Ingezonden persbericht

Startsein voor nieuw winkelcentrum in Hoofddorp

Amsterdam, 5 november 2002 - Op 12 november aanstaande wordt in Hoofddorp het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe winkelcentrum. De heer George Görtemöller, tot voor kort wethouder Economische Zaken van de gemeente Haarlemmermeer, verricht de officiële handeling.Tevens wordt de naam van het winkelcentrum onthuld.

Het nieuwe winkelcentrum beslaat een vloeroppervlak van 25.600 m². Eronder komt een grote parkeergarage voor 1.100 auto's. Boven de winkelruimtes komen ruim 150 appartementen. Het winkelcentrum is een belegging van Rodamco Nederland. De appartementen zijn ontwikkeld door AMVEST, die de woningen tevens in haar beleggingsportefeuille opneemt.

Door de sterke groei van de bevolking van Haarlemmermeer, stijgt ook de vraag naar voorzieningen. Geconstateerd is dat met name het winkelaanbod in Hoofddorp geen gelijke tred heeft kunnen houden met de snelle bevolkingsgroei. De gemeente Haarlemmermeer ontwikkelde daarom een plan voor de complete vernieuwing van het winkelgebied in het centrum, als onderdeel van een ambitieus plan voor de ontwikkeling van het hele stedelijke centrum. Het nieuwe winkelcentrum dat gesitueerd is aan de zuidkant van het centrum van Hoofddorp vormt een cruciaal onderdeel van het nieuwe stadscentrum. In het ontwerp is ervoor gezorgd dat het winkelcentrum naadloos aansluit op de bestaande Dela-passage, waarmee het een groot overdekt winkelgebied gaat vormen. Omdat ook de Dela-passage een grondige opknapbeurt krijgt, zullen de bezoekers het straks als één nieuw geheel beleven.

Wethouder Economische Zaken mevrouw Annick van de Geest-Vogelaar: "Als gemeente moet je ervoor zorgen dat je al de inwoners de nodige voorzieningen kunt aanbieden. Daarom maakten we een plan voor een centrum dat alles in zich heeft: wonen, uitgaan, cultuur en natuurlijk een royaal winkelaanbod. Het winkelcentrum sluit qua omvang en winkelaanbod aan bij de wensen van onze inwoners."
Haarlemmermeer is één van de snelst groeiende gemeenten van Nederland. Op dit moment telt de gemeente 113.500 inwoners. In 1995 is begonnen met de bouw van ongeveer 17.500 nieuwe woningen in grote Vinex-wijken. De laatste daarvan zal in 2005 klaar zijn. Als in dat zelfde jaar het nieuwe winkelcentrum zijn deuren opent, wonen er 145.000 mensen in Haarlemmermeer, van wie 75.000 in Hoofddorp.

Directeur Henk Postma van Rodamco Nederland: "We creëren een nieuw stadscentrum. Daarmee vervullen we een lang gekoesterde wens van de gemeente. Er is een plan van de tekentafel gekomen voor het vergroten van het stadshart; dat wordt in overeenstemming gebracht met het nieuwe inwoneraantal en de woon- en winkelwensen van deze tijd."

Directeur Menno Maas van AMVEST: "In het plan worden wonen en winkelen met elkaar gecombineerd. In tal van projecten is bewezen dat deze functies elkaars kwaliteiten kunnen versterken. Alle voorzieningen zijn dichtbij huis, ook 's avonds is de woonomgeving levendig en goed verlicht. Zo levert de combinatie wonen-winkels een positieve bijdrage aan de sociale veiligheid."

Ontwerp van toparchitecten
Het nieuwe winkelcentrum is een ontwerp van drie gerenommeerde architectenbureaus: Kees Christiaanse Architects & Planners in Rotterdam, Ellerman, Lucas, van Vugt in Rijswijk en Rudy Uytenhaak in Amsterdam. Elk van de architecten tekende voor een deel, zodat het winkelcentrum uit drie delen bestaat. Het wordt dan ook in fasen gerealiseerd.

De eerste fase, ontworpen door Kees Christiaanse, omvat 4800 m² winkels, 55 woningen en 350 parkeerplaatsen.
Ellerman, Lucas, van Vugt tekende voor de tweede fase. Deze fase omvat 8800 m² winkels, 91 woningen en 700 parkeerplaatsen.
De derde fase is van de hand van architect Rudy Uytenhaak. Deze omvat 12.000 m² winkels, 8 woningen en 50 parkeerplaatsen. Eind 2005 is het totale project gereed. Delen hiervan zullen eerder toegankelijk zijn, zoals de 1.100 ondergrondse parkeerplaatsen.