Nieuwsbericht

zondag 3 november 2002, 14.15 uur

REGIONAAL

Grote alcoholcontrole
Den Helder, zondag 3 november 2002.
De politie Noord-Holland Noord heeft in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 november 2002, in het kader van een Europese actie, meegedaan aan een grootscheepse alcoholcontrole. De coördinatie voor Nederland was in handen van de politie in Amsterdam. Binnen de regio Noord-Holland Noord vonden de controles plaats binnen de districten Noord-Kennemerland en Noordkop. Daar werden in totaal 1594 blaastesten afgenomen. Er werden 24 processen-verbaal opgemaakt tegen bestuurders die meer dan de toegestane 220 ug/l bliezen. De hoogste score was 680 ug/l. Er werden in totaal 43 politiemensen ingezet voor deze actie, waaronder vrijwilligers en surveillanten.

NOORD-KENNEMERLAND

Grote alcoholcontrole
Alkmaar, zondag 3 november 2002.
Bij de grote alcoholcontrole (zie ook het regionale kader) in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 november 2002, vonden in het politiedistrict Noord-Kennemerland de metingen plaats in Alkmaar op de Kennemerstraatweg, de Vondelstraat, de Dijk en de Kaarsemakersgracht. Op deze punten werden in totaal 951 blaastesten afgenomen. Er werden 15 processen-verbaal opgemaakt tegen bestuurders die teveel hadden gedronken. Eén rijbewijs werd ingenomen en de hoogste score was 650 ug/l (maximaal 220 toegestaan). Er werden 24 politiemensen ingezet, waaronder surveillanten en vrijwilligers.

Kleedkamerdief aangehouden
Heerhugowaard, vrijdag 1 november 2002.
Een 15-jarige jongen uit Heerhugowaard, werd omstreeks 21.10 uur op heterdaad betrapt bij diefstal vanuit een kleedkamer van een sporthal aan de P.C. Hooftlaan. De jongeman doorzocht kleding toen een speler de kleedkamer binnen kwam. Hij was op dat moment al in het bezit van een mobiele telefoon van diezelfde speler. De jongeman werd overgedragen aan de politie. Er wordt een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Dronken automobilist veroorzaakt aanrijding
Alkmaar, zaterdag 1 november 2002.
Omstreeks 00.30 uur, veroorzaakte een 20-jarige automobilist uit Haarlem, een kop-staart aanrijding op de Martin Luther Kingweg, ter hoogte van de kruising met de Steve Bikoweg/Huiswaarderweg. De man zag te laat dat er twee auto's voor hem stilstonden voor het rode verkeerslicht. Hij reed achterop de achterste auto waardoor deze tegen de voorste werd aangedrukt. Er ontstond flinke blikschade. De verdachte werd door de politie aangehouden. Hij blies aan het bureau 510 ug/l (tot 220 ug/l toegestaan). Hij krijgt een proces-verbaal.

Aanhouding vechtersbaas
Castricum, zaterdag 2 november 2002.
Omstreeks 02.30 uur hield de politie op de Dorpsstraat bij een horecagelegenheid een 19-jarige jongeman uit Heerhugowaard aan omdat hij betrokken was bij een vechtpartij. De verdachte had bij een 19-jarige jongen uit Limmen een voortand uit zijn mond geslagen. De verdachte verklaarde dat hij van anderen ook klappen heeft gehad. Hij is in de loop van de nacht met een dagvaarding op zak heengezonden en zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Zwaar beschonken automobiliste weet niet wat ze doet Heerhugowaard, zaterdag 2 november 2002.
Een 23-jarige automobiliste uit Heerhugowaard maakte het in de nacht van vrijdag op zaterdag wel erg bont. Omstreeks 02.30 uur reed zij op de Westerweg te Alkmaar, bij een tankstation, tegen de dienstauto op van een beveiligingsmedewerker op. Deze man vulde formulieren in omdat het tankstation een bewaakt object is. Zijn auto werd aan de linkerachterzijde geraakt door de vrouw uit Heerhugowaard. Hierna reed zij door. De bewaker ging achter haar aan en gaf de situatie door aan de politie. Op de Westerweg haakte de politie aan. De vrouw reed naar haar woning. De politie stopte achter haar. Terwijl een agent uitstapte zette de vrouw haar voertuig in zijn achteruit en reed ze tegen de stilstaande politiewagen op. Deze raakte gedeukt. De verdachte zat wezenloos achter het stuur van haar auto en verbaasde zich over het feit dat ze niet verder achteruit kon. Ze gedroeg zich apathisch. De reden werd aan het bureau duidelijk: de vrouw blies 930 ug/l op de ademanalyse (maximaal 220 ug/l toegestaan). Haar rijbewijs werd ingenomen. Ze wist niet meer hoe en waar ze had gereden.

