Dienstenbond CNV

Op de valreep akkoord over tekst convenant Sligro 31-10-2002

Op 3 oktober j.l. hebben wij met onze leden gesproken over de voorwaarden waaronder het transport van Sligro/Prisma in Kapelle overgaat naar Van der Wekken Food Logistics in Zierikzee. Nadat het groene licht was gegeven om de afspraken met de werkgever verder af te maken, is er veel gebeld en geschreven tussen Sligro en de vakbonden.

Over de grote lijnen waren we het al snel eens, maar over enkele niet onbelangrijke details hebben CNV Dienstenbond en Sligro tot op het laatst nog met elkaar van mening verschild. Die problemen zijn nu opgelost, zodat er gevolg kan worden gegeven aan de externisering van het vervoer naar Van der Wekken.

Het punt waarover CNV Dienstenbond het uiteindelijk met Sligro over eens is geworden, betreft de aanvullende terugkeerregeling. Sligro stelt zich garant indien binnen een periode van 4 jaar (na 1 november 2002) Van der Wekken in een situatie zou belanden van surseance van betaling of faillissement.
Deze garantie was en is voor ons zeer belangrijk. We willen immers niet het risico lopen dat werknemers op korte termijn op straat komt te staan. Tussen Sligro en Van der Wekken is een contract afgesloten voor 4 jaar met een optie op een verlenging.
Wij hebben ons afgevraagd wat er gebeurt als Sligro na 4 jaar zou besluiten niet verder met Van der wekken in zee te gaan. Gelet op de omvang bij Van der Wekken is daar dan naar verwachting geen vervangend werk voor handen en dat zou betekenen dat men dan grote kans loopt om op straat te komen staan.

Daarom hebben wij bedongen dat, als de transportovereenkomst tussen Sligro en Van der Wekken na 4 jaar op initiatief van Sligro wordt beëindigd, Sligro zich maximaal zal inspannen om de chauffeurs alsdan te herplaatsen bij de onderneming die het transport overneemt. Met die laatste toevoeging staat ondertekening wat CNV Dienstenbond betreft niets meer in de weg.

Ook hebben wij ons licht kunnen doen schijnen over de contracten die Van der Wekken gaat aanbieden. Wij hebben dar enkele kleinere tekstuele opmerkingen op gemaakt, maar de contracten zoals Van der Wekken die nu wil aanbieden, zijn naar onze mening akkoord. Wij hopen uiteraard dat op de afgesproken garanties nooit een beroep gedaan zal hoeven worden.