Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 oktober 2002

Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de staatssecretaris van SZW (Rutte) over bezuinigingen op de WSW


1.
Klopt het dat bij de invoering van de WVA/SPAK evenredig is gekort op het macrobudget van de Sociale Werkvoorziening? Waarom wordt bij de voorgestelde afschaffing van deze regelingen dan nu geen evenredige compensatie geboden (nl. 4 % van het SW-budget, 18 miljoen voor 2003)?


2.
Waarom kiest U daarentegen voor een strategie waarin U 34,5 miljoen euro kort op het SW-budget, waarvan 16,5 miljoen euro bezuinigingen, en vervolgens 18 miljoen ter compensatie WVA/SPAK? Vindt U dit ook een sigaar uit eigen doos?


3.
Hoe verkoopt U dat in een sector, waar al toezeggingen zijn gedaan aan mensen op wachtlijsten en de vraag naar plaatsen groeit in 2003, een verlies van 1500 banen zal plaatsvinden, dat bij voortgezet beleid zal cumuleren tot verlies van 6000 in 2006?


4.
Bent U zich ervan bewust dat dit beleid zal leiden tot toenemende wachtlijsten en dat bedrijven met al grote wachtlijsten onevenredig zwaar getroffen zullen worden? Wat is de gemiddelde wachttijd op dit moment? Wat is de maximale wachttijd die U kent?


5.
Vindt U het met mij onaanvaardbaar dat bedrijven met grote wachtlijsten zelfs in zo sterke mate door de bezuinigingen getroffen worden, dat in plaats van sterke groei krimp van arbeidsplaatsen zal plaatsvinden en wachtlijsten zullen oplopen tot meer dan drie jaar?


6.
Hoe verhoudt uw beleid zich tot antwoorden van uw voorganger op voorstellen om via intercollegiale ruil wachtlijsten aan te pakken, namelijk dat dit niet nodig was omdat problemen in 2003 opgelost zullen zijn?


7.
Welke mogelijke effecten kunnen ontstaan bij omzetting van ID- en WIW-banen in reguliere banen voor de groep werknemers die niet mee kan komen en aangewezen zal zijn op de WSW-infrastructuur?


8.
Vindt U beleid dat mensen kansen op participatie en werk ontneemt, een adequate vorm van modernisering? Kunt U zich voorstellen dat uw beleid wel als zodanig beoordeeld wordt?