Drankrijder meteen ingesloten
Alkmaar, zaterdag 2 november 2002.
Omstreeks 04.00 uur werd een 29-jarige automobilist uit Alkmaar gecontroleerd op drankgebruik. Hij blies aan het bureau 345 ug/l en werd meteen voor 40 dagen ingesloten omdat hij nog diverse boetes had openstaan die hij niet kon betalen.

Bromfietser over de kop
Alkmaar, zaterdag 2 november 2002.
Omstreeks 14.30 uur kwam een 39-jarige bromfietser uit Alkmaar ten val op de Noorderkade. Hij reed richting het centrum. Vlak voor de spoorbrug remde hij te hard met zijn voorrem en vloog over de kop. Zijn schouder raakte hierbij uit de kom en hij moest per ambulance worden vervoerd naar het ziekenhuis.

Inbreker door bewoners aangehouden
Alkmaar, zaterdag 2 november 2002.
Omstreeks 19.30 uur overliep de bewoner van een pand aan de Snaarmanslaan een 28-jarige inbreker uit Den Helder. De bewoner kwam thuis, via de niet afgesloten achterdeur, na een etentje bij zijn buren. De verdachte had al diverse kasten doorzocht en enkele goederen in zijn kleding gestopt. De bewoner kreeg bij de aanhouding hulp van zijn buren . De inbreker schold de bewoners uit maar pleegde geen fysiek verzet. De politie was snel ter plaatse en nam de man mee naar het bureau. Het is een bekende van de politie die ook nog voor andere diefstallen gesignaleerd staat. De verdachte is in verband met het verdere onderzoek ingesloten.

Man na bedreiging met vlindermes aangehouden
Alkmaar, zondag 3 november 2002.
Een 23-jarige man uit Alkmaar bedreigde omstreeks 20.15 uur op de dansvloer van een horecagelegenheid aan de Breedstraat twee bezoekers met een vlindermes. De bezoekers hadden de verdachte per ongeluk aangestoten. Hierna hield hij het mes op hen gericht op ongeveer een halve meter afstand. Een uitsmijter was hier getuige van en droeg de verdachte kort hierna, met het mes, over aan de politie. De verdachte is ingesloten. Kort voor de middag is hij heengezonden. Het mes is in beslag genomen.

NOORDKOP

Grote alcoholcontrole
Den Helder, zondag 3 november 2002.
Bij de grote alcoholcontrole (zie ook het regionale kader) in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 november 2002, vonden in het politiedistrict Noordkop de metingen plaats in Den Helder bij de Kooijbrug en op de S3 in Schagen. Op deze twee punten werden in totaal 643 blaastesten afgenomen. Er werden 9 processen-verbaal opgemaakt tegen bestuurders die teveel hadden gedronken. Twee rijbewijzen werden ingenomen en de hoogste score was 680 ug/l (maximaal 220 toegestaan). Er werden 19 politiemensen ingezet, waaronder vrijwilligers en surveillanten.

