Ingezonden persbericht

http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/pageId/6841/instanceId/8888/itemId/6634/

Werken tot AOW wordt zeldzaam

Werken tot je 65e is er niet meer bij. Slechts een handjevol mensen gaat door tot de pensioengerichte leeftijd. Wie wel blijft werken gaat terug in uren. Dit blijkt uit onderzoek van de FNV.

Van de bijna 800 ondervraagden stopt het merendeel (59 procent) voor zijn 65e levensjaar met werken. Als verwachte leeftijd om te stoppen noemt 51 procent 'tussen 60 65 jaar'. 22 Procent denkt dat dit moment tussen de 55 en 60 jaar ligt.

Mannen verwachten over het algemeen langer door te werken dan vrouwen. In de industrie, een sectoren waar van oudsher meer mannen dan vrouwen werkzaam zijn denkt tweederde tussen de 60 65 jaar te stoppen. In de bouw en zakelijke dienstverlening is dit iets meer dan de helft.

Slechts 16 procent van alle ondervraagden besluit door te werken tot na zijn 65e. Alleen in de handelssector denkt men hier anders over. Hier blijft 28 procent werken.

Mannen zowel als vrouwen met een volledige baan of grote deeltijdbaan die blijven werken gaan terug in uren. Mensen met een kleine deeltijdbaan - minder dan twintig uur - blijven hetzelfde aantal uren werken.

Doorwerken is voor 59 procent alleen een overweging als deeltijd werken en deeltijdpensioen mogelijk is. Een passende functie wordt door de ondervraagden ook genoemd als voorwaarde om het dienstverband te verlengen na de 65e verjaardag.

De ondervraagden zijn net als de FNV tegen het plan van het demissionaire kabinet om de AOW-gerechtigde leeftijd op te rekken.

Het onderzoek werd gehouden op de 50+ Beurs en via www.fnv.nl/senior.

4 november 2002