Gemeente Vlaardingen



01-10-2002



Begroting 2003-2006
Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting 2003-2006 vastgesteld. Het centrale thema in de begroting is Vlaardingen, een stad die een thuis biedt voor alle Vlaardingers. De begroting zal op 6, 7 en 8 november besproken worden met de gemeenteraad.

Na het coalitieakkoord en de voorjaarsnota is de begroting 2003-2006 het derde belangrijke document, waarin het college een visie ontvouwt, die enerzijds gebaseerd is op de stadsvisie, maar anderzijds ook inspeelt op de maatschappelijke ontwikkelingen van nu.

Veilig, sociaal en schoon
Het college wil een veilige en sociale stad. Daartoe zal het gaan werken aan actuele wijkveiligheidsplannen. Het centrum van de stad komt als pilot als eerste aan de beurt voor het integrale veiligheidsbeleid. De komende tijd zullen ook wijkveiligheidsplannen voor de andere wijken worden opgesteld.
Een veilige en sociale stad kan mede bereikt worden door een actief jeugd- en jongerenbeleid. Ook dat is een prioriteit voor het college. De kwaliteit van het beheer van het openbare gebied is van groot belang voor het leven in een schone, verzorgde stad. Een verloederde stad biedt geen thuis voor alle Vlaardingers. Het college zal hierin veel geld en energie steken.

Vlaardingen straks
Het college kiest voor de realisering van enkele grote, ingrijpende ontwikkelingsprojecten in de stad. Stadsvernieuwing en stadsherstel zal de komende 15 jaar vooral plaatsvinden in de Westwijk, rond het Buizengat, de Babberspolder, in Holy zuid-oost en west en in de Rivierzone.

voor de burger
De overheid is er voor de burger. Dit is een cliché, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden. Het college streeft naar een gemeentelijke organisatie, die de burger zorgvuldig, met respect, effectief en efficiënt van dienst is. Daartoe gaat het college aandacht geven aan verbetering van de dienstverlening en bedrijfsvoering en invoering van gebiedsgericht werken.

Wat kost het?
Met de wetenschap dat het college in de voorjaarsnota nog een tekort moest melden van 4 miljoen, is met de ambtelijke organisatie hard gewerkt om een financieel deugdelijke begroting 2003-2006 te presenteren. En dat is gelukt. Het resultaat kon alleen bereikt worden door bestaande voorzieningen en activiteiten ter discussie te stellen, waarbij soms lastige afwegingen en moeilijke keuzes gemaakt moesten worden.

Enige voorstellen en keuzes
De begroting bestaat uit een beleidsdeel en een beheersdeel. Het beleidsdeel is opgebouwd uit de in de stadsvisie reeds genoemde beleidsclusters.
Een greep uit deze clusters:

1. Veiligheid

- voort met wijkveiligheidsplannen

- ruimte voor jongeren

- toezicht en handhaving (o.a. aanscherping horecaconvenant)
2. Leefbaar, schoon en heel

- een goed functionerend intern milieuzorgsysteem
- een bodembeheersplan

- heroverweging natuur- en milieueducatie

- een groenbeheerplan

3. Sociale structuur

- herijking subsidiebeleid

- ondersteuning vrijwilligerswerk

- een nieuwe gemeentelijke rol t.o.v. de kinderopvang
- verdere ontwikkeling jeugdgezondheidszorg
- een beheerplan voor de sportvelden en een accomodatieplan
- meer Vlaardingers beter opgeleid

4. Fysieke structuur

- een ruimtelijke structuurschets

- gemeentelijk verkeer- en vervoerplan

- bevorderen verkeersveiligheid

- voortgaan met de grote herstructureringsprojecten
5. Kunst, cultuur en imago

- twee volwaardige bibliotheekvestigingen met informatiepunten in bestaande wijkvoorzieningen

- samenwerking Schiedams en Vlaardings theater bevorderen
- samenwerking Streekmuziekschool en Vrije Academie onderzoeken
- voortgaan met de concentratie van de Vlaardingse musea
- onderzoek toekomst kunstuitleen

6. Bestuur en organisatie

- verbetering dienstverlening aan het publiek
- verbetering bedrijfsvoering

- gebiedsgericht werken

De tarieven
De inkomsten uit tarieven, leges en overige baten (excl. OZB) zijn voor 2003 ten opzichte van 2002 verhoogd met 4,4% (3,25% prijsindexpercentage en 1,15% ter compensatie van de hogere inflatie). De OZB-tarieven stijgen met 3,25% (het prijsindexpercentage) ten opzichte van 2002.
Ten opzichte van het vorige begrotingsjaar stijgt het tarief van de afvalstoffenheffing met 15,6% voornamelijk veroorzaakt door prijs- en loonkostenstijgingen en toegenomen kosten van de AVR. Het tarief van het rioolrecht stijgt ten opzichte van 2002 met 6,8%, dit mede als gevolg van nieuwe investeringen.
De begrafenisrechten zijn verhoogd met 12%. Dit houdt verband met het streven naar een meer kostendekkend tarief.

En verder
De raadscommissies spreken over de begroting in hun vergaderingen van half oktober. De gemeenteraad zal de begroting bespreken op 6, 7 en 8 november. Voor belangstellenden ligt de complete meerjarenbegroting 2002-2006 ter inzage in het publiekscentrum van het stadhuis, Westnieuwland.