STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Collecteren tegen nationale ramp

Voor het eerst in haar bestaan doet de Stichting Alzheimer Nederland mee met de landelijke collecte. Van 3 tot en met 9 november gaan door heel Nederland ruim 6500 collectanten de straat op. Gewapend met donkergroene collectebussen met het Alzheimerboompje, vragen zij aandacht voor de ernstige problematiek rond de ziekte van Alzheimer. Een probleem waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. De collecte vormt het voorlopige hoogtepunt van de landelijke campagne.

Het is niet nieuw dat Nederland vergrijst. Maar het dringt nog niet overal door dat steeds meer ouderen door de toegenomen levensverwachting gaan dementeren.
Toch spreken de cijfers een duidelijke taal. Als er geen therapie of medicatie voor handen komt, telt Nederland over tien jaar 300.000 mensen met dementie.

Zorg
Het merendeel van de dementiepatiënten wordt thuis verzorgd door familie of vrienden. Een taak die jaren kan duren en die zowel lichamelijk als geestelijk uitputtend is. Als verzorgers de zorg niet meer aankunnen, moet goede professionele zorg in voldoende mate toegankelijk zijn. Dat is momenteel nauwelijks het geval. In veel regios in Nederland belemmeren torenhoge wachtlijsten en een tekort aan personeel de goede zorg waar patiënt en verzorger recht op hebben. Tegenover 300.000 patiënten staan straks 29.000 plaatsen in een verpleeghuis, om een voorbeeld te noemen.

Nationale ramp
Stichting Alzheimer Nederland vindt dat de overheid te laks reageert op de feiten. In de nieuwe zorgnota wordt niet gesproken over concrete maatregelen om de problemen die dementie veroorzaakt het hoofd te bieden. De diagnose Alzheimer is een persoonlijke ramp, maar als er niet gestart wordt met bouwen; als er niet meer geld vrijkomt voor onderzoek; en als er geen betere begeleiding van patiënt en verzorger is, wordt dementie een nationale ramp. Vandaar dat Alzheimer Nederland werkt aan dementie. De Stichting Alzheimer Nederland zet zich al jaren in voor mensen met dementie en hun partners. Door het geven van voorlichting. Door het financieel steunen van wetenschappelijk medisch onderzoek. Maar ook door richting Den Haag ideeën aan te dragen. Alzheimer moet nu hoog op de politieke agenda komen. Onze landelijke collecte helpt ons sterk te maken voor diegenen die dat zelf niet meer kunnen: de mensen met dementie. Zodat Alzheimer geen nationale ramp wordt.

Actuele informatie over de campagne van Alzheimer Nederland vindt u op onze website: www.alzheimer-nederland.nl.


-Alzheimer Nederland is de organisatie voor de belangen van mensen met dementie en hun verzorgers.

-Er zijn in Nederland meer dan 250.000 mensen met dementie. In tweederde van de gevallen veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer.
-Een op de 16 mensen ouder dan 65 lijdt aan dementie en dit loopt op tot twee van de vijf mensen boven de 85 jaar.

/ / / / / / / / / /