Taxicontroles
Texel, vrijdag 1 november 2002.
De politie heeft, in samenwerking met de Rijks Verkeers Inspectie (RVI), in totaal zeven taxi's gecontroleerd. In vijf gevallen werd proces-verbaal opgemaakt onder andere wegens het niet registreren van arbeids- en rusttijden, het niet invullen van een rittenstaat en het vervoeren zonder gebruik te maken van de verplichte taxameter. De RVI stelt nog een nader onderzoek in bij de bedrijven zelf.

Inbraak in caravan
De Cocksdorp, vrijdag 1 november 2002.
Omstreeks 16.15 uur werd op een kampeerterrein aan de Roggeslootweg een 22-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, aangehouden. Hij bleek zijn intrek te hebben genomen in een leegstaande caravan door de sloten te verbreken. Tevens bleek de man gereedschap te hebben gestolen. Hij is na verhoor in de loop van de avond heengezonden.

Ongeval door modder op de weg
Dirkshorn, vrijdag 1 november 2002.
Een 38-jarige motorrijder uit Heerhugowaard kwam omstreeks 17.00 uur op de Groenhardweg in een naast de rijbaan gelegen sloot terecht. Hoewel de man zeer langzaam reed verloor hij ter hoogte van de kruising met de Burgerweg de macht over het stuur van zijn motorfiets door een dikke laag modder op de rijbaan. Zijn voorwiel slipte weg. Terwijl de politie de het ongeval opnam viel er ook een 16-jarige bromfietsster uit Tuitjenhorn.Hierna werd de weg afgezet. De gemeente heeft de weg met behulp van een veegmachine gereinigd. De veroorzaker is bekend en met dat bedrijf zal nog contact worden opgenomen.

Drankrijder tegen het verkeer in
Schagen, zaterdag 2 november 2002.,
Omstreeks 01.00 uur, zagen twee agenten dat een 19-jarige automobilist uit Obdam, tegen het verkeer in ging op de Nieuwstraat. Hij werd aangehouden en blies vervolgens aan het bureau bijna vier maal de toegestane hoeveelheid: 835 ug/l. De jonge bestuurder kon meteen zijn rijbewijs inleveren.

Pepperspray levert gebroken hand op
Breezand, zondag 3 november 2002.
In een café aan de Burgemeester Lovinkstraat kwam omstreeks 01.15 uur een wolkje pepperspray vrij. Twee bezoekers hadden daar behoorlijk last van en moesten met een taxi naar een dokter worden vervoerd. Vermoedelijk heeft een klant dit, al dan niet gewild, veroorzaakt. Hij maakte zich kort na het incident uit de voeten maar werd in de Colijnstraat ingehaald door vrienden van de twee slachtoffers. Zij doken bovenop hem en pleegden mishandeling. Hierbij brak de mogelijke dader zijn hand. Hij moet in het ziekenhuis behandeld worden. De politie trof bij hem een zakmes en een busje pepperspray aan. De juiste toedracht is op dit moment nog niet duidelijk maar zal door de politie onderzocht worden.

Ruit stuk, verdachte aangehouden
Den Helder, zondag 3 november 2002.
Omstreeks 02.15 uur hield de politie een 18-jarige jongeman aan in de Koningstraat. Hij was door personeel uit een café verwijderd omdat hij lastig was en wilde vechten. Vervolgens sloeg hij van een toegangsdeur van het café een ruit stuk. Hij is in de loop van de ochtend heengezonden en zal de schade vergoeden.

Lastige jongens aangehouden
Den Helder, zondag 3 november 2002.
Omstreeks 03.30 uur, hield de politie op de Prins Hendriklaan een 16-jarige jongen uit Den Helder aan die iedereen lastig viel. Hij was dronken en wilde niet naar de politie luisteren. Toen hij werd aangehouden bemoeide een 15-jarige vriend uit Den Helder zich hiermee. Ook hij werd toen meegenomen door de politie. Ze kregen aan het bureau beiden een boete voor 'in staat van dronkenschap de orde verstoren'.

