LENSINK VAN BERKEL COMM.

Overheidsinstanties grootste verliezer van vergrijzing

Persbericht

Pm denHaag openbaart Deloitte&Touche-onderzoek
naar consequenties vergrijzing overheids-arbeidsmarkt

Overheidsinstanties grootste verliezer van vergrijzing

Den Haag, 5 november 2002- In de editie van deze week van de nieuwsbrief PM denHaag worden de conclusies gepubliceerd van een nog niet openbaar gemaakt onderzoek van Deloitte&Touche naar de gevolgen van de vergrijzing voor de personele invulling van overheidsinstanties. Het personeelstekort voor (semi)overheden lijkt onoverkomelijke propor-ties aan te nemen in de komende decennia.

Tweederde van de overheidsbanen wordt bezet door veertigplussers. Zo rond het jaar 2010 zullen zij massaal de overheid verlaten. Met alle problemen vandien. Nu al kampt de overheid met een tekort aan personeel, juist in cruciale sectoren als zorg, politie en onderwijs. Dat zal de komende jaren alleen maar verergeren. Om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar zorg voor zieken en ouderen, zou maar liefst 25 procent van alle schoolverlaters voor de zorgsector moeten kiezen. Een sector die grote problemen wacht, is bijvoorbeeld het onderwijs. De helft van het aantal werkenden is 45 jaar of ouder. De vervangingsvraag is tussen 2003 en 2006 ruim twintig procent. In diezelfde periode ziet de politie zich geplaatst voor de vraag hoe te voorzien in de 5000 vrijvallende voltijdbanen, nog los van de vraag waar de gevraagde 8000 man extra vandaan moeten worden gehaald.

De situatie vraagt om onorthodoxe maatregelen. Langer doorwerken bijvoorbeeld, lijkt onontkoom-baar. Ook de aanpak van de in de collectieve sector hoge situationele arbeids-ongeschiktheid, zo zitten alleen al 2000 politiemensen thuis vanwege de slechte arbeidsverhoudingen, is dringend noodzakelijk.
Bovenstaande gegevens komen uit het onderzoek 'Volle vijvers, lege netten' dat binnenkort wordt gepubliceerd door Deloitte &Touche Human Capital Group.

Interview Oussama Cherribi
Deze week brengt PM denHaag verder onder andere een interview met het oud- VVD Tweede Kamerlid Oussama Cherribi. Door Frits Bolkestein binnengehaald als 'allochtoon geweten' van de liberalen werd bij de jongste verkiezingen buiten de kandidatenlijst gehouden. Cherribi waarschuwt Ayaan Hirsi Ali voor een soortgelijk lot.

P.M. denHaag
P.M. denHaag is een wekelijkse nieuwsbrief die bericht over ontwikkelingen in de politiek, in en om de departementen en rond bedrijven en instanties die belang hebben bij de processen rond beleidsmakers. Bij P.M.denHaag draait het om de politiek, de spelers, de belangen, de agenda's en de onderwerpen. P.M. denHaag opinieert niet, maar registreert. Het beschrijft niet wat, maar hoe en door wie wordt er besloten.