Provincie Zuid-Holland

Persbericht

24-10-2002
Informatieavond herinrichting Reeuwijk en omgeving

Op 5 november houden de provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Rijnland en het waterschap Wilck en Wiericke een informatieavond over de herinrichting van het gebied rondom Reeuwijk. Tijdens deze bijeenkomst geven de provincie en de waterschappen een toelichting op de maatregelen die zij willen nemen om de ruimtelijke problemen het hoofd te bieden. De avond vindt plaats in Zalencentrum de Brug, Dunantlaan 1 te Reeuwijk-Brug van 20.00 uur tot 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

In de zomer van 2001 is de planvorming rond de landinrichting Reeuwijk tijdelijk op onderdelen stilgezet. Directe aanleiding hiervoor waren de problemen met het waterbeheer in het gebied en de veranderende inzichten op landelijk niveau over hoe met deze problemen om moet worden gegaan.

Problemen in het gebied
Het gebied Gouwe Wiericke wordt gekenmerkt door problemen van uiteenlopende aard: de versnippering van het waterbeheer, de problemen met de waterkwaliteit, de problemen met het optimaal functioneren van de landbouw, het landelijk gebied dat onvoldoende is ingericht voor recreatief medegebruik, de fysieke beperkingen van de boomteelt en de bodemdaling die op gespannen voet staat met de belangen van de aanwezige wegen en bebouwing. Daarnaast zijn ook de beperkte mogelijkheden voor een optimale ecologische ontwikkeling een knelpunt. Deze problemen en knelpunten vragen om een integrale oplossing. Hiernaar is het afgelopen jaar onderzoek verricht.

Uitkomst Onderzoek
Het onderzoek heeft de verwachting bevestigd dat het meer laten fluctueren van het waterpeil in delen van de polder Reeuwijk en polder Bloemendaal en het aanleggen van waterbekkens in de polders Middelburg en Tempel, een groot positief effect hebben op de omgeving Gouwe Wiericke. Tevens verbetert hierdoor de waterkwaliteit in het gebied en wordt bodemdaling tegengegaan. Gevolg van deze maatregelen is dat de omstandigheden voor de landbouw in delen van het gebied Gouwe Wiericke minder gunstig worden dan nu het geval is. Daarom moeten in de nabije toekomst ruimtelijke keuzes gemaakt worden.

Informatieavond
Tijdens de informatieavond krijgen bewoners, gebruikers en andere geĂŻnteresseerden uitleg over de resultaten van het onderzoek, de maatregelen die in het afgelopen jaar reeds zijn genomen en een doorkijk naar het vervolgtraject.
Wanneer de uitwerking van de plannen gereed is, naar verwachting in het najaar van 2003, houden de provincie en de waterschappen nogmaals een informatiebijeenkomst. Daarna, in 2004, gaat de inspraakprocedure van start en liggen de volledige plannen ter inzage bij de provincie, de waterschappen en de gemeentehuizen in het gebied.