Agressieve man aangehouden
Den Helder, zondag 3 november 2002.
Omstreeks 04.20 uur, hield de politie in de Koningstraat, onder applaus van het nog aanwezige publiek, een 29-jarige man uit Marum aan. De man was dronken, liep te schreeuwen, en gooide met een fiets in de richting van ruiten van een horecapand. De fiets raakte flink beschadigd. De man is onder meer als verdachte van vernieling ingesloten.

Diefstal auto
Anna Paulowna, zondag 3 november 2002.
Omstreeks 09.00 uur ontdekte een bewoner aan de Smidsweg dat zijn bedrijfsauto van het pad naast zijn woning was weggenomen. Hij had de auto daar op zaterdagavond geparkeerd. Het gaat om een witte bestelauto van het merk Volkswagen en voorzien van het kenteken VV-15-VX. De auto is voorzien van het opschrift: 'Schildersbedrijf Van Baaren'. In de auto lagen ook diverse gereedschappen.

WESTFRIESLAND

Doorrijder aangehouden met drank op
Grootebroek, vrijdag 1 november 2002.
Een 21-jarige automobilist uit Venhuizen reed omstreeks 23.00 uur op de Zesstedenweg vanuit een uitrit de weg op. Daarbij liet hij de doorgang niet vrij voor een 46-jarige automobilist uit Wognum. Beide personenauto's raakten aan de linkerzijde beschadigd. Hierna reed de 21-jarige bestuurder door zonder zijn identiteit behoorlijk kenbaar te maken. Getuigen gaven een signalement en een deel van het kenteken van de doorrijder aan de politie op. Drie uur later, omstreeks 02.00 uur, werd de auto met de bestuurder door de politie gesignaleerd op de Dijk in Enkhuizen. Hij werd aangehouden en bleek flink gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij 590 ug/l (tot 220 toegestaan). Er wordt proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingenomen.

Dronken uitparkeren leidt tot schade
Hoorn, zaterdag 2 november 2002.
Een 21-jarige automobilist uit Wognum wilde omstreeks 00.50 uur, uitparkeren op een terrein aan het Kerkplein. Terwijl hij achteruit reed botste hij tegen twee geparkeerd staande andere auto's. De oorzaak was duidelijk: hij blies aan het bureau 540 ug/l (tot 220 ug/l toegestaan). Er wordt proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Drankrijder
Hoorn, zaterdag 2 november 2002.
Omstreeks 01.30 uur controleerde de politie op de A7 bij Hoorn een 51-jarige automobilist uit Sijberkarspel op drankgebruik. Het duurde even voordat hij aan de kant ging want hij merkte de stoptekens van de politie laat op. Aan het bureau blies de man 760 ug/l (maximaal 220 ug/l toegestaan). Zijn rijbewijs werd ingenomen en hij krijgt een proces-verbaal.

Baldadigheid
Enkhuizen, zaterdag 2 november 2002.
Omstreeks 03.15 uur zagen agenten dat drie jongemannen een rollende bouwsteiger aan het verplaatsten waren op het industrieterrein. Ze renden weg voor de politie over de Kruitmolen in de richting van de Bakkerstraat. Door een wegversperring kon de politie hen niet volgen. Een gebied werd afgezet waarna een agent met een diensthond de drie jongens aantrof in een tuin van een woning aan de Traanbok. De drie jongens, 16 tot 18 jaar en afkomstig uit Bovenkarspel en Grootebroek, kregen een proces-verbaal wegens baldadigheid. Waar de steiger precies vandaan kwam konden ze zich door de drank niet meer herinneren.

Letsel door glas tegen gezicht
Hoorn, zaterdag 2 november 2002.
Omstreeks 03.30 uur kreeg een 36-jarige man uit Hoorn een glas tegen zijn gezicht gegooid in een horecagelegenheid aan de West. Hij had eerder op de avond in het café een korte woordenwisseling met de verdachte gehad. Toen hij later zijn duim naar de man opstak werd hij bekogeld met het drinkglas dat tegen zijn mond aan kwam. Hierdoor verloor hij één tand en brak er van een andere tand een stukje af. Tevens had hij een bloedende dikke lip. Degene die het glas gegooid heeft is een blanke Nederlandse man, leeftijd ongeveer 35 jaar, stevig getraind postuur en lengte ongeveer 1,90 m. De verdachte heeft kort stekelig haar en droeg een zwart T-shirt. Hij is na zijn daad uit het café vertrokken.

