Gemeente Eindhoven

nieuws | actueel
Brief aan de gemeenteraad

Aan de gemeenteraad van Eindhoven

31 oktober 2002

Geachte Raad,

Met forse tegenzin wil ik u berichten dat ik zal vragen om ontheffing uit mijn functie als Burgemeester van Eindhoven per 1 september 2003.

Bij mijn aantreden in 1992 speelden de operatie Centurion bij Philips en het bankroet van DAF oud, met alle gevolgen van dien voor toeleveranciers en zeer vele werknemers. Zelden werd duidelijker hoe kwetsbaar onze regio bij economische tegenwind is. En ook hoe snel ingrijpende sociale problemen kunnen ontstaan.
Ik heb daarom vanaf het eerste moment van mijn aantreden gekozen voor een maximale inzet op 'een sterke stad in een sterke regio'.

Ik heb daarbij veel sterke en betrouwbare partners gehad, die inzagen dat je vaak je eigen belangen even moet parkeren om een sterker team te vormen. Een sterke stad en een sterke regio zijn in staat om in een internationale competitie innovatief en effectief mee te doen. Een provincieplaats in een kabbelende regio kan dat niet. De slagkracht van stad en regio hangen ook af van de bestuurlijke organisatie.

Vanaf de eerste dag heb ik gepleit voor zowel een Stadsprovincie (de sterkste vorm van regionale samenwerking) als een beperkte herindeling. Zo zijn m.i. economische kansen het beste te benutten en sociale problemen het best op te lossen.
Zoals u weet is in dit proces één partner reuze ongeloofwaardig gebleken: het politiek bestuur op provinciaal en rijks nivo. De Tweede Kamer wilde de regio Eindhoven laten uitgroeien tot een Stadsprovincie. Het Provinciaal Bestuur bepleitte bij het Kabinet daar van af te zien en in ruil daarvoor een grootschalige herindeling (plus intergemeentelijke samenwerking) te laten plaatsvinden.

Het Kabinet zag van de Stadsprovincie af, maar vervolgens wees Provinciale Staten, ondanks de eigen eerdere motie, de door Gedeputeerde Staten voorgestelde herindeling volledig af. Electorale overwegingen speelden bij de Statenleden de hoofdrol. Niet de belangen van onze stad of onze regio als geheel.
Intussen ging ik door, gesteund door de Gemeenteraad, op beide lijnen: een sterke stad in een sterk SRE.

De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken corrigeerde Provinciale Staten door een start te maken met een nieuwe herindelingsprocedure. Tegelijkertijd hielden wij zelf tot de dag van vandaag de intergemeentelijke samenwerking effectief en op hetzelfde hoge niveau.

Nu de nieuwe minister het herindelingsplan volledig blokkeert en ons terugverwijst naar samenwerking (die in onze regio naar nederlandse maatstaven al maximaal is) voel ik mij ten tweede male door een hogere bestuurslaag zonder inhoudelijke argumentatie inconsequent behandeld. Op deze wijze is mijns inziens onvoldoende invulling te geven aan het doel: een sterke stad in een sterke regio.
Voor mijzelf acht ik dit onacceptabel en ik verbind daar in ieder geval voor mijn persoonlijk functioneren als burgemeester ook consequenties aan.

Na overleg met de Commissaris van de Koningin heb ik 1 september 2003 als beëindigingsdatum gekozen, zodat een soepele overdracht van taken en zaken kan plaatsvinden.
Ik blijf me uiteraard tot die tijd met de (meer dan) volle honderd procent voor onze stad en de regio Eindhoven inzetten.

Met vriendelijke groeten,

Rein Welschen