Rijksvoorlichtingsdienst

afbeelding van een ziekenhuisbed 4 nov 2002
DE GEUS ZET VERNIEUWING IN DE ZORGSECTOR DOOR

Vanaf 1 januari 2003 moeten ziekenhuizen en zorgverzekeraars voor een aantal medische ingrepen onderhandelen over de zorg die wordt geleverd en de kosten daarvan. Minister De Geus wil dat deze vernieuwing in de zorgsector wordt doorgezet.

Op aanbeveling van de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars wijst minister De Geus zeventien medische ingrepen aan waarover deze vrije onderhandelingen plaatsvinden. Het gaat om relatief eenvoudige ingrepen zoals knie- en heupoperaties waarvoor nu lange wachtlijsten bestaan.

De komende jaren worden alle medische ingrepen ingedeeld in zogenaamde Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs). Een DBC beschrijft - per diagnose - elke stap in de behandeling van een patiënt vanaf het eerste consult tot en met de laatste controle. Daarnaast zijn in het DBC ook de kosten van de behandeling en het honorarium van de specialist opgenomen.

In het huidige budgetteringssysteem is er geen goed zicht op de kosten van verschillende medische ingrepen. De bedoeling is dat door de invoering van de DBCs de prijzen van de behandeling meer aansluiten bij de werkelijke kosten van de medische ingrepen. Het oude budgetteringssysteem voor ziekenhuizen verdwijnt dan stapsgewijs. Het onderhandelen via DBCs is een noodzakelijke voorwaarde voor de invoering van een nieuw ziektekostenstelsel in 2005. In het nieuwe stelsel krijgen de zorgverzekeraars een belangrijke verantwoordelijkheid als inkopers van zorg namens de verzekerden.

Bron:
Persbericht ministerie VWS

Meer informatie:

- meer over de DBC

- website over vernieuwing van zorgstelsel