KNMG

Podium individuele leden

Grenzen aan professionele verantwoordelijkheid en maatschappelijke betrokkenheid

De werkgroep Individuele Leden van de KNMG organiseert een bijeenkomst van het Podium Individuele Leden (PIL) op woensdag 6 november 2002 om 19.30-21.30 uur in de Domus Medica in Utrecht. Het Podium is de ontmoetingplaats voor de individuele leden van de KNMG. Alle individuele leden zijn dan ook van harte uitgenodigd.

Er wordt een toelichting gegeven op de activiteiten van de werkgroep Individuele Leden en hun vertegenwoordigers in het Federatiebestuur. Op welke wijze worden bijvoorbeeld de belangen van de individuele leden in de gaten gehouden en vertegenwoordigd? Verder kunnen de aanwezigen discussiëren over het concept Beleidsplan Individuele Leden KNMG. Dit wordt toegezonden aan iedereen die zich aanmeldt voor de Podiumbijeenkomst.

Het themagedeelte van de avond gaat over maatschappelijke situaties waarin een arts in verleiding kan komen om ethische normen en/of gedragsregels te overschrijden. Dit overschrijden kan zowel bestaan uit het verlenen van medewerking aan behandelingen waarvoor de patiënt niet vrijwillig heeft gekozen, als het op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt uitvoeren van een behandeling die als zodanig op gespannen voet staat met de normen en regels. De verleiding om toe te geven aan deze druk van instanties of de patiënt zelf, dan wel eventuele vertegenwoordigers en belangenbehartigers van deze instanties of patiënt, kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van de gezagsverhoudingen in een organisatie waar de arts werkzaam is. Het kan echter ook voortvloeien uit betrokkenheid bij een casus of een maatschappelijk probleem. Enkele artsen van verschillende disciplines zullen uit diverse invalshoeken toelichten hoe ze in de praktijk met deze dilemmas omgaan.

Nog vragen? U kunt terecht bij:

- Gerrit Salemink, vice-voorzitter Werkgroep Individuele Leden e-mail: salemink@home.nl

- Robbert Egger, Regionalisatie KNMG, tel.: 030-2823239 of e-mail: r.egger@fed.knmg.nl