Provincie Limburg

Ook wegenbouw moet duurzamer worden (294)

Provinciale Dubo-Dag op 6 november a.s.

Onder de titel Duurzaam wegen bouwen in Limburg organiseert het Dubo-centrum Limburg in opdracht van de Provincie Limburg op woensdag 6 november a.s. de vierde Provinciale Dubo-Dag in het MECC in Maastricht. Deze Limburgse Dubo-Dag vindt plaats tijdens de Bedrijvencontactdagen in hetzelfde MECC. Het onderwerp van deze dag staat in direct verband met het beleid van de Provincie Limburg om duurzaam bouwen ook in de wegenbouwsector als uitgangspunt te nemen.

In het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) beschrijft de Provincie haar streven om bij planning, aanleg, beheer en onderhoud van wegen uit te gaan van duurzaam-heid. Dat betekent: rekening houden met de leef- en woonomgeving van de burgers, op een wijze die negatieve effecten op het milieu en de volksgezondheid zoveel mogelijk voorkomt.

Voor duurzaam bouwen in de wegensector zijn belangrijke uitgangspunten de beperking van geluidhinder (vooral in woongebieden en stiltegebieden), beperking van de uitstoot van schadelijke stoffen, het inzetten en opwekken van duurzame energie, het beperken van het gebruik van primaire grondstoffen, de inzet van secundaire bouwstoffen en het bevorderen van de veiligheid, inclusief de verkeersveiligheid. Mede daarom staat dit jaar duurzaam wegen bouwen in de schijnwerpers tijdens de Limburgse Dubo-Dag.

Duurzaamheidsladder
Gedeputeerde Margot Hofman-Ruijters opent het programma en is dagvoorzitter. Verkeersgedeputeerde Mat Vestjens gaat in op het provinciaal beleid rond het duurzaam bouwen van wegen. De Provincie gaat in de toekomst werken met het Limburgs Pakket Duurzame Wegenbouw (LPDW), een instrument waarmee gekozen kan worden voor een bepaalde ambitie om duurzaam te bouwen. Onderdeel van het LPDW is een duurzaamheidsladder met vier oplopende ambitieniveaus. Bij elke ambitie is aangegeven welke maatregelen daarbij horen en wat de kosten en baten daarbij zijn. Werken volgens dit pakket kan vérstrekkende gevolgen hebben, zowel voor opdrachtgevers - vaak overheden als voor marktpartijen, zoals de wegenbouw-bedrijven en adviesbureaus. Dat onderwerp wordt toegelicht door het Dubo-Centrum Limburg. Adviesbureau DHV gaat in op de kosten van duurzaamheidsmaatregelen in de wegenbouw.

Sprekende voorbeelden
Het tweede deel van de middag besteedt aandacht aan sprekende voorbeelden van duurzaam bouwen in de wegensector. Daarbij komen onder meer aan de orde: duurzaamheidsaspecten bij de aansluiting van de A73, het winnen van energie uit een wegdek en het inzetten van die energie voor de verwarming en koeling van gebouwen en van de weg zelf. Ook komt het hoogwaardig hergebruik van ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton) aan de orde, interessante mogelijkheden voor onderhoud van ZOAB en een nieuwe meetmethode voor de geluidsreductie van dit stille asfalt. 28-10-2002 14:38