International Documentary Filmfestival Amsterdam

Press releases

IDFA 2002: 21 november tot en met 1 december

Dit is een samenvatting van het volledige persbericht uitgereikt op de persconferentie van 30/10/2002. De hier ontbrekende informatie bevat informatie over het programma en is in andere secties van de website op te zoeken.

Het vijftiende IDFA opent op 21 november met BOWLING FOR COLUMBINE (VS, 2002) van Michael Moore. In de tien dagen erna worden ruim 200 internationale documentaires vertoond, ondergebracht in dertien programma-onderdelen: drie competitieprogrammas, vijf reguliere programmas en vijf speciale secties. Het filmprogramma wordt aangevuld met tal van discussies, talkshows, seminars en masterclasses en een aantal speciale evenementen. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 29 november in Hotel Arena. De nominaties worden bekend gemaakt in het Gesprek van de Dag van woensdag 27 november om 22.00 uur in de foyer van het Pathé City Theater.

Competitieprogrammas
In de Joris Ivens Competitie zijn 21 lange films opgenomen uit vijftien landen waaronder IDFAs openingsfilm BOWLING FOR COLUMBINE (VS, 2002) van Michael Moore. Twee competitiefilms zijn afkomstig uit Nederland: DANS, GROZNY DANS (Jos de Putter, 2002) en STARKISS- THE INDIAN CIRCUS GIRLS (Chris Relleke & Jascha de Wilde, 2002). De winnaar van deze competitie ontvangt de VPRO Joris Ivens Award bestaande uit een sculptuur en 12.500. De jury bestaat uit: Phie Ambo (Denemarken), Maziar Bahari (Iran), Pieter van Huystee (Nederland), Dennis O'Rourke (Australië) en Jonathan Stack (VS). In de Zilveren Wolf Competitie strijden twintig korte documentaires uit zeventien landen om de Zilveren Wolf. Eén daarvan is een Nederlandse productie: TEGEN MIJN WIL (Ayfer Ergün, 2002). De winnaar ontvangt een stempel en 10.000, beschikbaar gesteld door de NPS. De jury bestaat uit: Francesco Cesar Filho (Brazilië), Anna Glogowski (Frankrijk), Aliona van der Horst (Nederland) Catherine Olsson (Canada) en Eila Werning (Finland). De winnaar van de Zilveren Wolf Competitie van IDFA kwalificeert zich automatisch voor de shortlist van de Academy Awards® Competition. In First Appearance dingen twintig debuutfilms mee naar de International Critics Award. De Nederlandse inzending SHADOW MOVES / THE HOMECOMING OF REGILLIO TUUR (Peter Molle, 2002) dingt mee naar deze prijs. De Fipresci jury bestaat uit vijf filmcritici: Leo Bankersen (Nederland), Marina Drozdova (Rusland), Mathias Heybrock (Duitsland), Peter Keough (Amerika) en Jorge Yglesias (Cuba), De beste debutant ontvangt 2.500.

Either you are with us or against us. Het afgelopen jaar hebben verschillende gebeurtenissen in binnen- en buitenland ons gedwongen kenbaar te maken waar we voor staan. In wie of wat geloven we (nog)? IDFA presenteert themaprogramma met bijna dertig films over geloven in de meest ruime zin van het woord onder de titel What do you believe in? Het programma valt in twee onderdelen uiteen. Het eerste bestaat uit een aantal portretten van mensen met extreme geloofsovertuigingen, obsessies, die niet alleen van religieuze aard zijn. Het tweede accent betreft het geloof in de media. Zijn we te goedgelovig in een informatiesamenleving waar we steeds meer worden geconfronteerd met leugens en bedrog?

Speciaal voor IDFA ontwikkelde de Amsterdamse kunstenaar en ontwerper René Put, vanuit het thema What do you believe in? een documentaire in drukwerk. Samen met documentairemaakster Dieteke Mensink en fotograaf Leo Erken maakte hij een documentaire met als titel MOEDER EN ZOON. Deze documentaire wordt tijdens IDFA aan de buitenzijde van de Balie getoond. René Put ontwierp tevens de themacampagne van IDFA en verzorgt de aankleding van de locaties. Het project kwam tot stand met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Matinee-premières in de Stadsschouwburg Amsterdam

IDFA is een internationaal festival, maar natuurlijk staat de Nederlandse documentaire extra in de belangstelling. Bijna iedere middag tussen 21 en 30 november vindt in de Amsterdamse Stadsschouwburg een feestelijke première plaats van een nieuwe Nederlandse documentaire.

Sponsors en subsidiënten 2002 De IDFA begroting 2002 bedraagt 1.7 miljoen euro. IDFA wordt structureel gesubsidieerd door het Ministerie van OCenW en de Gemeente Amsterdam. De structurele subsidies maken 41 procent uit van de totale inkomsten. IDFA genereert bijna 60 procent aan eigen inkomsten. Hoofdsponsor is de VPRO. Subsponsors zijn Vrij Nederland, Het Parool, NPS en de Publieke Omroep. Daarnaast zijn vele donateurs aan het festival verbonden. Belangrijke participerende fondsen zijn NCDO, ThuisKopie Fonds, het Nederlands Fonds voor de Film en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het Ministerie van OCenW/ Ministerie van Buitenlandse Zaken - HGIS Cultuurprogramma verlenen een bijdrage aan Docs for Sale en het internationale uitnodigingsbeleid. De IDFA Scenarioworkshop en de Kids & Docs Prijsvraag worden mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, die twee realiseringsbijdragen ter beschikking stelt van respectievelijk 125.000 en 27.500.

De begroting van het FORUM is 310.000, die van het Jan Vrijman Fonds is 430.000. Het Jan Vrijman Fonds wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Stichting DOEN en de VandenEnde Foundation.
Meer informatie
IDFA vindt plaats in de Balie, Pathé City Theater, Bellevue Cinerama/Calypso, Stadsschouwburg Amsterdam, Paradiso, Cosmic theater en het Marriott Hotel. Het programma-magazine verschijnt 15 november (ook op www.idfa.nl). De website bevat vanaf begin november de film- en gastenlijst. Speciaal voor pers en professionals vertoont IDFA de competitiefilms en Nederlandse films in Industry Screenings.