Rijksuniversiteit Groningen

Preventie van beenamputaties bij diabetes

Mensen met diabetes hebben een hoog risico op wonden aan de voeten die niet zelden leiden tot een amputatie van het been. "Veel van die amputaties zijn te voorkomen", stelt revalidatiearts Jan-Willem Meijer. "Maar de aandoening wordt vaak laat herkend en artsen en diabetici zelf onderschatten de voetproblemen nog te vaak." De promovendus ontwikkelde een testmethode om patiënten met een verhoogd risico vroeger op te sporen en bracht de omvang van het probleem van 'de diabetisch voet' in kaart. Hij promoveert op 6 november 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De diabetische voet komt veel voor in Nederland; ongeveer een op de vijf diabetes patiënten krijgt ermee te maken. Deze mensen hebben vervolgens een 20 tot 40 maal hogere kans op een beenamputatie dan de rest van de Nederlandse bevolking. Meijer: "Het hoge risico dat diabetici hebben op wonden aan de voeten en beenamputaties komt onder andere door afwijkingen aan de bloedvaten en de zenuwen die ontstaan door de diabetes."

Schoeisel

Van de groep patiënten in het Academisch Ziekenhuis Groningen die de promovendus onderzocht, bleek zestig procent een verhoogd risico te hebben op voetproblemen. Ondanks de toepassing van de gebruikelijke diabetische voetenzorg hadden de patiënten onder meer te weinig kennis over voetverzorging of voerden zij de voorgeschreven maatregelen onvoldoende uit. Daarnaast voldeed het schoeisel van de meesten niet aan de basisvoorwaarden.

Vroege voorbode

Voorwaarde voor een goede preventie van voetproblemen -en van de beenamputaties die er soms het gevolg van zijn- is het opsporen van mensen met een hoog risico op een diabetische voet. Meijer ontwikkelde een testmethode die op de polikliniek gebruikt kan worden om grote groepen diabetici periodiek te screenen op aanwezigheid van afwijkingen aan de beenzenuwen. De test bestaat uit een vragenlijst en een lichamelijke onderzoeksschaal. Vooral zenuwafwijkingen blijken een vroege voorbode van de diabetische voet; deze ontstaan ook eerder dan bloedvatafwijkingen. Maar de beide afwijkingen hangen wel nauw samen.

Fysieke hinder

"Voorkomen is uiterst belangrijk", zegt Meijer concluderend, "Want de impact van voetproblemen op de kwaliteit van leven is hoog. We stelden vast dat de patiënten die voetproblemen hebben of hebben gehad, er veel fysieke hinder van ondervinden in het dagelijks leven." /ImK

Preventie van beenamputaties bij diabetes

Voor inhoudelijke informatie over deze promotie: zie boven

Jan-Willem Meijer (Hulst, 1966) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdelingen Revalidatiegeneeskunde, Interne Geneeskunde, Endocrinologie en Neurologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) en het revalidatiecentrum Beatrixoord te Haren (inmiddels Centrum voor Revalidatie AZG). Het onderzoek was ondergebracht bij het Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken (NCG) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Datum en tijd

woensdag 6 november 2002, 16.00 uur

Promovendus

J.W.G. Meijer, tel. (073)699 21 18, fax (073)699 28 95, e-mail: meijerv.kalmthout@worldonline.nl (werk)

Proefschrift

The diabetic foot syndrome: diagnosis and consequences

Promotor

prof. W.H. Eisma en prof.dr. J.W. Groothoff

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Agenda

Oratie

Vervreemding van het menselijk lichaam

De tekst van de oratie (onder embargo) is op te vragen bij de afdeling Interne en Externe Betrekkingen van de RUG, tel. (050)363 54 46, e-mail: vpr@bureau.rug.nl

Datum en tijd

dinsdag 5 november 2002, 16.15 uur

Spreker

prof.dr. M. Oudkerk, hoogleraar Radiologie, Faculteit der Medische Wetenschappen

Titel

De imagine corporis humani

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

prof.dr. M. Oudkerk, tel. (050)361 47 55, e-mail: m.oudkerk@rad.azg.nl