Ingezonden persbericht

Nieuwe duurzame fabriek in Groningen

DEN HAAG, 20021031 -- Afgelopen dinsdag is door diverse partijen het initiatief genomen tot de bouw van een nieuwe proeffabriek voor duurzaam geproduceerde grondstoffen in de provincie Groningen. Het initiatief is genomen door Henk Huizing van het InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster. De nieuwe fabriek wil biologische reststromen, bij voorbeeld uit waterrijke reststromen van de suiker- of aardappelindustrie opwaarderen naar hoogwaardige producten. Deze reststromen worden momenteel niet goed benut. Een voorbeeld van een hoogwaardig product is lysine dat als ingrediënt in diervoeders wordt gebruikt. Dit initiatief betekent tevens een impuls voor de economische structuurversterking van het Noorden.

In eerste instantie hebben Huizing, Oosterhuis van het bedrijf Easthouse, van Laere van Dreamstart en Lander van de Directie Noord van het Ministerie van LNV de koppen bij elkaar gestoken. De uitdaging was om een innovatief plan te bedenken, waarbij op meerdere terreinen winst kon worden behaald. De reststromen zijn er, de kennis is er om ze tot waardevolle producten om te zetten, in het Noorden is bedrijvigheid meer dan welkom. Dit is echter nog niet alles. De proeffabriek kan het voor andere bedrijven aantrekkelijk maken zich daar ook te vestigen. Dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijven die de biologische reststromen produceren, of bedrijven die de hoogwaardige producten gebruiken. Dit is een voorbeeld van het concept 'agroproductieparken', geïntroduceerd door InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster, waar de grondstoffen van het ene bedrijf afkomstig zijn van de reststromen van de ander.

Er wordt voorzien dat er op korte termijn een proeffabriek wordt gebouwd. Deze bevat een tweetal reactoren waarin bacteriën worden gekweekt die een belangrijke rol spelen bij de omzetting van de verschillende grondstoffen. Wetenschappers verwachten dat het type bioreactoren waarvan hier sprake is een doorbraaktechnologie kan leveren, die zal leiden tot geheel nieuwe technische inzichten en mogelijkheden. Vervolgens zal breed worden onderzocht of deze werkwijze ook kan worden benut voor de omzetting van andere stoffen en producten. Uiteindelijk moet deze proeffabriek leiden tot een cluster van bedrijven in het Noorden van het land.