ANGO

75 jaar sociale werkvoorziening

Persbericht

75 jaar sociale werkvoorziening

Amersfoort - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de oudste voorloper van ANGO (Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie), de AVO werd opgericht. De 'Nederlandse Vereeniging tot bevordering van den Arbeid voor Onvolwaardige Arbeidskrachten' moest de mogelijkheden onderzoeken voor mensen met een handicap om door middel van werk een zinvolle dagbesteding te hebben. Uit het initiatief van AVO ontstond de sociale werkplaats als fenomeen. ANGO wil niet zomaar voorbij gaan aan de geschiedenis en viert dit feit op 6 november met een symposium over 75 jaar sociale werkvoorziening.
Vijfenzeventig jaar geleden was 'arbeid voor onvolwaardige arbeidskrachten' al een zeer actueel thema. In de praktijk was er voor hen bitter weinig geregeld. Met de komst van AVO kwam daar verandering in. Voor het eerst kwam passende, aangepaste arbeid voor mensen met een handicap in beeld.
Inmiddels is er veel veranderd. Tienduizenden mensen met een handicap hebben een plaats gevonden in de sociale werkvoorziening. Tienduizenden anderen werken op een aangepaste werkplek of met aangepaste taken in het reguliere bedrijf. Toch is werk voor mensen met een handicap nog altijd een belangrijk thema. Denk alleen al aan de WAO, die nog altijd de politieke discussie beheerst. Op 6 november 2002 brengt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO) vanaf 13.30 uur genodigden uit de gehandicaptenbeweging, werkgevers- en werknemersorganisaties, politiek en samenleving bij elkaar om te praten over 75 jaar sociale werkvoorziening. Zij wil met haar gasten terugkijken, stilstaan bij de huidige situatie en een brug slaan naar de toekomst. Mevr. Drs. H. Siemerink-Hermans zal in t Veerhuis in Nieuwegein schetsen hoe het zat met de arbeidsvoorziening in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw. Mevrouw Siemerink is verbonden aan de afdeling Sociale Geneeskunde van het AMC in Amsterdam. De heer H. Hofstede is de voorzitter van de NOSV (Nationaal Overlegorgaan Sociale Werkvoorziening). Hij gaat in op de huidige stand van zaken bij de arbeidsvoorziening. Aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gevraag een impressie te geven van de arbeidsmogelijkheden voor mensen met een handicap in de toekomst. In het tweede deel van de middag volgt een paneldiscussie waaraan ook de zaal mag meedoen. ANGO-voorzitter Fini de Paauw zal de middag afsluiten. Pianist Jan Vayne zorgt tijdens het symposium met enkele gehandicapte artiesten voor de muziek. Tv-persoonlijkheid Marc Dik presenteert het geheel.