Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

Personeel snijdt niet in eigen vlees
04-11-2002

Het personeel van de gemeente Wassenaar is niet van plan om zonder slag of stoot afdelingen of functies weg te bezuinigen. Volgens voorzitter Van Oorschot van de ondernemingsraad (OR) kunnen door de ambtelijke organisatie niet op ad-hocbasis gemeentelijke taken worden 'weggesneden'. De raadsleden, die maandagavond over de voorgenomen bezuinigingen praten, hebben dat het afgelopen weekeinde te horen gekregen.

De reactie van de ondernemingsraad is het gevolg van het verzoek van burgemeester en wethouders om 'stevig in te grijpen in bestaand beleid en kritisch de omvang van de organisatie te beschouwen', gevolgd door een 'en deze vraag is allesbehalve vrijblijvend'. De OR denkt bovendien dat er al keuzen zijn gemaakt. Burgemeester Van den Muijsenberg heeft alleen eerder gezegd dat de gemeente naar de burger toe verplicht is om steeds te kijken of er efficiënt wordt gewerkt. "Regelmatig moet je er de thermometer insteken. Het college denkt aan tien formatieplaatsen, mogelijk zullen dat er minder zijn. Maar er komt geen mens op de keien te staan. Het natuurlijk verloop is alleen al groter dan die tien. Vijf plekken kunnen door samenwerking met andere gemeenten of door een andere manier van werken worden opgelost." Van Oorschot en zijn achterban zeggen eerlijk dat het college terecht heeft gekozen voor een meerjarige aanpak van de grote financiële problemen waarmee Wassenaar te kampen heeft.

Niet veilig
Beduidend minder is de OR te spreken over de voorgenomen bezuiniging op het renovatieplan voor het 20 jaar oude gemeentekantoor. Daarvoor is een investering nodig van 8,5 miljoen euro maar dat is verlaagd naar 3,5 miljoen. De OR noemt dat niet acceptabel en heeft de fracties erop gewezen dat het dan niet mogelijk is om de veiligheid van bezoekers en personeel te waarborgen. De leden van de ondernemingsraad willen van het gemeentebestuur ten slotte de toezegging dat ze in het vervolg steeds tijdig over bezuinigingen worden geïnformeerd.

Bron: Haagsche Courant