Rijksuniversiteit Groningen

Langere draagtijd van contactlenzen heeft invloed op bacteriële hechting

Net als zachte contactlenzen zouden ook harde lenzen regelmatig vervangen moeten worden, concludeert Gerda Bruinsma onder meer in haar promotieonderzoek. Het blijkt dat na lang dragen van harde lenzen (zo'n 3 à 4 jaar) de ruwheid van het oppervlak toeneemt, waardoor schadelijke bacteriën makkelijker kunnen hechten. Momenteel moeten dragers van harde lenzen zelf aangeven wanneer ze aan nieuwe toe zijn, waardoor sommigen er wel 6 jaar mee doen. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe regelmatig zo'n vervanging idealiter moet plaatsvinden.

In haar studie onderzocht Bruinsma welke factoren ervoor zorgen dat schadelijke bacteriën zich hechten aan de lenzen, zowel aan harde als aan zachte contactlenzen. Zij bestudeerde ook de invloed van lenzenvloeistoffen en traanvocht daarop. Vervolgens keek zij wat de invloed is van de lengte van de periode van het dragen van de lenzen op de hechting van bacteriën. "Zachte lenzen worden vaak langer gedragen dan de voorgeschreven periode", vertelt de promovendus. "Verrassend genoeg blijkt uit mijn onderzoek dat de hechting van bacteriën ook na de overschrijding van de vervangingsdatum van zachte lenzen blijft afnemen. Maar dit betekent niet dat we de voorgeschreven periode ongestraft kunnen verlengen. Want tegelijkertijd geven de dragers van deze lenzen aan dat het draagcomfort afneemt wanneer zij de lenzen 50 dagen in plaats van 30 dragen. De proefpersonen klaagden over rode ogen en irritaties en konden de lenzen vaak niet meer een hele dag in houden. Dit betekent waarschijnlijk dat het afweermechanisme van het oog aangetast zou kunnen worden, zodat het oog toegankelijker wordt voor de infiltratie van bacteriën." Lenzenvloeistoffen zijn bedoeld om biofilmvorming tegen te gaan, maar het blijkt dat sommige bestanddelen van de vloeistoffen een tegengesteld effect hebben. De chemische samenstelling van het lensoppervlak bepaalt welke vloeistoffen bacteriehechting verhogen en welke die hechting verlagen. Bruinsma kan op basis van haar onderzoeksresultaten nuttige aanbevelingen doen aan fabrikanten van lenzenvloeistoffen. /ImK

Gerda Bruinsma (Leeuwarden, 1975) studeerde laboratorium- procestechnologie, microbiologie aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de disciplinegroep Biomedical Engineering van de RUG en binnen het instituut BMSA (Research Institute for Biomedical engineering, Materials Science and Application). Ook na haar promotie blijft Bruinsma werken bij de disciplinegroep Biomedical Engineering.

Datum en tijd

woensdag 6 november, 2002, 14.15 uur

Promovendus

mw. G.M. Bruinsma, tel. (050)363 31 60, fax (050)363 31 59, e-mail: g.m.bruinsma@med.rug.nl (werk)

Proefschrift

Bacterial adhesion to contact lenses

Promotor

prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. H.C. van der Mei en prof.dr. J.M.M. Hooymans

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie