit voornemen zijn twee zienswijzen ingediend. Dit heeft ertoe geleid dat de geplande ramen op de bovenverdiepingen van de noordwoning van het blok aan de Zeisterveste zullen vervallen. De overige zienswijzen zijn ongegrond verklaard. Het college vraagt nu bij gedeputeerde staten van Utrecht een verklaring van geen bezwaar aan voor de aangepaste bouwaanvraag.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

4 plaatsen kinderopvang van Kruimeltje naar Ploem Ploem (2002/9842) Kind & Co (voorheen Kindergein) heeft in het kader van de Tijdelijke stimuleringsregeling buitenschoolse opvang en de Regeling uitbreiding kinderopvang en buitenschoolse opvang gelden ontvangen voor uitbreiding van het aantal kindplaatsen. Hiermee moet o.a. met 4 kindplaatsen worden uitbreid in kinderdagverblijf Kruimeltje. Kind & Co heeft nu een verzoek gedaan tot herverdeling van 4 uitbreidingsplaatsen kinderdagopvang van kinderdagverblijf Kruimeltje naar kinderdagverblijf Ploem Ploem. Dit verzoek is gehonoreerd. Omdat Kind & Co met de opening van Ploem Ploem 7,5 meer kindplaatsen heeft gerealiseerd dan nodig was volgens het uitbreidingsplan, vraagt zij nu om extra gelden. Dit verzoek is afgewezen, omdat Kind & Co de aanvraag achteraf heeft ingediend, en het beschikbare budget inmiddels volledig is toegewezen.

Fusie RIO West Utrecht en RIO Zuid West Utrecht (2002/9831) De gemeente Nieuwegein heeft het verzoek gekregen om akkoord te gaan met een fusie tussen de stichting RIO West Utrecht en de stichting RIO Zuid West Utrecht. Onderdeel van de plannen is tevens een voorstel over het overdragen van de verantwoordelijkheid van de indicatiestelling voor de WVG aan het RIO. Hierdoor wordt het mogelijk dat de zorgbehoefte van cliënten in een breder perspectief van zorg en welzijn wordt geplaatst. Schaalvergroting van de RIO's en de integratie van de Wvg wordt gestimuleerd door het ministerie van VWS. Tijdens de vorige kabinetsperiode is afgesproken dat de gezondheidszorg gemoderniseerd wordt en dat er meer vraagsturing komt. De behoefte van de zorgvrager/de klant moet in beeld komen; de vraag moet het aanbod bepalen en niet andersom zoals nu (nog teveel) het geval is. Daarvoor is het nodig dat de indicatiestelling objectief onafhankelijk (van het aanbod en van de financier) en integraal tot stand komt. Het college heeft ingestemd met de voorstellen. Het college verzoekt het Presidium van de gemeenteraad om het voorstel te agenderen voor de raadsvergadering van 17 december.

Nieuw budgetconvenant Kunstuitleen (2002/10091)
Het college heeft besloten voor de kunstuitleen een nieuw budgetconvenant tussen de Gemeente Nieuwegein en de Stichting Bibliotheek en Kunstuitleen af te sluiten. Het convenant gaat in per 1 januari 2003 en geldt voor twee jaar. In het convenant zijn enkele procesmatige afspraken vastgelegd die verband houden met de te verwachten ontwikkelingen in de binnenstad. Zo zal zowel door de gemeente als door de kunstuitleen in beleidsnotities worden ingegaan op de ontwikkel richtingen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de prestatienormen, zoals het aantal abonnementen en het aanbieden van exposities van hedendaagse beeldende kunst. De opbouw van het budget en het uiteindelijke subsidiebedrag zijn gelijk gebleven. Wel wordt het bedrag conform de afspraken met alle gesubsidieeerde instellingen geïndexeerd voor loon- en prijsstijgingen.

Wijzigingen in verordening wet REA (2002/10083)
Het college heeft de Verordening wet Rea gewijzigd. Deze wijziging is noodzakelijk als gevolg van de inwerkintreding van het Belastingplan 2002 per 1 januari 2002. De bestaande activeringsinstrumenten plaatsingsbudget en pakket op maat zijn komen te vervallen. Ten aanzien van aanvragen ingediend voor 1 januari 2002 wordt een overgangsartikel gemaakt.