Glas tegen gezicht (2)
Grootebroek, zondag 3 november 2002.
Een 20-jarige jongeman uit Grootebroek werd omstreeks 01.00 uur eveneens met een bierglas bekogeld in een café aan de Zesstedenweg. De man had woorden gehad met een andere man. Toen hij zich wegdraaide werd het glas tegen zijn linkervoorhoofd gegooid. Hij hield er een snijwond bij zijn slaap aan over. Deze bloedde flink en moest later door een dokter behandeld worden. De verdachte vluchtte na zijn daad de horecagelegenheid uit. Diverse getuigen hebben zich gemeld en de politie stelt een onderzoek in.

Vechtpartij
Enkhuizen, zondag 3 november 2002.
Omstreeks 01.40 uur troffen surveillerende agenten een groep van ongeveer 30 personen die met elkaar aan het vechten waren op de Paktuinen. De politie sommeerde de groep om zich te verwijderen en elkaar met rust te laten. Hier werd door een deel van de groep geen gehoor aan gegeven. Om de partijen te kunnen scheiden werd er kort gespoten met pepperspray en werd een tik met een wapenstok uitgedeeld. Dit hielp en er bleef nog maar een klein groepje staan. Hierna weigerde een vervelende 23-jarige man uit Amsterdam om weg te gaan. Hij schold de agenten uit. Hij werd beetgepakt en aangehouden. Een 16-jarige meisje uit Lutjebroek probeerde de aanhouding te voorkomen en klampte zich aan de jongen vast. Op een bevel van de politie om zich te verwijderen reageerde het meisje niet. Ze probeerde de man te ontzetten. Hierna is zij door een politiehond in haar bovenarm gebeten waarna de man en het meisje konden worden overgebracht naar het bureau. Het meisje hield er een bloeduitstorting aan over maar geen open wond. Een andere man, een 48-jarige inwoner van Enkhuizen, werd eveneens aangehouden omdat hij zich niet wenste te verwijderen. De drie verdachten zijn in de loop van de nacht en ochtend heengezonden.

Agressieve vrouw aangehouden
Hoorn, zondag 3 november 2002.
Omstreeks 05.00 uur, hield de politie een 24-jarige vrouw uit Hoorn aan op de Roode Steen. Agenten waren er getuige van dat zij een vriendin in het gezicht sloeg. Deze wilde geen aangifte doen maar toch bracht de politie de verdachte over naar het bureau omdat zij de openbare orde verstoorde. Na ontnuchtering is de verdachte heengezonden.

Diefstal boot
Enkhuizen, zaterdag 2 november 2002.
De eigenaar van een speedboot met trailer keek zaterdag raar op. In de middag had hij zijn boot geparkeerd op een parkeerplaats aan de Vogelkerslaan. In de avond keerde hij terug en toen bleek zijn combinatie weggenomen te zijn ondanks dat deze op slot stond met een disselslot en een staalkabelslot. Een buurman heeft gezien dat twee ongure types de trailer met boot hebben gekoppeld achter een blauwe camper. Hij sloeg er verder geen acht op omdat de boot met trailer te koop stond en in de veronderstelling verkeerde dat het hier om de nieuwe eigenaren ging. De speedboot is van het merk Glastron, type Laraya, kleur wit met blauw en voorzien van het kenteken YP-67-80. De boot was voorzien van een blauw dekzeil en de naam 'Casafrana'. De boot is 5,50 meter lang en 1,80 meter breed. Hij was voorzien van een buitenboordmotor van het merk Johnson en een vermogen van 70 pk. De trailer is gegalvaniseerd, van het merk Pega en van het type H 1300. De waarde van de combinatie is ongeveer 8000,-.