VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: positief over A2, niet financieren uit onderzoeksgeld

VNO-NCW: positief over A2, maar niet financieren uit onderzoeksgeld

Den Haag, 4 november 2002 VNO-NCW is positief over het plan van de Kamer om infrastructurele werken (met name de ondertunneling van de A2 bij Maastricht) versneld uit te voeren, maar vindt dat de financiering ervan niet deugt. De ondernemingsorganisatie vindt het niet verstandig het benodigde geld weg te halen bij de middelen die beschikbaar zijn voor onderzoek, zoals wordt voorgesteld in een motie die nu bij de Tweede Kamer ligt.

In het zogenoemde Fonds Economische Structuurversterking (FES) zit een bedrag van 800 miljoen euro voor onderzoek. De voorgestelde motie slaat hier een gat in van 360 miljoen euro, terwijl de aanvragen het beschikbare bedrag reeds meerdere malen overtekenen. Voorzitter Schraven van VNO-NCW zal maandagvond tijdens de 'Avond van de Wetenschap', mede namens de VSNU, NWO, KNAW en TNO, de Kamer dringend oproepen elders geld te zoeken voor infrastructuur. De organisaties zullen dit ook per brief aan de Kamer laten weten.

Het uitvoeren van deze motie betekent volgens Schraven 'graaien in middelen voor onze toekomst.' Wegen zijn óók zeer belangrijk voor de toekomst van de economie, maar moeten uit infrastructurele middelen worden gefinancierd. Nederland wil in 2010 kenniseconomie nummer zijn in Europa. Dat is afgesproken in Lissabon. Dit streven betekent dat er niet bezuinigd kan worden op wetenschapsuitgaven, aldus Schraven.

Om serieus werk te maken van onderzoek van hoge kwaliteit is de nu bedreigde 800 miljoen in het FES zelfs onvoldoende, zegt VNO-NCW. In zijn jaarrede heeft Schraven er vorige week voor gepleit dit bedrag te verdubbelen, door de komende jaar steeds 100 miljoen extra voor onderzoek van hoge kwaliteit uit te trekken.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588

04 nov 02 16:56