Verantwoordingsverslag 2001 over uitvoering ABW, IOAW en IOAZ (2002/10084) Het college heeft het verantwoordingsverslag 2001 vastgesteld over de uitvoering van de algemene bijstandswet (ABW), de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ). Het verslag laat zien dat de uitvoering van de wetten op alle punten voldoende is. Een goedkeurende accountantsverklaring voor jaaropgaven in het kader van de Wet financiering ABW (WFA) is op 17 september 2002 afgegeven.

Continuering samenwerking met Stichting Raamwerk (2002/10086) Het college heeft besloten de samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Raamwerk en de daaraan gekoppelde uitvoeringsovereenkomst te verlengen tot 1 januari 2004. De oorspronkelijke samenwerking liep tot 1 januari 2003. Raamwerk verzorgt voor de gemeente de uitvoering van de ID-banen.

Debiteurenplan en Heronderzoeksplan afdeling Sociale zaken en arbeid (2002/10085) Het college heeft het Debiteurenplan 2003 en het Heronderzoeksplan 2003 van de afdeling Sociale zaken en arbeid vastgesteld. Daarin wordt de frequentie bepaald van (her)onderzoeken inzake het recht op uitkering respectievelijk vorderingen. Deze plannen dienen jaarlijks vastgesteld te worden.

Subsidieaanvraag bij rijk voor woonservicewijk (2002/10092) Het college is akkoord gegaan met een uitgewerkt projectvoorstel voor een woonservicewijk Jutphaas-Wijkersloot-Zuilenstein. De zes deelnemende partijen, de gemeente, Mitros, Jutphaas, Zorgspectrum, Vitras en SWN, zullen een intentieverklaring sluiten over hun samenwerking als opdrachtgevers van dit project. De partijen vragen voor het project subsidie aan bij het rijk.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Gemeente beraadt zich op energie-inkoop (2002/6332) Sinds 1 januari 2002 is de gemeente Nieuwegein voor een deel vrij om te kiezen voor een energieleverancier. Dit is het gevolg van de liberalisering van de energiemarkt. Hierop inspelend heeft WISE (World Information Service on Energy) de gemeente een brief gestuurd waarin wordt verzocht om bij het energie-inkoopbeleid milieurandvoorwaarden op te stellen. Het college heeft kennisgenomen van deze brief en geeft in een antwoordbrief aan WISE aan dat zij zich momenteel buigt over het opstellen van (milieu)randvoorwaarden voor energie-inkoop.

Beantwoording vragen fractie GroenLinks over straatverlichting Batau (2002/9338) De fractie GroenLinks heeft op 3 oktober 2002 in een brief (artikel 42) vragen gesteld over de straatverlichting in Batau. De afgelopen jaren is een achterstand in het groenonderhoud ontstaan. Op een aantal plaatsen belemmert de groenvoorziening de straatverlichting. In de snoeiplannen die nog voor de winter uitgevoerd zullen worden is groen dat de straatverlichting belemmert een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast wordt op korte termijn een plan van aanpak gepresenteerd voor het wegwerken van de achterstand in boomonderhoud.

College participeert voorlopig niet in Regionale Grondbank (2002/10087) In juli 2001 heeft de Gemeente Nieuwegein naar de provincie Utrecht de intentie uitgesproken tot mogelijke participatie in de Regionale Grondbank Utrecht i.o. (RGU). De RGU is een verzelfstandigde doorstart van de Grond- en Reststoffenbank van de gemeente Utrecht (GRB) met aansluiting van regionale overheden. Inmiddels wordt door de GRB de laatste hand gelegd aan het definitieve bedrijfsplan en vragen zij aan de participerende gemeenten en aan de provincie Utrecht om een besluit te nemen over het al dan niet deel te nemen aan de Regionale Grondbank Utrecht b.v. Samenhangend met de nog lopende planvorming rond grondstromenmanagement binnen de Gemeente Nieuwegein, is het college van mening dat het nog uit te brengen definitieve bedrijfsplan van de Regionale Grondbank Utrecht te weinig concrete positieve aanknopingspunten zal bieden om op dit moment als gemeente deel te nemen aan deze zelfstandige B.V. De organisatorische voordelen en de financiële consequenties, voor een gemeente als Nieuwegein met naar verwachting weinig hergebruiklocaties, zijn op basis van dit bedrijfsplan niet voldoende duidelijk vast te stellen. Als deelname in de toekomst een optie wordt, zal het overleg met deze regionale grondbank weer worden opgestart.

