Ingezonden persbericht


Onderzoeksrapport en congres Nederlandse Turken - Turkse Nederlanders

Turkse jongeren zien zichzelf als succesvolle Nederlanders

Hoe succesvol is de maatschappelijke participatie van Turken in Nederland? De Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg vroeg het aan Turkse jongeren zelf. Dit onderzoek en het Turks- Nederlands schrijverschap zijn onderwerp van het congres Nederlandse Turken - Turkse Nederlanders op vrijdag 8 november 2002 aan de Universiteit van Tilburg.

Turkse jongeren in Nederland leven met twee culturen. Terug naar Turkije is geen optie, maar hoe succesvol is hun maatschappelijke participatie in Nederland? Op verzoek van de Stichting Inspraakorgaan Turken (IOT) heeft Jessica Eelderink van de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Tilburg (UvT) dit dilemma nader onderzocht. Zij vroeg Turkse jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar naar hun opvattingen en verwachtingen. Een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is dat Turkse jongeren het erg belangrijk vinden zich aan te passen aan de Nederlandse cultuur: ze willen integreren mét behoud van de eigen cultuur. De integratie uit zich vooral in het publieke domein, op terreinen als opleiding en werk. In de privé-situatie wordt de eigen cultuur boven de Nederlandse verkozen. Eelderink concludeert ook dat de Turkse jongeren zichzelf als succesvol beschouwen. Een succesvol persoon definiëren zij als iemand een afgeronde opleiding, een leuke baan, een actief gezinsleven en die deelneemt aan de maatschappij. Het onderzoeksrapport 'Succesvolle adaptie van Turkse jongeren in Nederland' wordt gepresenteerd tijdens het ochtendprogramma van het dubbelcongres Nederlandse Turken - Turkse Nederlanders op vrijdag 8 november aan de Universiteit van Tilburg. Hoogleraar Cultuurpsychologie Fons van de Vijver (Universiteit van Tilburg) spreekt over 'Turkse jongeren en maatschappelijke integratie'. Vervolgens leidt dr. Jacques Wallage (burgemeester van Groningen) een paneldiscussie met o.a. drs. Mirjam Sterk (lid Twee Kamer-fractie CDA), drs. Gon Mevis (wethouder minderheden Tilburg, GroenLinks) en Yildiz Akgül (Turkse Studenten Vereniging).

Nederlands-Turkse auteurs

In het middagprogramma staan Nederlands-Turkse auteurs centraal. Relatief weinig mensen in Nederland met een Turkse achtergrond zijn literair actief, bijvoorbeeld in vergelijking met de Marokkaanse gemeenschap. De Wetenschapswinkelpublicatie 'Turkse auteurs in Nederland - Verkenning van een onontgonnen gebied' van drs. Elma Nap-Kolhoff komt uitgebreid aan bod. De Turkse schrijvers en dichters Sadik Yemni, Mehmet Çetin, Nesan Erdogan, Mesut Balik en Suat Çavus zullen aanwezig zijn, en in een rondetafelgesprek zal door vertegenwoordigers van Turkse organisaties worden gediscussieerd over de vraag hoe het schrijverschap onder Turkse Nederlanders gestimuleerd kan worden.

Noot voor de pers

Het dubbelcongres 'Nederlandse Turken - Turkse Nederlanders' wordt georganiseerd door de Stichting Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT), de Wetenschapswinkel van de UvT en de Stichting Kulsan, ondersteund door Stichting Ütopiya en Stichting Troya. Het congres vindt plaats op vrijdag 8 november in Gebouw Y op de campus van de UvT. Meer informatie: Wetenschapswinkel, Universiteit van Tilburg, tel. 013 466 2645, e-mail: wetenschapswinkel@uvt.nl

Tilburg, 4 november 2002