Ingezonden persbericht


5 november 2002

PERSBERICHT

Tea & Coffee Piazza in boekvorm

De 'pronkzaal' van het Groninger Museum is op bijzondere wijze ingericht met elf zilveren thee- en koffieserviezen. Voor vele bezoekers behoort deze opstelling tot de hoogtepunten van het museum. Dat de belangstelling voor de elf serviezen groot is, blijkt ook uit de steeds terugkerende vraag vanuit het publiek naar een publicatie hierover. Het ensemble van Tea & Coffee Piazza is een afgerond geheel en is een belangrijk deel van de collectie van het Groninger Museum.

Alle serviezen zijn opnieuw gefotografeerd, waarvoor in nauwe samenwerking tussen vormgever Rudo Menge en de fotografen Erik en Petra Hesmerg een speciaal concept is bedacht. De serviezen zijn allemaal op ooghoogte gefotografeerd zodat de onderdelen als gebouwen telkens samen een skyline vormen. Dat verwijst naar het oorspronkelijke idee van Alessandro Mendini: thee- en koffieserviezen als stadspleinen. De foto's tonen verrassende details en 'doorkijkjes' en geven een fascinerend beeld van de visuele rijkdom van het materiaal zilver. Het zilver toont oneindige spiegelingen en reflecties en sterke licht-donker contrasten. De serviezen behoren tot de eerste projecten die Mendini als art director voor Alessi heeft gerealiseerd.

De thee- en koffieserviezen zijn ontworpen door Hans Hollein, Alessandro Mendini, Aldo Rossi, Stanley Tigerman, Robert Venturi, Kazumasa Yamashita, Michael Graves, Charles Jencks, Oscar Tusquets, Richard Meier en Paolo Porthoghesi. In1979 kregen deze elf vooraanstaande 'postmoderne architecten' de opdracht om een thee- en koffieservies te ontwerpen. Het ontwerp moest uitgaan van het idee van een marktplein (het dienblad) met daarop bebouwing (theekan, koffiekan etc).

De serviezen zijn aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt en met steun van een particulier uit Groningen die anoniem wenst te blijven. Het Groninger Museum is bijzonder blij met deze financiële ondersteuning.

Voor wie zich de aanschaf van de serviezen zelf niet kan veroorloven of geen bezoek kan brengen aan het Groninger Museum maar wel wil genieten van dit prachtige zilver, is dit boek wellicht een mooi alternatief.

De tentoonstelling Serviezen en Zilver is te zien tot en met 9 november 2003.

Het boek is verschenen in een Nederlandse en Engelse editie en kost ¤ 29,

ISBN 90-71691-56-H