Gemeente Den Haag

2002-10-30: College akkoord met uitbreidingsplannen hoofdkantoor Shell


---

Het college van B&W heeft ingestemd met de plannen van Shell voor de verbouwing en uitbreiding van het Shell-hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan. De uitbreiding van Shell wordt van groot belang geacht voor de stad Den Haag. Dit zowel vanwege de werkgelegenheid als de historische band tussen de multinational en de Hofstad.

De plannen bestaan uit de verbouwing van het hoofdkantoor, sloop en nieuwbouw op de hoek Raamweg - Carel van Bylandtlaan - Bachmanstraat, de nieuwbouw van een logementsgebouw voor 80 topmanagers en de aanleg van een ondergrondse parkeergarage en ondergrondse verbindingen. Na de bouw, die voorjaar 2005 wordt afgerond, wordt de Carel van Bylandtlaan heringericht. Op 6 november is de behandeling in de commissie Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Economie.

Impuls voor Den Haag
De gemeente Den Haag ziet er nauwlettend op toe dat de uitbreiding zorgvuldig tot stand komt. Dit betekent volgens wethouder Bruins (Verkeer, Binnenstad en Monumenten) dat naast een goede toepassing van vergunningen en regelgeving er ook voldoende rekening gehouden moet worden met de wensen van de buurtbewoners.
Shell heeft in de afgelopen anderhalf jaar al diverse gesprekken met de buurt gevoerd, waarin informatie over het plan is verstrekt. De multinational wil haar centrale vestiging benutten voor de opleiding van het topmanagement. Hiermee wordt het zwaartepunt van Shell in Den Haag versterkt en kan het concurreren met Londen. Daarnaast is het post-universitair onderwijs voor topmanagers een belangrijke impuls voor Den Haag.

Ondergrondse parkeergarage
De werkzaamheden beginnen in 2003 en duren circa 2,5 jaar. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken zet de gemeente een pakket verkeersmaatregelen in, waaronder een omleidingsroute. Nog dit jaar wordt er overleg gevoerd met de buurtbewoners over de maatregelen. Begin 2003 wordt gestart met de planvorming over de herinrichting van de Carel van Bylandtlaan. Ook hierbij zal de buurt betrokken worden. De nieuwe ondergrondse parkeergarage in vier lagen heeft 310 parkeerplaatsen waardoor de parkeerdruk op de Carel van Bylandtlaan aanzienlijk afneemt. Dat is zowel goed voor Shell als voor de buurt. Om de plannen mogelijk te maken zal de gemeente het bestemmingsplan moeten aanpassen op basis van een artikel-19 procedure en de uitkomsten van de eerder gehouden inspraakprocedure.

last update: 30-10-2002 14:00:25 ;pag.: 16588; auteur: 616;cat.: