Openbaar Ministerie

Den Bosch, 5 november 2002

Negen aanhoudingen na XTC-smokkel naar VS

Het Kernteam Zuid-Nederland/De Unit Synthetische Drugs (KTZ/USD) heeft vandaag negen verdachten aangehouden in verband met de export van XTC-tabletten vanuit Nederland naar de Verenigde Staten. De aanhoudingen zijn het gevolg van een strafrechtelijk onderzoek dat begin augustus 2002 begon en is uitgevoerd in de vorm van een 'Joint Team' met de Drug Enforcement Administration (DEA) in New York, de Verenigde Staten.

Op maandag 4 november 2002 is in New York door de DEA een tiental verdachten aangehouden. Zij worden ervan verdacht de XTC-tabletten af te hebben genomen van de verdachten in Nederland en betrokken te zijn bij de invoer in de Verenigde Staten van de XTC-tabletten vanuit Nederland.
In het kader van dit onderzoek zijn eerder in totaal 72.450 XTC-tabletten in beslaggenomen met een totale straatwaarde in de Verenigde Staten van 2.463.300 euro.

Onder leiding van de rechter-commissaris in Amsterdam zijn vandaag in zes woningen in Amsterdam doorzoekingen verricht. Daarbij zijn ongeveer 10.000 XTC-pillen alsmede goederen, administratieve bescheiden en geld inbeslaggenomen.

De verdachten, zowel die in Nederland als in de Verenigde Staten zijn aangehouden, zijn voornamelijk van Dominicaanse afkomst. Een aantal van hen bezit de Nederlandse nationaliteit.
De verdachten van het onderzoek in Nederland zijn woonachtig in Amsterdam Zuidoost.
Naast de 34-jarige hoofdverdachte zijn vier mannen van respectievelijk 33, 35, 50 en 61 jaar oud aangehouden en twee vrouwen van 40 en 48 jaar. Twee andere verdachten, een 40-jarige man en een 49-jarige man met Duitse nationaliteit, werden aangehouden op het Centraal Station in Amsterdam. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Tevens werd bij één van de zoekingen een 30-jarige man aangehouden, die stond gesignaleerd door de Duitse autoriteiten in verband met een gevangenisstraf van 15 jaar voor overtreding van de Opiumwet. Deze verdachte heeft niets met het onderzoek te maken. De negen verdachten worden verdacht van uitvoer van XTC-tabletten en het plegen van voorbereidingshandelingen voor de uitvoer van XTC-tabletten.

Samenwerking Verenigde Staten

Gedurende het onderzoek is er door de Nederlandse politie en officier van justitie nauw samengewerkt met de collega's in New York. De informatie op basis waarvan in Nederland het onderzoek is gestart is afkomstig van de DEA in New York.
Er zijn meerdere ontmoetingen geweest om de strategie te bepalen, er is vrijwel dagelijks contact geweest tussen de onderzoeksleiders en informatie uit de onderzoeken is uitgewisseld. Er zijn over en weer omvangrijke rechtshulpverzoeken gedaan om het bewijs wederzijds uit te wisselen en het moment van de arrestaties is op elkaar afgestemd.

Voor zover bekend is er nog niet eerder zo intensief samengewerkt tussen de Verenigde Staten en Nederland op het gebied van de bestrijding van de synthetische drugs.
Het Openbaar Ministerie en KTZ/USD ziet deze zaak als het begin van een ontwikkeling, waarbij Nederland en de Verenigde Staten hun samenwerking intensiveren.

Tijdens het onderzoek zijn de volgende partijen XTC in beslag genomen:

? Op 6 augustus 2002 werd op de luchthaven John F. Kennedy in New York een postpakket met 4 kilo XTC-tabletten (ongeveer 16.000 tabletten) in beslaggenomen.
? Op 14 augustus 2002 werd op het vliegveld in Eindhoven twee postpakketten met in totaal 37.450 XTC-tabletten verborgen in auto-onderdelen door de FIOD-ECD in beslaggenomen. De pakketten waren bestemd voor New York.
? Op 22 augustus 2002 werd op de luchthaven John F. Kennedy in New York een pakket met 19.200 XTC-tabletten verborgen in schilderijlijsten in beslaggenomen.
Daarnaast wordt de verdachten een aantal transporten verweten waarbij de XTC-tabletten niet zijn inbeslaggenomen.

Naast de samenwerking met de Verenigde Staten zijn ook de regiopolitie Amsterdam/Amstelland, de Douane, de FIOD-ECD Eindhoven, de Dienst Internationale Netwerken van de KLPD, de Koninklijke Marechaussee het Schipholteam en de autoriteiten in België en Duitsland bij het onderzoek behulpzaam geweest. Aan de actie in Nederland werkten 65 personen mee.