Universiteit Twente

Detlef Lohse benoemd tot Fellow van de American Physical Society Prof.dr. Detlef Lohse, hoogleraar Vloeistoffysica aan de Universiteit Twente, is benoemd tot Fellow van de American Physical Society (APS). Niet meer dan een half procent van de APS-leden komt elk jaar in aanmerking voor deze eer. Het is bovendien zeer uitzonderlijk dat het fellowship eer ten deel valt aan een fysicus buiten de VS. Lohse, benoemd vanwege zijn excellente onderzoek naar sonoluminescentie en turbulentie, is sinds kort ook lid van de Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, het Duitse equivalent van de Nederlandse KNAW.
Detlef Lohse (Hamburg, 1963) leidt sinds juli 1998 de leerstoel Vloeistoffysica aan de Universiteit Twente, faculteit Technische Natuurwetenschappen. Hij studeerde natuurkunde aan de universiteiten van Kiel en Bonn, en promoveerde in 1992 aan de Universiteit Marburg. Zijn proefschrift over `volledig ontwikkelde turbulentie' kreeg de kwalificatie summa cum laude. Daarna werkte hij als post-doc onderzoeker in Chicago. Terug in Marburg, ging hij onderzoek doen naar het verschijnsel sonoluminescentie: een belletje in vloeistof gaat licht geven als er akoestische energie aan wordt toegevoegd. Dit verschijnsel heeft hij theoretisch en experimenteel verder onderzocht aan de Universiteit Twente, en er een verklaring voor gevonden. Het ontrafelen van dit mysterie, en zijn inventiviteit in het onderzoek naar `turbulente convectie' hebben geleid tot zijn benoeming tot APS-fellow. Lohse waardeert het bijzonder dat hij als niet-Amerikaan is benoemd in dit gezelschap. Het bij het APS-fellowship horende certificaat krijgt Lohse uitgereikt tijdens de jaarvergadering van de Division of Fluid Dynamics, in november.
Lohse is ook bekend door het onderzoek dat Michel Versluis en hij, samen met biologen in München hebben gedaan naar het geluid dat de zogenaamde `pistoolgarnaal' voortbrengt. Ook dat bleek een mooi staaltje vloeistoffysica: er onstaat een bel in het water die implodeert en een luide knal veroorzaakt. Ook zijn fundamentele onderzoek naar turbulentie en het gedrag van granulaire media leidden tot publicaties in gerenommeerde tijdschriften. Meer informatie over Lohse's onderzoek, dat deel uitmaakt van het Twente Institute of Mechanics (TIM), staat op
http://www.tn.utwente.nl/wsl/
Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, e-mail w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 05-11-2002 © Universiteit Twente