Stan Lewkowicz maakt kunst voor Batau (2002/10095) De gemeente Nieuwegein start in de wijk Batau met het aanleggen van een kunstwerk van Stan Lewkowicz. Geïnspireerd door het thema verkeer heeft Stan Lewkowicz een lichtkunstwerk ontworpen dat geïntegreerd wordt in de bestrating van plateaus en een rotonde. Lichtmodules in de vorm van straatklinkers zullen een groene en witte markering vormen in het wegdek. Naar verwachting zal het kunstwerk in het najaar van 2003 in zijn geheel voltooid zijn.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Artikel 42 brief CDA over fietsroute Galecopperdijk / Groenewoudsedijk Deze fietsverbinding is in maart 2001 door de gemeente Utrecht afgesloten vanwege de aanleg van het kantorenpark Papendorp (Leidsche Rijn). Door het intensieve bouwverkeer tijdens het bouwrijp maken (ophogen) van het terrein was de situatie voor fietsers te gevaarlijk. Als het kantorenpark wordt opgeleverd, kan de fietsverbinding weer worden opengesteld. Naar aanleiding van vragen van de fractie van het CDA (art. 42) beantwoordt het college het volgende. De planning van de gemeente Utrecht is dat eind week 43 (inmiddels eind week 44) het fietspad weer in gebruik kan worden genomen. Aangezien de fietsroute binnen korte termijn weer toegankelijk is voor al het fietsverkeer is het volgens het college niet noodzakelijk om het gemeentebestuur van Utrecht hierop aan te spreken. Om dezelfde reden vindt het college een noodvoorziening niet nodig. Een tweede punt was een vraag over de kwaliteit van het fietspad langs het Amsterdam Rijnkanaal. Die is op dit moment nog redelijk begaanbaar. Het college stelt de kwaliteit van dit fietspad wel bij de gemeente Utrecht aan de orde. Het gaat het college vooralsnog te ver om te eisen dat het fietspad op korte termijn moet worden hersteld.

Maatregelen tegen overlast zwaar verkeer in Hoog Zandveld (2002/9845) Het college van b&w van Nieuwegein is akkoord gegaan met twee verkeersmaatregelen ter beperking van de overlast door (zwaar) gemotoriseerd verkeer in Hoog Zandveld. Het besluit is genomen naar aanleiding van het wijkverkeersplan Hoog Zandveld en een woningbouwplan bij de (Oude) Utrechtseweg in IJsselstein.

College neemt kennis van verslag technisch overleg begroting 2003 (2002/10094) Op 21 oktober jl. is in het kader van de begroting 2003 een bijeenkomst georganiseerd voor raads- en commissieleden, waarin zij hun technische vragen met betrekking tot de ontwerp-begroting 2003 konden stellen. Van de gestelde vragen en de gegeven antwoorden is een kort verslag gemaakt. Het college heeft kennis genomen van het verslag.

College stelt reglement voor e-mail- en internetgebruik vast (2002/....) De gemeente geeft iedere medewerker die met een computer werkt met ingang van half november 2002 de beschikking over Internet. De medewerkers hebben reeds enkele jaren de beschikking over in- en externe e-mailfaciliteiten. Het college heeft nu een reglement voor e-mail en internetgebruik vastgesteld. Centraal uitgangspunt is, dat iedereen voor zijn of haar eigen handelen verantwoordelijk is. Dit betekent dat de gemeente als werkgever geen systematische controle zal uitvoeren op de handelingen van de medewerkers op het internet. Beperkt privé gebruik van e-mail en internet blijft mogelijk.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de (beoogd) raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

Invoerdatum 31-10-2002