Ministerie van Buitenlandse Zaken

Mocht het document in de email u niet in goede orde bereiken, ga dan voor het brondocument naar: http://www.minbuza.nl/default.asp?cms_item=E6AE085A52374C9D913A0B3B57009D7CX3X54667X51

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Zuidoost en Oost Europa

Afdeling Westelijke Balkan

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag


Datum

4 november 2002

Auteur

Mr. M.P.J. Bierkens


Kenmerk

DZO/WB-276/02

Telefoon


+31 (0) 70 348 4949


Blad


1/1


Fax


+31 (0) 70 348 5329


Bijlage(n)


1


E-mail

Mpj.Bierkens@minbuza.nl


Betreft

Beantwoording van vragen van het lid Kant (SP) over extra hulp voor de nabestaanden van Srebrenica

C.c.

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister-President, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Kant (SP) over extra hulp voor de nabestaanden van Srebrenica. Deze vragen werden ingezonden op 21 oktober 2002 met kenmerk 2020301900.

De Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Antwoord van mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven, Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, mede namens de Minister-President, op vragen van het lid Kant (SP) over extra hulp voor nabestaanden van Srebrenica

Vraag 1

Kunt u de Tweede Kamer meedelen wat er sinds het bezoek van de vorige Minister-President en Minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan Bosnië-Herzegovina is ondernomen met betrekking tot extra hulp en inspanningen van Nederland voor de nabestaanden van Srebrenica?

Antwoord

Sinds het bezoek van de vorige Minister-President en de toenmalige Minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan Bosnië-Herzegovina heeft Nederland, binnen het ontwikkelingssamenwerkingsprogramma voor Bosnië-Herzegovina, activiteiten ondersteund op het gebied van reconstructie van woningen voor ontheemden uit de stad Srebrenica en de omliggende dorpen, het genereren van inkomen, identificatie van vermisten en ondersteuning van lokale initiatieven (de associatie van studenten uit Srebrenica) met een totale waarde van ca. ¤ 6.9 miljoen. Daarnaast heeft Nederland uit het Vredesfonds een financiële bijdrage verstrekt van ¤ 1 miljoen aan de 'Foundation of the Srebrenica-Potocari Memorial and Cemetery' voor de realisatie van een begraafplaats en een gedenkteken in Potocari.

Vraag 2

Op welke wijze is de regering de toezegging nagekomen dat de Minister-President zich zal inzetten om bij regeringen in de regio aandacht te vragen voor de problematiek van vermiste personen ? (1)

Antwoord

De regering blijft passende aandacht geven aan de problematiek van vermiste personen, zowel in contacten met regeringen in de regio, in multilaterale fora, als ook binnen het ontwikkelingssamenwerkingsprogramma. Zo wordt financiële steun gegeven aan de 'International Commission on Missing Persons' (ICMP), welke organisatie zich onder andere, als onderdeel van het zogenaamde 'government relations programme', inzet om bij de regeringen in de regio aandacht te vragen voor de problematiek van vermiste personen. Daarnaast is oud-Minister-President Kok op persoonlijke titel toegetreden tot de Raad van Bestuur van ICMP.

Vraag 3

Erkent U, net als de vorige Minister-President, het grote belang van de identificatie voor de nabestaanden en het werk van de 'International Commission on Missing Persons' (ICMP) ?

Antwoord

Het belang van identificatie van nabestaanden en de activiteiten die ICMP op dit terrein uitvoert kan geheel worden onderschreven. Nederland heeft sinds 1995 binnen het ontwikkelingssamenwerkingsprogramma voor Bosnië-Herzegovina ruim ¤ 7,3 miljoen bijgedragen aan ICMP en is daarmee de tweede donor van de organisatie.

Vraag 4

Hoe staat u tegenover het feit dat de ICMP nog steeds op zoek is naar extra financiering om de huidige intensiteit van het programma in stand te houden ?

Vraag 5

Bent u bereid, als er geen andere financiële middelen voorhanden blijken te zijn garant te staan voor deze extra financiering, opdat het proces van identificatie niet vertraagt of stagneert ?

Antwoord 4 en 5

Nederland heeft nog onlangs, in aanvulling op eerder aan ICMP verleende bijdragen, ¤ 1,1 miljoen extra ter beschikking gesteld om het proces van identificatie op gang te houden. Het is overigens wenselijk dat ICMP zich inspant om een breder internationaal draagvlak voor haar activiteiten te creëren.

Vraag 6

Op welke manier is de volgende toezegging van de vorige Minister voor Ontwikkelingssamenwerking na haar bezoek aan Grab Potok nagekomen: "Minister Herfkens is met de gouverneur van Tuzla overeengekomen dat met Nederlandse financiering een aantal maatregelen genomen zal worden om op korte termijn de leefomstandigheden te verbeteren. Het gaat hier o.a. om betere sanitaire voorzieningen, inkomensgenererende activiteiten, thuiszorg en betere medische voorzieningen. Daarnaast worden betere faciliteiten voor kinderen voorzien, en zal voedsel- en andere humanitaire hulp voor bewoners worden gearrangeerd" ? (1)

Vraag 7

Deelt u de mening van mensen ter plekke dat er sinds het bezoek in Grab Potok niets is veranderd. Hoe kan dit, en wat is uw mening hierover?

Vraag 8

Wat gaat u ondernemen om de toezegging alsnog op korte termijn na te komen ?

Antwoord 6, 7 en 8

De afgelopen maanden is met THW (Technische Hilfswerke), de lokale NGO Snaga Zene, het Bureau van de Hoge Vertegenwoordiger (OHR), de 'Reconstruction and Return Task Force' (RRTF), UNHCR en de kantonale Bosnische autoriteiten overleg gevoerd over de wijze waarop verbetering kan worden gebracht in de leefomstandigheden in Grab Potok. Op basis hiervan is een project opgesteld.

De voorbereidingen op het project hebben langer geduurd dan verwacht. Als oorzaken voor deze vertraging kunnen worden genoemd de hoeveelheid betrokken instanties, de langdurige onderhandelingen met de Bosnische autoriteiten en de noodzaak tot herformulering van het oorspronkelijke, door de lokale NGO Snaga Zene opgestelde, voorstel. De voorbereidingen op het project zijn inmiddels dusdanig gevorderd dat het project naar verwachting begin november van start zal kunnen gaan.

Vraag 9

Wat is de stand van zaken met betrekking tot de inrichting van de begraafplaats in Potocari ? Wordt de belofte nagekomen dat nog dit jaar met de aanleg wordt aangevangen ? (1)

Antwoord

Nederland heeft uit het Vredesfonds een financiële bijdrage verstrekt van ¤ 1 miljoen aan de 'Foundation of the Srebrenica-Potocari Memorial and Cemetery' voor de realisatie van een begraafplaats en een gedenkteken in Potocari. Onlangs is het ontwerp voor de begraafplaats en het gedenkteken goedgekeurd door de Srebrenica Foundation Executive Board. De diverse contracten voor het project zullen zeer binnenkort worden getekend: naar verwachting zal dan ook nog dit jaar met de werkzaamheden een begin worden gemaakt.


1) Kamerstuk 26 122, nr.36



1) Bijlage bij vragen: Nieuwsbrief ICMP: onderhands aan de bewindslieden doorgegeven. ICMP Activity Update





===