Gemeente 's-Hertogenbosch

23-10-2002

Nieuwe dienstregeling stadsdienst 's-hertogenbosch

Start op 3 november 2002

De stadsdienst 's-Hertogenbosch verandert op 3 november aanstaande. Er verdwijnen lijnen, er komen nieuwe lijnen en andere vormen van vervoer voor terug. Doordat routes wijzigen en omwille van een vlottere verbinding komt een aantal haltes te vervallen. Al deze ingrijpende wijzigingen zijn tot stand gekomen na een intensief voorbereidingstraject. In het nieuwe busboekje van 's-Hertogenbosch zijn al deze vernieuwingen overzichtelijk weergegeven. Dit busboekje kunt u tot 4 november a.s. gratis verkrijgen bij de vervoerswinkel bij het Centraal Station Nederlandse Spoorwegen.

De Citybus
De eigen auto is voor velen de ideale vorm van vervoer. Echter op drukke punten, zoals de binnenstad, blijkt die auto ineens niet meer zo handig. Het zoeken van een parkeerplaats vergt steeds meer moeite en tijd. In 's-Hertogenbosch zijn er daarom op drie plaatsen aan de rand van de stad ruime en bewaakte parkeerplaatsen aangelegd, waar het vinden van een parkeerplaats nooit een probleem is en waar de auto veilig kan worden achtergelaten. Een snelle Citybusverbinding zorgt vervolgens voor een comfortabele verbinding tot in het hartje van de binnenstad. De Citybussen zijn een vast onderdeel van de stadsdienst 's Hertogenbosch geworden.Vanaf de Vlijmenseweg en de Vliert rijden dagelijks parkeerbussen. Vanaf het Provinciehuis op koopavond en op zaterdag. De Citybussen rijden ook op de koopzondagen.

De Belbus
Niet in alle gebieden in 's-Hertogenbosch is de vraag naar openbaar vervoer even groot. Vooral in de buitengebieden, maar ook in gedeelten in de stad die door een directe lijnvoering moeilijk bediend kunnen worden is daarom een nieuw maatproduct ingevoerd. De Belbus. De Belbus rijdt alleen als daar telefonisch om wordt gevraagd. Daardoor kan een groot aantal ritten worden aangeboden (overdag ieder half uur) op plaatsen waar dat met een gewone bus niet kan. De Belbussen gaan rijden in Engelen, Bokhoven en Empel. De Belbus rijdt alleen op vaste tijden en op vaste trajecten. Afhankelijk van het aantal mensen dat gebruik wil maken van de Belbus, wordt een taxi, taxibusje of grote bus ingezet. Net als in de gewone streek- en stadsbus gelden in de Belbus de normale OV-tarieven. Strippenkaarten en abonnementen zijn gewoon geldig in de Belbus.

De deeltaxi
De deeltaxi is een aanvullend systeem op de gewone bus. De snellere buslijnen komen niet meer overal voor de deur, en rijden niet meer de hele dag in een hoge frequentie. De deeltaxi vormt daarom een aanvulling op maat met reismogelijkheden van deur tot deur, waarbij nooit hoeft te worden overgestapt. De deeltaxi rijdt in dezelfde periodes als de stadsbussen. De deeltaxi is voor iedereen beschikbaar.

De stadsbus
De stadsbussen krijgen een steeds belangrijker rol om vlotte verbindingen in de stad mogelijk te maken. Om die reden is een aantal lijnen van route veranderd en is een aantal haltes komen te vervallen. De stadsbus is daardoor aantrekkelijker voor dagelijkse reizen geworden. Niet alleen is de reistijd in de bus korter, ook de betrouwbaarheid is door verbetering van de doorstroming toegenomen. Veel routes zijn in deze dienstregeling gewijzigd. In de tabellen in de dienstregeling is per lijn aangegeven waar de stadsbus voortaan rijdt. De kaart achter in de dienstregeling geeft daarvan nog eens een goed overzicht.

De bereikbaarheid van het Centrum
Het centrum van 's-Hertogenbosch is het domein van de voetganger. Voetgangers moeten zich steeds meer vrij kunnen bewegen, zonder hinder van ander verkeer te ondervinden. Om die reden is het centrum van 's-Hertogenbosch gedeeltelijk autoluw gemaakt. Ook de doorgaande buslijnen blijven vanaf 3 november aan de rand van het centrum. Langs de Zuid Willemsvaart, op het NS station en de Spinhuiswal zijn de nieuwe centrumhaltes gelegen. De parkeerbussen, waaronder ook de Citybus, komen echter wel in het hart van het centrum, evenals de deeltaxi.

Service en Informatie
In het busboekje vindt u alle informatie die nodig is om binnen 's-Hertogenbosch te reizen. Hebt u aanvullende vragen of reist u verder buiten 's-Hertogenbosch, dan helpen de medewerkers van 0900-9292 u verder op weg. Of u surft naar www.9292ov.nl Voor andere vragen en opmerkingen bent u aan het goede adres bij BBA klantenservice, tel. (013) 549 99 19. E-mail: klantenservice@bba.nl Informatie van BBA vindt u ook op www.bba.nl