Korps: Limburg-Noord, plaats: Venlo 31-10-2002 Mediaberichten 31 oktober (15.00 uur)

ROERMOND Aanhouding na winkeldiefstal

ROERMOND Een 39-jarige vrouw uit Maastricht is woensdagmiddag in Roermond aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Net na vijf uur is de vrouw aangehouden door medewerkers van een zaak aan de Bergstraat nadat ze een trui van 70 euro meenam uit de winkel zonder ervoor te betalen. De vrouw bleek vaker te zijn aangehouden door de politie. Ze wordt via snelrecht berecht en moet zich op 6 januari volgend jaar verantwoorden voor de rechtbank in Maastricht.

ROERMOND 38% straatroven opgelost

ROERMOND Het straatroofteam van de politie heeft in de eerste drie kwartalen van 2002 in het district Roermond in totaal 22 aanhoudingen verricht met betrekking tot straatroof. Bij de politie zijn dezelfde periode 55 aangiftes binnengekomen. Zeven van deze aangiftes bleken na onderzoek vals en hiervoor zijn zes personen aangehouden. Bij tien van de gedane aangiftes van straatroof was sprake van bedreiging met een wapen.

In ruim twaalf procent van de geregistreerde aangiften is sprake van valse aangifte. Hierdoor zijn voor het merendeel verzekeringsmaatschappijen gedupeerd. Met betrekking tot deze valse aangiften werden zes aanhoudingen verricht inzake valsheid in geschrifte dan wel oplichting. In het algemeen geldt dat het doen van een valse aangifte bij de politie kan leiden tot vervolging terzake de valse melding. Als er een claim is ingediend bij de verzekeringsmaatschappij vindt ook vervolging plaats inzake valsheid in geschrifte. Het gevolg is dat betrokkenen daardoor jarenlang een strafblad krijgen, geroyeerd worden uit de verzekeringsmaatschappij en de schade aan de verzekeringsmaatschappij dienen te vergoeden. Het schadebedrag dat is vastgesteld, is inclusief de gemaakte onderzoekskosten. Door het Openbaar Ministerie is bij het doen van valse aangifte een geldboete van 220 euro vastgesteld als er geen derden bij zijn betrokken. Als er eveneens derden, zoals verzekeringsmaatschappijen daarmee zijn gemoeid, is de straf vastgesteld op een taakstraf van 82 uren of een vervangende hechtenis van 41 dagen. Bij minderjarigen geldt voor een valse aangifte 32 uur taakstraf en in combinatie met valsheid in geschrifte 80 uur taakstraf.

Project

De politie is in samenwerking met de gemeente Roermond in november 2000 gestart met een projectmatige aanpak van straatroof. Aanleiding voor het project is een opmerkelijke stijging van het aantal berovingen met geweld. Doel van het project is om het onveiligheidsgevoel op straat terug te dringen. Uit analyse van de politie blijkt dat met name jongeren zich bezighouden met straatroof. Zij doen dit op verschillende plaatsen en tijdstippen van de dag. De daders kiezen zowel ouderen als jongeren als slachtoffer.